Προπύργιο της Δημοκρατίας έπρεπε να αποτελέσει η Τηλλυρία μετά το 1964, λέει ο κοινοτάρχης Νίκος Κλεάνθους – «Δυστυχώς έχουμε φτάσει εξήντα χρόνια μετά να κινδυνεύουμε με αφανισμό» – Κάνει λόγο για αποψίλωση των χωριών της περιοχής – Μόλις 55 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες – Ζήτησε όπως η Τηλλυρία ενταχθεί σε ειδικό καθεστώς – «Ένα από τακυριότερα προβλήματα η διάνοιξη του περάσματος Κοκκίνων»
Στην εκτίμηση ότι μετά την τραγωδία του 1964, η Τηλλυρία έπρεπε να αποτελέσει το προπύργιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δοθεί όλο το βάρος στην επίλυση των προβλημάτων και την διάσωσή της, προβαίνει στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Κ.Σ. Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και πρόεδρος του συμπλέγματος κοινοτήτων Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας πως “δυστυχώς έχουμε φτάσει εξήντα χρόνια μετά να κινδυνεύουμε με αφανισμό”.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κλεάνθους σημείωσε πως ήδη τα τέσσερα από τα πέντε χωριά Πάνω Πύργος, Πηγαίνεια, Μοσφίλι και Παχύαμμος έχουν σχεδόν αποψιλωθεί και ο συνολικός πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τους εκατό κατοίκους, σημειώνοντας πως στους ίδιους ρυθμούς κινείται και ο Κάτω Πύργος με τον πληθυσμό να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο.
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης συνέχισε, είναι ο αριθμός των μαθητών της περιοχής ο οποίος μετά την επιστροφή των κατοίκων του 1974 όταν πρωτολειτούργησε το Γυμνάσιο ξεπερνούσε τους πεντακόσιους. Σήμερα φτάσαμε συνέχισε «να έχουμε μόνο πενήντα πέντε παιδιά σε όλες τις βαθμίδες».
Επεσήμανε επίσης πως όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν υπήρξε ποτέ εθνική στρατηγική για διάσωση της ημιεγκλωβισμένης περιοχής της Τηλλυρίας, ενώ διαχρονικά η Πολιτεία δεν ασχολήθηκε με την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων με στόχο τη συγκράτηση και αύξηση του πληθυσμού.
Eπιπρόσθετα, ο κ. Κλεάνθους ζήτησε όπως η Τηλλυρία ενταχθεί σε ειδικό καθεστώς και μέσα από ειδικά σχέδια και δυνατές παροχές να επιτευχθεί η παραμονή των εναπομείναντων κατοίκων και η επανεγκατάσταση νέων οικογενειών.
Πρότεινε ακόμη όπως μέσα από ένα πακέτο οικονομικών κυρίως κινήτρων προς τους κατοίκους αλλά και προς άλλους εν δυνάμει επενδυτές, να επέλθει η αναμενόμενη ανάπτυξη η οποία σήμερα βρίσκεται σε μηδενικούς συντελεστές.
Ακολούθως αναφέρθηκε και σ’ ένα από τα κυριότερα προβλήματα ίσως το υπ’ αριθμό ένα που αφορά την διάνοιξη του περάσματος Κοκκίνων, το οποίο θεωρεί υψίστης σημασίας.
Αναφορικά με τις κοινωνικές παροχές, ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσού του στεγαστικού προγράμματος μέχρι €100.000 για να καλύπτεται το επιπλέον κόστος που υπάρχει στην Τηλλυρία και στο δικαίωμα συμμετοχής στο νέο σχέδιο όσων δεν έχουν εξαντλήσει ακόμα ολόκληρο το ποσό της χορηγίας από το προηγούμενο σχέδιο και δεν έχουν αποπερατώσει τις κατοικίες τους.
Είπε πως το επίδομα στήριξης απομακρυσμένων περιοχών να δίνεται σε όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους και όχι μόνο σε όσους εργάζονται αλλά και λόγω του αυξημένου κόστους των καυσίμων και του υγραερίου στην περιοχή οι κάτοικοι να δικαιούνται το ανώτατο επίδομα θέρμανσης.Έθιξε και το θέμα των προβλημάτων των αρδευτικών τμημάτων της περιοχής με την μετατροπή τους σε κυβερνητικά έργα, ώστε να επέλθει οριστική επίλυση.
Έθεσε ακόμη το θέμα της ανακαίνιση παλαιών αποθηκών αλλά και την δημιουργία παραλιακού πεζόδρομου στον Κάτω Πύργο και επίλυση προβλημάτων παραλιακού μετώπου, την αγορά παλαιού κτιρίου ιστορικής σημασίας δίπλα από το κτίριο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου, την μετατροπή Αλιευτικού Καταφυγίου σε λιμάνι και δημιουργία χώρου ελλιμενισμού σκαφών, την διάνοιξη – Επιδιόρθωση δρόμου Κάτω Πύργου – Πηγαινειών στην τοποθεσία Κανάς, προσθέτοντας πως ο δρόμος ανήκει στα Δημόσια Έργα και παραμένει κλειστός εδώ χρόνια.
Ακόμη ζήτησε την αξιοποίηση φυσικών πηγών και αποκατάσταση δικτύου υδροδότησης της περιοχής, στην επίλυση υδρευτικού προβλήματος της Κοινότητας Παχυάμμου για απεξάρτηση από το δίκτυο του ΕΟΑ Πάφου και στην συνέχισε ανασκαφών των Αρχαιολογικών χώρων Αυλή στον Πάνω Πύργο.
Ερωτηθείς για τα κίνητρα που ζητούν για τις επιχειρήσεις της περιοχής ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε στην επιχορήγηση μέχρι €300.000 για δημιουργία μικρών επιχειρήσεων και βιοτεχνιών στην περιοχή.
Τέλος αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσού χορηγίας των διαφόρων σχεδίων που ανακοινώνονται από τα Υπουργεία Γεωργίας και Τουρισμού μέχρι 30%+ για κάλυψη του επιπλέον κόστους που υπάρχει στην περιοχή λόγω αποστάσεων.
Το άρθρο «Σβήνουν» τα χωριά της Τηλλυρίας – Ζήτησε να ενταχθεί σε ειδικό καθεστώς ο Κοινοτάρχης εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.