
Οι επόμενοι προϋπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχεδόν έτοιμοι και στα προσχέδια διαφαίνεται η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τα έσοδά της μέσω νέων ευρωπαϊκών φόρων ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες: πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, άμυνα, μετανάστευση και ανθεκτικότητα σε εξωτερικές κρίσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ABC και της El Pais, η Επιτροπή προτείνει τρεις νέους φόρους.
Ο πρώτος είναι ένας νέος φόρος για τις επιχειρήσεις με καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ που δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά, ώστε να «συμβάλλουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ». Το νέο αυτό έσοδο θα ονομάζεται Εταιρικός Πόρος για την Ευρώπη (CORE). Ο φόρος θα έχει κλιμακωτή μορφή: όσο μεγαλύτερος ο κύκλος εργασιών, τόσο υψηλότερη η συνεισφορά. Η πρόταση εξαιρεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις μη κερδοσκοπικές οντότητες.
Οι άλλοι δύο φόροι αφορούν τα μη ανακυκλωμένα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα και έναν φόρο που θα προκύψει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καπνό. Δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα τα αναμενόμενα έσοδα.
Στην πλευρά των δαπανών, η Επιτροπή προτείνει τη μείωση του χρόνου που μπορούν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια συνοχής: από το περιθώριο τριών ετών που ισχύει σήμερα, σε μόλις έναν χρόνο.
Οι προϋπολογισμοί της ΕΕ για το διάστημα 2028-2034 αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ανάγκης για νέους πόρους, καθώς η ΕΕ από το 2028 θα ξεκινήσει την αποπληρωμή του Κοινοτικού Ταμείου Ανάκαμψης με ρυθμό περίπου 30 δισ. ευρώ ετησίως, περιορίζοντας έτσι τον δημοσιονομικό χώρο για άλλες πολιτικές.
Η Ισπανία πρότεινε τον Φεβρουάριο τη χρηματοδότηση του χρέους αυτού μέσω αναχρηματοδότησης ή αύξησης των συνεισφορών των κρατών-μελών, πρόταση που απέρριψε η Γερμανία, η οποία συμφωνεί μόνο στη διεύρυνση των «ιδίων πόρων», όπως οι φόροι που προτείνει τώρα η Επιτροπή.
Εντυπωσιακή είναι η απουσία από τις προτάσεις της Επιτροπής του φόρου ψηφιακών υπηρεσιών, που θα έπληττε κυρίως τις αμερικανικές τεχνολογικές πολυεθνικές. Η Επιτροπή φαίνεται να αποσύρει αυτή την ιδέα εν μέσω εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ εναντιώνεται σθεναρά στον φόρο αυτό, ενώ ταυτόχρονα κάποιες χώρες-μέλη είχαν εκφράσει επιφυλάξεις, αν δεν υπάρξει συντονισμός σε διεθνές επίπεδο.
Τέλος, η Επιτροπή διευκρινίζει, ότι ο φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι «μια ετήσια πάγια συνεισφορά με διαφοροποίηση ανάλογα με τον κύκλο εργασιών».
Ο φόρος στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα θα βασίζεται στα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία και θα επιβάλλεται ανά κιλό μη συλλεγμένων αποβλήτων, ενώ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καπνό θα εφαρμόζεται «ενιαίος συντελεστής αναφοράς σε όλα τα κράτη μέλη επί των ποσοτήτων καπνού».