
Η Ευρώπη βρίσκεται εν αναμονή της νέας επιστολής του Ντόναλντ Τραμπ που θα αφορά την επικαιροποίηση των δασμών. Ταυτόχρονα όμως οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προτείνουν την επιβολή φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Η πρόταση δρομολογείται στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων πηγών χρηματοδότησης του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάπως έτσι, ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ – ΗΠΑ συνεχίζεται.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αυτοκίνητα και τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν τα βασικά σημεία τριβής ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια προσωρινή εμπορική συμφωνία τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.
Η ΕΕ επιδιώκει να εξασφαλίσει δασμούς όχι υψηλότερους από 10% για τις αγροτικές εξαγωγές της. Ένας μηχανισμός αντιστάθμισης, που είχαν προτείνει κάποιοι κατασκευαστές αυτοκινήτων για να εξασφαλίσουν ελαφρύνσεις σε δασμούς με αντάλλαγμα επενδύσεις στις ΗΠΑ, δεν εξετάζεται προς το παρόν, καθώς η ΕΕ ανησυχεί πως μπορεί να οδηγήσει σε μεταφορά παραγωγής πέραν του Ατλαντικού. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ επικεντρώνονται κυρίως στους δασμούς στα αυτοκίνητα.
Επιίσης, το ευρωπαϊκό μπλοκ προτίθεται να καθυστερήσει ξανά ένα πακέτο αντιμέτρων που είχε υιοθετήσει ως απάντηση στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο. Τα αντίμετρα είχαν «παγώσει» για να υπάρξει περιθώριο διαπραγματεύσεων, αλλά είναι προγραμματισμένο να ενεργοποιηθούν αυτόματα από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 15 Ιουλίου.
Οι ίδιες πηγές προειδοποίησαν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ανατραπούν από τον Τραμπ, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει δημόσια τα σχέδια που βρίσκονται υπό συζήτηση. Οποιαδήποτε συμφωνία θα εξαρτηθεί τελικά από τις αποφάσεις του. Το μόνο δεδομένο θεωρείται πως ο Τραμπ έχει στείλει επιστολές σε περίπου 24 χώρες, στις οποίες καθορίζει μονομερώς τα επίπεδα των δασμών.
Η ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.
To πλαίσιο της συμφωνίας
Η συζητούμενη προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει ότι οι περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ θα υπόκεινται σε δασμό 10%, με κάποιες εξαιρέσεις για κλάδους όπως η αεροπορία και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, σύμφωνα με δημσίευμα του Bloomberg. Η ΕΕ πιέζει για χαμηλότερους δασμούς σε ποτά και κρασιά και προσπαθεί να αντισταθμίσει μέσω ποσοστώσεων τους δασμούς 50% του Τραμπ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο. Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει δασμό 17% στα αγροτικά προϊόντα.
Η συμφωνία φαίνεται να μην αφορά μόνο δασμούς, αλλά και συνεργασία σε θέματα οικονομικής ασφάλειας και στρατηγικές αγορές. Τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα είναι αλληλένδετα και το τελικό ισοζύγιο της συμφωνίας μπορεί να αξιολογηθεί μόνο συνολικά, κατά τις ίδιες πηγές. Η προσωρινή συμφωνία θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις σε επιμέρους τομείς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει να επιβάλει δασμούς 50% στην ΕΕ αυτόν τον μήνα, αλλά προς το παρόν διατηρεί τον δασμό του 10% έως την 1η Αυγούστου. Έχει επίσης επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά και 50% στα μέταλλα. Προωθεί αντίστοιχα μέτρα σε φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγούς και πρόσφατα ανακοίνωσε δασμό 50% στον χαλκό.
Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα ευνοϊκό καθεστώς για κρίσιμες βιομηχανίες και η ΕΕ προετοιμάζει αντίμετρα. Έχει ήδη εγκρίνει δασμούς για προϊόντα αξίας €21 δισ., που στοχεύουν Πολιτείες των ΗΠΑ και προϊόντα όπως σόγια από τη Λουιζιάνα, γεωργικά είδη, πουλερικά και μοτοσικλέτες. Επιπλέον, υπάρχει έτοιμη λίστα δασμών €72 δισ. ως απάντηση στους αντίστοιχους δασμούς του Τραμπ, με στόχο αεροσκάφη Boeing, αμερικανικά αυτοκίνητα και μπέρμπον.
Μάλιστα, η ΕΕ συνομιλεί με όλα τα κράτη – μέλη ώστε να στοχεύσει μελλοντικά στρατηγικούς τομείς εξάρτησης των ΗΠΑ από την Ευρώπη, με ενδεχόμενα μέτρα πέρα από δασμούς, όπως περιορισμούς στις εξαγωγές ή στις κρατικές προμήθειες.