Για πρώτη φορά κοινό πτυχίο Ιατρικής από ΕΚΠΑ και Εξετερ

Τον Σεπτέμβριο του 2028 θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στην Αθήνα οι πρώτοι 80 φοιτητές Ιατρικής του κοινού (dual) προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του βρετανικού Πανεπιστημίου του Exeter. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συνεργασία που εντάσσεται στη στρατηγική διεθνοποίησης του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με τη σχετική προκαταρκτική συμφωνία, το πρώτο κοινό εξαετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών θα οδηγεί στην απονομή διπλού πτυχίου Ιατρικής.

Το κοινό (dual) πρόγραμμα θα διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα από έλληνες και βρετανούς ακαδημαϊκούς δασκάλους των δυο πανεπιστημίων. Την πρώτη χρονιά (Σεπτέμβριος του 2028) αναμένεται να εγγραφούν οι πρώτοι 80 φοιτητές, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί και υπολογίζεται να φτάσει τους 120 τα επόμενα χρόνια. Η φοίτηση θα γίνεται στην Ελλάδα – θα προβλέπεται και η φοίτηση ενός εξαμήνου στη Μεγάλη Βρετανία. Να σημειωθεί ότι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter, στην οποία φοιτούν σήμερα περίπου 3.000 φοιτητές με εκπαιδευτικό προσωπικό περισσότερους από 750 ακαδημαϊκούς δασκάλους και ερευνητές, εδρεύει στο Ντέβον και στην Κορνουάλη.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα λαμβάνουν δύο πτυχία (ένα από το ΕΚΠΑ κι ένα από το Πανεπιστήμιο του Exeter), κάτι που θα τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν, ως απόφοιτοι αναγνωρισμένων ιατρικών σχολών της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, μια θέση ειδικότητας – χωρίς, δηλαδή, να απαιτούνται εξετάσεις για αναγνώριση του πτυχίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται η σύσταση Στρατηγικής Επιτροπής Συνεργασίας, η οποία θα επιβλέπει την ανάπτυξη του προγράμματος και θα διασφαλίζει την ποιότητα και την εναρμόνιση των σπουδών με τα πρότυπα και των δύο χωρών. Η τελική σύμβαση συνεργασίας θα συναφθεί μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ακαδημαϊκές και ρυθμιστικές Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας (General Medical Council και ΕΘΑΑΕ αντίστοιχα).

Η υπογραφή της συμφωνίας

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας πριν από δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι αρμόδιες επιτροπές των δύο πανεπιστημίων συνεργάστηκαν, με αποτέλεσμα τη συμφωνία που υπογράφηκε χθες από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, τον αναπληρωτή πρύτανη και κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Exeter, καθηγητή Richard Holland, τον αντιπρύτανη Ερευνας και Καινοτομίας, καθηγητή Ευστάθιο Ευσταθόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητή Νικόλαο Αρκαδόπουλο. Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ, καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, η κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου, ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης, καθώς και ο καθηγητής Μάριος Πολίτης, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών εκ μέρους του Πανεπιστημίου του Exeter, ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση και υλοποίηση της συνεργασίας.

Διεθνής προσανατολισμός και προοπτική

«Με την ίδρυση του πρώτου διεθνούς κοινού πτυχίου στην Ιατρική που θα προσφέρεται στην Αθήνα, επιβεβαιώνεται ο στρατηγικός μας στόχος για διεθνοποίηση και ενισχύεται η ακαδημαϊκή παρουσία του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδιαιτέρως της Ιατρικής Σχολής στο διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον», επισημαίνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος. «Μέσα από αυτή τη συνεργασία, ενώνουμε δυνάμεις με ένα κορυφαίο βρετανικό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο του Exeter, για να προσφέρουμε ένα πρόγραμμα υψηλής ποιότητας με διεθνή προσανατολισμό και προοπτική. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών επενδύει στη γνώση, την καινοτομία και τη δημιουργία ευκαιριών για τους φοιτητές του, εντός και εκτός συνόρων», καταλήγει.

Πρώτο στο είδος του

«Οι φοιτητές Ιατρικής που θα εισαχθούν σε αυτό το πρόγραμμα», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρύτανης και κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Exeter, καθηγητής Richard Holland, «θα παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της σύγχρονης ιατρικής εκπαίδευσης με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας και την αριστεία της ελληνικής ιατρικής εκπαίδευσης, σε ένα πτυχίο που θα επιτρέπει στους αποφοίτους να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το κοινό πτυχίο που θα σχεδιαστεί ώστε να έχει έγκριση τόσο από την ελληνική Αρχή όσο και από το GMC του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι το πρώτο του είδους του».

«Ενα μεγάλο βήμα μπροστά για την ιατρική εκπαίδευση όχι μόνο στη χώρα μας αλλά διεθνώς» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ενώ ο καθηγητής Μάριος Πολίτης, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών εκ μέρους του Πανεπιστημίου του Exeter, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Exeter και του ΕΚΠΑ για την ίδρυση του πρώτου κοινού (dual) προγράμματος σπουδών στην Ιατρική αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για τη διεθνοποίηση της ιατρικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη».