Δημοσία δαπάνη η κηδεία Μαρίνου Μιτέλλα. Ανεξίτηλη η προσφορά του λέει το Υφυπουργείο

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Μαρίνου Μιτέλλα

Εις ένδειξη σεβασμού και τιμής από την πολιτείας για την αδιαμφισβήτητα ανεξίτηλη και αξεπέραστη προσφορά του στον σύγχρονο κυπριακό πολιτισμό η κηδεία του Μαρίνου Μιτέλλα θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη, ανακοίνωσε το Υφυπουργείου Πολιτισμού εκφράζοντας μεγάλη θλίψη, συγκίνηση για την απώλειά του.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση το Υφυπουργείο προσθέτει πως το έργο του στη χορωδιακή τέχνη χαρακτηρίζεται ως πρωτοπόρο και μοναδικό.

«Η Κύπρος χάνει έναν σπουδαίο δάσκαλο και μουσικό, και κυρίως έναν άνθρωπο, του οποίου η παρακαταθήκη θα λαμπραίνει και ομορφαίνει καθημερινά τις ζωές και τις ψυχές όλων μας», αναφέρει στη συνέχεια.

Σε ανάρτηση στα ΜΚΔ η χορωδία του Άρη Λεμεσού εκφράζει τη θλίψη της για τον «θάνατο του μουσικού μας πατέρα, Μαρίνου Μιτέλλα», προσθέτοντας ότι για πάνω από πενήντα χρόνια «μας ταξίδεψε στις λεωφόρους της μουσικής, μας πήρε από το χέρι από παιδιά και μας έκανε να αγαπήσουμε τη χορωδία μας και να δίνουμε τη ψυχή μας γι’ αυτή, διδάσκοντας μας με την δική του αγάπη και αφοσίωση».

«Το έργο του θα μείνει ανεξίτηλο. Άνοιξε δρόμους στη χορωδιακή μουσική και σύμφωνα με τον α. Μάριο Τόκα ήταν ο Πρύτανης της», προσθέτει και σημειώνει ότι ο Μαρίνος Μιτέλλας «έδειξε το δρόμο τον οποίον ακολούθησαν πολλοί άλλοι φίλοι της χορωδιακής μουσικής, ώστε σήμερα το χορωδιακό τραγούδι να ανθεί στην Κύπρο και να υπάρχουν σήμερα πολλές αξιόλογες χορωδίες σε όλη τη χώρα».

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού παραθέτει βιογραφικό του θανούντος, σύμφωνα με το οποίο ο Μαρίνος Μιτέλλας γεννήθηκε το 1938 στη Λεμεσό και υπήρξε μαθητής του Σόλωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος τού εμφύσησε το πάθος για τη μουσική. Στη συνέχεια σπούδασε μουσική στην Αθήνα και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, το 1961 διορίστηκε Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, θέση από την οποία αφυπηρέτησε ως Διευθυντής το 1998.

Από το 1963 ανέλαβε τη διεύθυνση της Χορωδίας του Σωματείου Άρης Λεμεσού, αναπληρώνοντας τον Σόλωνα Μιχαηλίδη. Υπό την καθοδήγησή του η Χορωδία καταξιώνεται και αναγνωρίζεται διεθνώς. Ο ίδιος έλαβε διάφορες διακρίσεις, όπως η απονομή από το κράτος του Αριστείου Γραμμάτων, Τεχνών και Πολιτισμού το 2008. Τιμήθηκε, επίσης, από τον Δήμο Λεμεσού, το ΑΚΕΛ, το Ριάλτο, κ.ά.

Παράλληλα, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, μέλος σε διάφορες επιτροπές του ΡΙΚ, του Δήμου Λεμεσού και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο Μαρίνος Μιτέλλας διεύθυνε την Χορωδία Άρης Λεμεσού για 52 χρόνια, έως το 2014. Όταν παρέδωσε τη σκυτάλη ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «αισθάνεται ήσυχος και πολύ ήρεμος, καθώς η χορωδία χαίρει υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου ως ένα Σώμα δεμένο αρμονικά, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και σε αυτό που εκπέμπει προς τα έξω».

Το άρθρο Δημοσία δαπάνη η κηδεία Μαρίνου Μιτέλλα. Ανεξίτηλη η προσφορά του λέει το Υφυπουργείο εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.