Σε προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ θα επιβάλλεται δασμός 30% από την 1η Αυγούστου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω επιστολής που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η απειλή επιβολής του εν λόγω δασμού αποτελεί τακτική διαπραγμάτευσης, δήλωσαν στο Reuters τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Παράλληλα, ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι από την ίδια ημερομηνία θα επιβληθεί δασμός 30% και στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό στις ΗΠΑ.
Η Ε.Ε. ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΩΣ ΤΗΝ 1Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας έως την 1η Αυγούστου, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εφόσον χρειαστεί, υπογράμμισε σε δήλωση της η πρόεδρος της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ανακοίνωση του κ. Τραμπ, περί επιβολής δασμών 30% στις εξαγωγές της Ε.Ε.
Ολόκληρη η δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής έχει ως εξής:
«Σημειώνουμε την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, στην οποία περιγράφεται ένας αναθεωρημένος δασμολογικός συντελεστής και ένα νέο χρονοδιάγραμμα.
Η επιβολή δασμών 30% στις εξαγωγές της Ε.Ε. θα διατάρασσε βασικές διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού, εις βάρος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και των ασθενών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Λίγες οικονομίες στον κόσμο είναι ανοιχτές και τηρούν δίκαιες εμπορικές πρακτικές, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. έχει δώσει σταθερά προτεραιότητα σε μια λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για διάλογο, σταθερότητα και μια εποικοδομητική διατλαντική εταιρική σχέση. Παραμένουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συμφωνία έως την 1η Αυγούστου. Ταυτόχρονα, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης αναλογικών αντιμέτρων, εάν χρειαστεί. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τις παγκόσμιες συνεργασίες μας, βασισμένες σταθερά στις αρχές του διεθνούς εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες».
Ο ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ Ε.Ε. ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά αποδοκιμασία» της Γαλλίας και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή τελωνειακών δασμών 30% από την 1η Αυγούστου στα προϊόντα της Ένωσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου.
Υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον επί εβδομάδες «βάσει μιας σταθερής και καλόπιστης προσφοράς», ο κ. Μακρόν τόνισε πως «περισσότερο από ποτέ, η ευθύνη εναπόκειται στην Επιτροπή να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ένωσης να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
«Η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαπραγμάτευση που θα ενταθεί, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου, ώστε να αντικατοπτρίζει τον σεβασμό που οφείλουν οι εμπορικοί εταίροι να έχουν ο ένας προς τον άλλον, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στα κοινά συμφέροντα και στις ολοκληρωμένες αξιακές αλυσίδες», έγραψε επίσης ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
Καταδικάζοντας τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ε.Ε. εξακολουθεί να επιδιώκει μια εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 30% και στις εισαγωγές από το Μεξικό, αιτιολόγησε την απόφασή του επικαλούμενος την ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν εμπορικό έλλειμμα ύψους 236 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ε.Ε. — αυξημένο κατά 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια χρονιά, η Ε.Ε. εξήγαγε αγαθά συνολικής αξίας 606 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.
ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ «ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΑΠΕΙΛΗ» ΜΕ «ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ»
Την ανησυχία τους για την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα εξέφρασαν, εκτός από την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, και εκπρόσωποι της οικονομίας και της βιομηχανίας.
Έκαναν λόγο για «υπαρξιακή απειλή» καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, οικονομολόγοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον τελικά θα αναθεωρήσει τη στάση της.
Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) χαρακτήρισε την απόφαση επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ ως «προειδοποιητικό σήμα» για τη βιομηχανία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
«Μια εμπορική σύγκρουση μεταξύ δύο τόσο στενά συνδεδεμένων οικονομικών περιοχών, όπως η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, θα ζημειώσει την οικονομική ανάκαμψη, τις δυνάμεις καινοτομίας και τελικά την εμπιστοσύνη στη διεθνή συνεργασία», προειδοποίησε με ανακοίνωσή του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της BDI, Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ.
Τόνισε ακόμη πως «οι λίγες εβδομάδες που απομένουν έως την 1η Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, πρέπει να αξιοποιηθούν για διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις», υπενθυμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας.
Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) από την πλευρά του ζήτησε «σκληρή διαπραγμάτευση» από την Ε.Ε. κάνοντας λόγο για διαπραγματευτική στρατηγική από την Ουάσινγκτον.
Η ανακοίνωση του κ. Τραμπ για δασμούς 30% αποτελεί «ένα καλά προετοιμασμένο μέρος της διαπραγματευτικής στρατηγικής του αμερικανού προέδρου, από το οποίο όμως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εντυπωσιαστεί, αλλά να αναζητήσει με νηφαλιότητα μια λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ντιρκ Γιαντούρα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από την αγορά των ΗΠΑ.
«Μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τα κράτη της ASEAN και η ταχεία επικύρωση της Mercosur είναι απαραίτητες», πρόσθεσε.
Στο ίδιο πνεύμα, το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK) ζήτησε συνολική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ για όλους τους τομείς.
«Οι εταιρείες μας χρειάζονται σαφείς και αξιόπιστες προοπτικές για εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με τον μεγαλύτερο οικονομικό μας εταίρο. Μόνο μια ισχυρή συμφωνία μπορεί να αποκαταστήσει την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία. Αυτό πρέπει στη συνέχεια να ισχύει για όλους τους τομείς και να αποκλείει την τομεακή δράση», δήλωσε ο Φόλκερ Τράιερ, διευθυντής Εξωτερικού Εμπορίου του DIHK, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Οι δασμοί θα μπορούσαν να απειλήσουν την ύπαρξη πολλών εταιριών», ανέφερε η πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) Χίλντεγκαρντ Μίλερ στο ARD, για να προσθέσει: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι επίκειται περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης. Το κόστος για τις εταιρίες μας ανέρχεται ήδη σε δισεκατομμύρια – και το ποσό αυξάνεται καθημερινά». Στο μεταξύ οι προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας επηρεάζονται ήδη σημαντικά και από τους δασμούς για αγαθά από το Μεξικό.
Η Γερμανική Ένωση Μηχανολόγων Μηχανικών (VDMA) εκτίμησε ότι δασμοί ύψους 30% στις εξαγωγές προς ΗΠΑ θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη πολλών επιχειρήσεων.
«Πολλές εταιρίες θα μπορούσαν να επιβιώσουν με δασμούς 10%, αλλά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά με το 30%», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μπέρτραμ Κάουλατ στο περιοδικό Politico και ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι οικονομολόγοι ωστόσο, βασιζόμενοι στην μέχρι τώρα εμπειρία, δεν αποκλείουν αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ.
Ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ, Γενς Σούντεκουμ δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο Τραμπ είναι γνωστός για τις επανειλημμένες ισχυρές δηλώσεις του και στην συνέχεια για τις υπαναχωρήσεις του. Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά», ενώ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Μόριτς Σούλαρικ ανέφερε επίσης στην FAZ ότι θεωρεί πολύ υψηλή την πιθανότητα οπισθοχώρησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Εάν ωστόσο αυτό δεν συμβεί, προειδοποίησε, η γερμανική οικονομία θα πληγεί σοβαρά. «Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5-0,6 μονάδες λιγότερο το 2026», προέβλεψε, διευκρινίζοντας πάντως ταυτόχρονα ότι αυτό δεν θα ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, λόγω των προγραμματισμένων επιπλέον προγραμμάτων δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

The post Στα… άκρα η εμπορική κόντρα Τραμπ με Ευρώπη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.