Τι ψάχνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Οι άγνωστες 84 έρευνες στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 84 έρευνες για διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 1,71 δισ. από τις οποίες οι 15 αφορούν τον τομέα του ΦΠΑ (ύψους 489 εκατ. ευρώ) είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σύμφωνα με σχετική έκθεσή της που συντάχθηκε προ μερικών μηνών.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε συνεργασία με νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. αναδεικνύεται – σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» – ότι αποτελεί μόνον ένα σχετικά μικρό τμήμα του πλήθους των ερευνών των 10 εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων στη χώρα μας!

Οι πεπειραμένοι εισαγγελείς με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., του ΣΔΟΕ, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Χρήματος, διερευνά δεκάδες υποθέσεις που αφορούν από τη διάθεση 177.000 κιτ ρομποτικής σε σχολεία μέχρι τέσσερα προγράμματα για σίτιση και στέγαση μεταναστών και από αναθέσεις σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι ξέπλυμα χρήματος από κοινοτικούς πόρους μέσω εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων.

Δικαστικοί που έχουν γνώση των στοιχείων, αναφέρουν ενδεικτικά ότι «μπροστά στο εύρος – από πλευράς ζημιών, διαπλοκής κ.λπ. – οι υποθέσεις με τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου, ωχριούν».

Είναι ενδεικτικό επιπρόσθετα ότι η Ελλάδα είναι τέταρτη χώρα στην Ευρώπη με τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών (250) που υποβλήθηκαν από ιδιώτες, με πρώτη τη Γερμανία με 719, δεύτερη την Κροατία με 458 και τρίτη την Πολωνία με 291.

Τι ψάχνουν

Συνολικά λοιπόν σύμφωνα με τους ευρωπαίους εισαγγελείς στην Ελλάδα, αυτήν την περίοδο, ερευνώνται:

 Α. Καταρχήν 25 υποθέσεις που αφορούν προγράμματα γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης – ορισμένα βέβαια αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ κι όχι μόνο –, 4 προγράμματα για το άσυλο και τη μετανάστευση (για τα οποία, έγκυρες πηγές υπογράμμιζαν ότι ήδη υπάρχουν σημαντικά ποινικά ευρήματα), 4 προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, 2 προγράμματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό (ένα εξ αυτών αφορά τη ρομποτική στα σχολεία), 3 προγράμματα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 17 άλλες υποθέσεις που «εγείρουν αμφιβολίες» σύμφωνα με τους ευρωπαίους εισαγγελείς.

Σχετικά με τα σχολεία, στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι και διαδικασία του υπουργείου Παιδείας για την παράδοση – τον Μάρτιο του 2023 επί υπουργίας της Νίκης Κεραμέως – 177.000 κιτ ρομποτικής συνολικής αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονταν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επρόκειτο για το πρόγραμμα «Προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής και STEM για την Εκπαίδευση» που δόθηκε σε κοινοπραξία που έχει αναλάβει και άλλα έργα του υπουργείου Υγείας και άλλων φορέων.

Β. Επίσης υπάρχουν 28 εν εξελίξει έρευνες που αφορούν υποθέσεις διασυνοριακής απάτης. Μάλιστα το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα έχει εντοπίσει ήδη 150 αδικήματα σε αυτές, από τα οποία 70 αφορούν απάτες στον τομέα των δαπανών, 16 νομιμοποιήσεις εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, 13 υπεξαιρέσεις και 7 υποθέσεις διαφθοράς.

Γ. Οι ευρωπαίοι εισαγγελείς στην Ελλάδα (οι οποίοι, όπως λέγεται, θα ζητήσουν σύντομα και την άρση ασυλίας 10 βουλευτών για την υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ) φαίνεται να ερευνούν, έχοντας και την αρωγή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και άλλη μία σοβαρότατη υπόθεση, τμήμα της οποίας έχει ανατεθεί και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της απάτης, τη γνωστή OLAF.

