Π. Μαρινάκης: Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 μέχρι σήμερα προτείνει η κυβέρνηση

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 έως σήμερα, προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Η σύσταση της επιτροπής σημαίνει ότι απορρίπτεται η σύσταση προανακριτικής που ζητάει η αντιπολίτευση για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. 

Όπως φαίνεται, το Μαξίμου είχε ανάγκη από έναν ελιγμό και καλεί πλέον τα κόμματα να υπερψηφίσουν την πρόταση.

Οπως έγραψαν τα «ΝΕΑ» από το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του στους συνεργάτες του, καθώς ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την κίνησή του ενώ αναμένεται το αργότερο μέχρι την Τέταρτη, το αίτημα του ΠΑΣΟΚ – κατηγορητήριο με κακουργήματα για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Και τις τελευταίες μέρες φαινόταν ως επικρατέστερος ο «αιφνιδιασμός» της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την πιο «πολιτική» διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γιατι να περιορίσουμε την έρευνα; Έχουμε πάρει μια σημαντική πολιτική απόφαση, να περάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Η εξεταστική δεν αποκλείει καμία άλλη ενέργεια, αρκεί να προκύψουν στοιχεία». Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έδωσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης επαρκή χρόνο για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και έσπευσε να αιφνιδιάσει. «Η πρωτοβουλία δεν συγκαλύπτει τίποτα και δεν αποκλείει καμία ευθύνη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η απόφαση για Εξεταστική επιτροπή ελήφθη για τους εξής λόγους:

1. Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, είναι διαχρονικό και η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη. Η αναζήτηση ευθυνών, με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι τις μικροκομματικές επιδιώξεις, θα εξυπηρετηθεί μέσα από τις εργασίες της Εξεταστικής η οποία θα ερευνήσει τα πάντα για την λειτουργία του Οργανισμού από το 1998.

2. Το γεγονός ότι από το 1998 έως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ, τονίζει την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων, να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ.

3. Θα εξετασθούν οι πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και ποια η ανταπόκρισή τους. Στο ίδιο πλαίσιο θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και συνολικά τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους.

4. Θα ελεγχθούν ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος. Θα διερευνηθεί ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου και οι σχέσεις του με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα αναζητηθεί εάν υπήρχαν αθέμιτες επιρροές στον Οργανισμό ή αναποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων.

5. Μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής θα διερευνηθούν καίρια ζητήματα όπως η «τεχνική λύση», που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την «τεχνική λύση».

6. Θα αναζητηθούν και θα εξεταστούν όλες οι αιτίες για την μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

7. Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι δεν έχουν ασκηθεί καν διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα αποσβεστικής προθεσμίας» και προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση, μιλώντας δεικτικά για κόμματα «τα οποία κόπτονταν για την παραγραφή». Υποστήριξε δε ότι «έπρεπε να βιαστούν να καταθέσουν πρόταση αλλά ξέρουν ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Παιχνίδι εντυπώσεων παίζουν».

Δείτε live την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: