Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Νότιας Αυστραλίας (University of South Australia) κατάφεραν να αναπτύξουν μια ένεση με δράση μακράς διαρκείας με σκοπό την απλοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής για άτομα που ζουν με τη νόσο Πάρκινσον.
Ελπίζουν ότι η εβδομαδιαία θεραπεία θα μπορούσε μελλοντικά να αντικαταστήσει την ανάγκη για πολλαπλές καθημερινές δόσεις χαπιών.
Η ομογενής διευθύνουσα σύμβουλος της Parkinson’s Australia, Olivia Nassaris, κάνει λόγο για μια «σημαντική ανακάλυψη» για τους ασθενείς.
«Η ένεση προσφέρει μια εντελώς νέα μορφή θεραπείας για τα άτομα που ζουν με Πάρκινσον, καθώς μέχρι τώρα η μόνη επιλογή είναι τα χάπια», είπε στον «Νέο Κόσμο».
Έχοντας φροντίσει τη γιαγιά της που έδινε «μάχη» με τη νόσο του Πάρκινσον, η κυπριακής καταγωγής διευθύνουσα σύμβουλος της Parkinon’s Australia, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι μπορεί να συμβεί όταν ο ασθενής ξεχάσει ή αργήσει να πάρει το χάπι για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του.
«Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί πραγματικά να ‘παγώσουν’ εντελώς και να μην μπορούν να κινηθούν ή να επικοινωνήσουν όταν παραλείψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Άλλοι μπορεί να έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, αλλά και πάλι μπορεί να επηρεαστεί η ικανότητά τους να περπατούν, να μιλούν, να καταπίνουν ή να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους. Επομένως, το γεγονός ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν σταθερή και συνεχόμενη χορήγηση φαρμάκου για μία εβδομάδα με μια απλή ένεση, θα ήταν πραγματικά φοβερό».
Ο τύπος της ένεσης που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας συνδυάζει σε μία μόνο δόση δύο ευρέως χρησιμοποιούμενες φαρμακευτικές ουσίες: τη λεβοντόπα (levodopa) και την καρμπιντόπα (carbidopa).
Πρόκειται για βιοδιασπώμενο διάλυμα που, όταν χορηγείται στον ασθενή, δημιουργεί ένα μικρό εμφύτευμα κάτω από το δέρμα και απελευθερώνει σταθερά τη φαρμακευτική ουσία για επτά ημέρες.
«Μία ένεση θα διαρκεί για μια ολόκληρη εβδομάδα, συγκριτικά με την ανάγκη να παίρνει ο ασθενής τρία ή τέσσερα χάπια κάθε μέρα», δήλωσε ο Δρ Sanjay Garg από το Κέντρο Φαρμακευτικής Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Νότιας Αυστραλίας.
Μέχρι στιγμής, τα εργαστηριακά τεστ έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του διαλύματος, όμως ο Δρ Garg επισημαίνει ότι καθοριστικές θα είναι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Η Parkinson’s Australia αποτελεί τον εθνικό φορέα αντιπροσώπευσης και υπεράσπισης δικαιωμάτων των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με την νόσο του Πάρκινσον. Εκτιμά ότι πάνω από 150.000 Αυστραλοί ζουν σήμερα με τη νόσο, η οποία επιδεινώνεται σταδιακά, με τη φροντίδα να επικεντρώνεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
«Δεν υπάρχει κάποιο παρόμοιο φάρμακο στην αγορά αυτή τη στιγμή», προσθέτει η Olivia Nassaris. «Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν ακόμα να ανοίξουν τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές θεραπείες και για άλλες χρόνιες παθήσεις στο μέλλον, κάτι που θα άλλαζε πραγματικά τις ζωές των ανθρώπων».
Αν και μπορεί να χρειαστούν ακόμη μερικά χρόνια μέχρι να είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία, τονίζει πόσο σημαντικό είναι να δημοσιοποιούνται τέτοιες επιστημονικές εξελίξεις, ώστε να προσφέρουν ελπίδα σε όσους ζουν με τη νόσο.
The post «Σημαντική ανακάλυψη» υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες από Πάρκινσον appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.