
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (με κακουργήματα περί απιστίας) για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη κατατίθεται άμεσα. Αν όχι σήμερα, εφόσον ο πρόεδρος του κόμματος ανάψει το πράσινο φως από την Κρήτη όπου βρίσκεται από την Κυριακή, τότε αύριο, Τρίτη, ή το αργότερο την Τετάρτη 16 Ιουλίου.
Ξεκάθαρες είναι και οι προθέσεις του προέδρου της Βουλής: ο Νικήτας Κακλαμάνης αναμένει τις κινήσεις των κομμάτων, έχοντας ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι, εφόσον χρειαστεί, δεν θα κλείσει τη Βουλή. Δεν είναι διατεθειμένος να κατηγορηθεί, όπως έχει πει ο ίδιος (Mega), για «τεχνική καθυστέρηση για να φτάσουμε στις 6 Οκτωβρίου», που είναι κατά τους Ευρωπαίους η αποσβεστική ημερομηνία για τον Βορίδη.
Έως χθες το τοπίο έμενε θολό στο Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επέλεξε να παίζει καθυστερήσεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιχειρώντας να οργανώσει έναν τρόπο αντίδρασης που θα φέρει το μικρότερο δυνατό κόστος. Ο χρόνος τελειώνει και φτάνει η ώρα των δύσκολων αποφάσεων: για την ακρίβεια, όλοι περιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του στον σημερινό «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου.
Τα «στρατόπεδα»
Ήδη έχουν διαμορφωθεί ισορροπίες τρόμου στη ΝΔ και γίνονται παρασκηνιακές συζητήσεις και εκτιμήσεις (έως αλληλομαχαιρώματα υπάρχουν), που κάθε άλλο παρά βοηθούν τον στόχο του Μαξίμου να εμφανίζει την ΚΟ της ΝΔ ως συμπαγή ομάδα με ενιαία φωνή. Αλλά και εντός του Μαξίμου εξακολουθεί να υπάρχει διχογνωμία για τη διαχείριση των πρώην υπουργών.
Από τη μία πλευρά υπάρχουν στελέχη, τα οποία είναι της άποψης ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κινηθεί φοβικά και εφόσον δεν διακρίνει στοιχεία που να συνιστούν ποινική ευθύνη, πρέπει να απορρίψει τη σύσταση Προανακριτικής. «Να μιλήσουμε στους πολίτες για τυχόν καθυστερήσεις μας, λάθη και αστοχίες αλλά και για τις ενέργειές μας να διορθωθεί η κατάσταση. Χωρίς ποινικό λαϊκισμό σε μια υπόθεση που επιβεβαιώνει διαχρονικές παθογένειες» λέει κυβερνητικός παράγοντας.
Από την άλλη είναι τα στελέχη που θεωρούν ότι είναι πολύ στενά τα (πολιτικά) περιθώρια για απόρριψη μιας Προανακριτικής, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγαλύτερο κόστος συνολικά στην εικόνα της κυβερνητική πλειοψηφίας. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε νέες κατηγορίες περί συγκάλυψης, δίνοντας την αίσθηση ότι προσπερνιέται η ευρωπαϊκή έρευνα» σχολιάζει γαλάζιο στέλεχος.
Εκτόνωση ή όχι;
Οι αποφάσεις της κυβερνητικής έδρας, μοιραία, θα κρίνουν την εκτόνωση ή μη του σκανδάλου, που έχει προκαλέσει πλήγμα στο αφήγημα της αναμέτρησης με το «βαθύ κράτος». Θα κρίνουν, ταυτόχρονα, και τις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές ισορροπίες, καθώς καμία επιλογή δεν φαίνεται εντελώς ανώδυνη ενώ όλες κρύβουν κινδύνους.
Και αυτό, λόγω της μυστικής ψηφοφορίας και άρα της απειλής για ανυπολόγιστες διαρροές «εκτός γραμμής». Οι εκτιμήσεις λένε ότι είναι δύσκολο να περάσει από τους γαλάζιους η πρόταση – πακέτο του ΠΑΣΟΚ με κακουργήματα για τους Βορίδη και Αυγενάκη – αυτά της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας σε απιστία για τους διατελέσαντες υπουργούς.
Και το βέβαιο είναι ότι Βορίδης και Αυγενάκης επιμένουν στην αρχική αρνητική στάση τους στο ενδεχόμενο να ακολουθηθεί μοντέλο Τριαντόπουλου και Καραμανλή, δηλαδή να παραπεμφθούν με fast track Προανακριτική απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από τα στοιχεία.
Ελιγμός (;) με Εξεταστική
Τα προηγούμενα 24ωρα υπήρχε φημολογία στους γαλάζιους διαδρόμους ότι η κυβέρνηση μπορεί, απορρίπτοντας τα κακουργήματα του ΠΑΣΟΚ, να επιλέξει τελικά την κατάθεση δικής της πρότασης με πλημμελήματα για τον έναν ή και για τους δύο πρώην υπουργούς. Και σε αυτή την περίπτωση όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι σίγουρη για το αν θα της προκύψει… φιάσκο στο τέλος της ημέρας, δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία να μην ψηφίσει καν τη γαλάζια πρόταση.
Πολλοί επενδύουν σε ελιγμό μέσω Εξεταστικής Επιτροπής, μιας πιο «πολιτικής» διαδικασίας δηλαδή και σε ευρύτερο χρονικό βάθος από ότι ήταν η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, παρότι σε μια τέτοια προοπτική, τα πράγματα δεν θα εξελίσσονται κεκλεισμένων των θυρών αλλά με ανοιχτά μικρόφωνα και αίθουσες. Η Εξεταστική έχει πέσει πάντως στο τραπέζι του Μαξίμου και τέτοιες σκέψεις διέκριναν γαλάζιοι βουλευτές πίσω από την πρόσφατη επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη από τη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ (…) θα τα συζητήσουμε όλα αυτά όταν έρθει η ώρα». Και περιγράφοντας το τι πρέπει να συζητηθεί, ανέφερε «για το ποιος προσπάθησε, μπορεί όχι πάντα επιτυχημένα, για το ποιος δεν προσπάθησε, για το πότε ξεκίνησε η τεχνική λύση, για τις διαχρονικές «αμαρτίες» πολλών κυβερνήσεων, για τον ρόλο του δικού σας κόμματος στην οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων στην αγαπημένη μας Κρήτη τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 και του 2000».