Πήρε «άριστα» και έρχεται στην Αθήνα η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ – Οι θέσεις και οι δεσμεύσεις

Για όποιον παρακολούθησε τη διαδικασία ακρόασης της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τα όσα δήλωσε η ίδια κατά την εισήγησή της ήταν άκρως αποκαλυπτικά των «προθέσεων» με τις οποίες καταφθάνει στο τέλος Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου στην ελληνική πρωτεύουσα. Τόσο οι παρευρισκόμενοι εντός της αίθουσας του Κογκρέσου όσο και εκείνοι που την παρακολούθησαν με ενδιαφέρον διαδικτυακά να τοποθετείται επί σειράς ζητημάτων, αναμφίβολα θα διαπίστωσαν πως γνωρίζει σε βάθος τα θέματα και είναι έτοιμη να δώσει τις δικές της μάχες για αυτά. Από τις αναφορές της δεν έλειψε ούτε το ηθικό κομμάτι των ιδεωδών της δημοκρατίας που διαχρονικά αποτελεί σημείο σύνδεσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα ως τη χώρα που γέννησε το συγκεκριμένο πολίτευμα, αλλά ούτε και οι θερμές αναφορές της στον ρόλο της ελληνικής ομογένειας τον οποίο η ίδια φρόντισε να εξάρει, γνωρίζοντας πως στην εν λόγω «δεξαμενή» θα προσφεύγει συχνά πυκνά για τα θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ως η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Οι θέσεις και οι δεσμεύσεις της

Ειδική αναφορά έκανε και στον προσωπικό της σεβασμό στην Ορθοδοξία καθώς και στις θρησκευτικές ελευθερίες, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει πως σκοπός της είναι να εργαστεί περαιτέρω για τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών ΗΠΑ και Ελλάδας. Θύμισε δε πως, προερχόμενη η ίδια από οικογένεια μεταναστών, νιώθει βαθιά υποχρέωση σε κάθε βήμα της να κρατά ζωντανές τις αξίες που της μετέδωσαν οι γονείς της από την Ιρλανδία και το Πουέρτο Ρίκο.

Με εξαιρετικό βαθμό όμως φαίνεται να πέρασε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και για τη βαριά ατζέντα θεμάτων που αφορούν την ελληνική εξωτερική πολιτική και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Παίρνοντας σαφή θέση σε ζητήματα όπως τα ελληνοτουρκικά, τα εξοπλιστικά με φόντο την Τουρκία, τα ενεργειακά, τα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έδειξε πως οι απόψεις της είναι κρυστάλλινες και χωρίς αστερίσκους και πως σχεδόν διψά να αφιχθεί στην Αθήνα για να αρχίσει να τις υπηρετεί. Μίλησε για τη δέσμευσή της για κοινή ασφάλεια στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, για την πρόθεσή της να ενθαρρύνει την πρόοδο της Ελλάδας στην ηλεκτρική διασύνδεση με χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, κάνοντας ευθεία αναφορά στην αναθέρμανση του σχήματος «3+1», ενώ περιέγραψε με σαφήνεια πώς ακριβώς θα εργαστεί προκειμένου να αναδειχθεί η Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο για την προμήθεια αμερικανικού φυσικού αερίου. Βαρυσήμαντη ήταν η διατύπωση που επέλεξε να κάνει για την Τουρκία και το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στο οποίο παλεύει η γειτονική χώρα να επανέλθει, επισημαίνοντας πως η Τουρκία έκανε τις επιλογές της αγοράζοντας S-400. «Οι σύμμαχοι πρέπει να συντονίζονται με τις ανάγκες της Συμμαχίας», σημείωσε και ανακοίνωσε πως με την επικύρωση του διορισμού της θα θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την περαιτέρω επιτάχυνση του αμυντικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, καθώς και την προώθηση αμερικανικών επενδύσεων σε βασικούς τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια, η ναυτιλία, οι υποδομές, ο τουρισμός.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Εφόσον επικυρωθεί ο διορισμός της και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η ίδια ορκιστεί στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τραμπ – με τον οποίο κανείς δεν ξεχνά πως η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έχει προνομιακή σχέση –, η 56χρονη νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα θα είναι σε θέση πια να προσγειωθεί στην Ελλάδα προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά της, με τις θέσεις της να είναι πλέον διαδεδομένες στην ευρύτερη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου. Σημαντικότερο βέβαια και από τις ίδιες τις θέσεις που πρόσφατα εξέφρασε είναι το γεγονός πως τη γραπτή εισήγηση που η ίδια ανέγνωσε στην αρμόδια επιτροπή κατά την ακρόαση της 9ης Ιουλίου την είχε αναγνώσει και εγκρίνει νωρίτερα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.