Πρόκειται για την ενδεχόμενη διασπάθιση χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης (όπως είναι γνωστό χορήγησε σε 27 χώρες 723 δισ. ευρώ από τα οποία περίπου 36 δισ. ευρώ στη χώρα μας) από δέκα εταιρείες τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και συμβούλων επιχειρήσεων, οι οποίες φέρεται να κέρδισαν συμβάσεις για περισσότερα από 600 έργα στον τεχνολογικό τομέα αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ το καθένα, στα οποία μόνον λίγα από αυτά κατατέθηκαν περισσότερες από μία προσφορές στη διάρκεια της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε – υπήρξε μάλιστα και σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Politico – όταν μια ελληνική εταιρεία λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής, υπέβαλε καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ισχυριζόμενη ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός ήταν μεροληπτικός υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.

Ο διαγωνισμός όριζε, όπως είχε αναγγελθεί, τον προϋπολογισμό για ένα έργο ψηφιακού εκσυγχρονισμού που συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ESIDIS) της Ελλάδας σε 44 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αρκετές φορές μεγαλύτερο από το κόστος ενός αντίστοιχου έργου ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς λ.χ. στην Ιρλανδία κόστισε 4,6 εκατομμύρια ευρώ για επτά χρόνια, στην Κύπρο 4,5 εκατομμύρια ευρώ για εννέα χρόνια και 1,3 εκατ. ευρώ στη Μάλτα!

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πρόσφατα ότι «το σύνολο των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης υποβάλλονται σε ελέγχους 26 σταδίων που διενεργούν εθνικές και ευρωπαϊκές Αρχές, ενώ το σύνολο των έργων ύψους 1,8 δισ. δεν τα πήραν 10 εταιρείες αλλά 102».

Και τον ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πιθανόν θα αρχίσει, τις επόμενες ημέρες, να ασχολείται και με ύποπτες αποζημιώσεις του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από τον «Daniel».

H διερεύνηση αυτής της υπόθεσης θα ξεκινήσει μετά αμέσως την κατάθεση που αναμένεται να δώσει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, εκπρόσωπος των αγροτών που είχε αποκαλύψει – και φέρεται μάλιστα να είχε δεχθεί σχετικές απειλές – ότι σύζυγος διευθυντικού στελέχους του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωνε στρέμματα καλλιεργειών μέσα σε αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας λαμβάνοντας επί χρόνια επιδοτήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ!

Ομως ο συγκεκριμένος μάρτυρας, όπως γνωρίζουν «ΤΑ ΝΕΑ», αναμένεται να θέσει και ζήτημα 15.000 παράνομων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που θεωρούνται συγκοινωνούντα δοχεία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη «χωράφια που τον Ιούνιο του 2023 ήταν δηλωμένα στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) με σιτάρι και είχαν αλωνιστεί, μετά τον «Daniel», τον Οκτώβριο του 2023, τα ίδια χωράφια ξαναδηλώθηκαν ως ντοματιές, δικαιολογώντας αποζημίωση εξαιτίας του «Daniel» 500 ευρώ ανά στρέμμα, στο σύστημα ΟΣΔΕ, το οποίο, αγρότες αναφέρουν, ότι είχε ανοίξει εκτάκτως και παρατύπως για δύο ημέρες, 6 με 8 Οκτωβρίου 2023»! Αφήνοντας, μάλιστα, ο ίδιος αιχμές ότι ίσως αναμεμειγμένος και σε αυτήν την υπόθεση ήταν πάλι – όπως στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

«Καρουζελ»

Σημειώνεται τέλος, ότι η Οικονομική Αστυνομία πέρα από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ερευνά για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, άλλες 10 περίπου υποθέσεις παράνομου εμπορίου προϊόντων τεχνολογίας, με απάτες σε βάρος της ΕΕ μέσω εικονικών εταιρειών «καρουζέλ», με διασυνοριακές απάτες κ.λπ. Επίσης η Επιτροπή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος – υπό τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη – έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τουλάχιστον ακόμα 20 περιπτώσεις (πέρα δηλαδή από αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ) ύποπτων δοσοληψιών, με τυχόν διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων, στον τομέα της ενέργειας και των κατασκευών.