
Το Μεταναστευτικό έφερε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη: επισήμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος πέρασαν τις προηγούμενες μέρες στο νησί για να συνομιλήσουν με κατοίκους της περιοχής και να διαπιστώσουν τις συνθήκες που επικρατούν με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Είχε προηγηθεί μια ψηφοφορία που τους έφερε σε διαφορετικά στρατόπεδα – το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών» στην τροπολογία Πλεύρη για την τρίμηνη αναστολή επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου και δέχτηκε και τα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που τάχθηκε εναντίον («Πολιτικά ακατανόητη» χαρακτήρισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ η πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου στο “Mega News”). Και ίσως η επί τόπου αυτοψία να μην ερχόταν στην ταχύτητα που ήρθε αν οι δύο πλευρές δεν έβλεπαν στην Κρήτη μια περιφέρεια προς διεκδίκηση – από τα παλαιότερα κάστρα της Δημοκρατικής Παράταξης, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ (που κερδήθηκαν μέσα στην κρίση) έπεσαν κατακόρυφα όταν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήρθε ένας ντόπιος, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε συνδυασμό με τη βαθιά εσωστρέφεια στην οποία μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα ήταν δύο νομοί να βαφτούν πράσινοι στις τελευταίες ευρωεκλογές.
«Οχι στη δημιουργία κλειστής δομής»
Στη δική του παρουσία στην Κρήτη, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να πραγματοποιήσει χθες σύσκεψη για το Μεταναστευτικό με τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης, δημάρχους και τις λιμενικές Αρχές του νησιού. «Είναι προφανές ότι είμαστε απέναντι από την ακροδεξιά ρητορική του Πλεύρη – που επί τη ουσίας είναι ένα επικοινωνιακό σόου που απευθύνεται σε συγκεκριμένα ακροατήρια – και από την άλλη δεν θέλουμε με τίποτα να γυρίσει η χώρα μας στην καταστροφική διαχείριση του 2015, ότι “έρχονται και λιάζονται”, ότι “η θάλασσα δεν έχει σύνορα”» σχολίασε ο Ανδρουλάκης στην εισαγωγή του, περιγράφοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ: «Εμείς προτείνουμε επιτάχυνση της εξέτασης ασύλου, όχι αναστολή. Οσο γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς, διότι όταν απορρίπτεται περίπου το 85%-90% και με τις δύο κύριες χώρες προέλευσης που έχουμε διμερείς συμφωνίες, έτσι επιταχύνεται και ο επαναπατρισμός». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε απέναντι στη δημιουργία κλειστής δομής στο νησί, σημειώνοντας πως «δεν γνωρίζουμε την έκταση που θα πάρουν οι ροές, άρα, αν το φαινόμενο σταματήσει, μια τόσο μεγάλη δομή είναι αχρείαστη. Διότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, πολλά από αυτά που σήμερα μας “πλασάρονται” ως αποφάσεις μετά τη σημερινή κρίση να είναι αποφάσεις που έχουν παρθεί πριν από την κλιμάκωση των ανθρώπινων μετακινήσεων που γίνονται προς το νησί μας τις τελευταίες εβδομάδες».
«Αθωράκιστη η Κρήτη και η χώρα»
Από τη δική του πλευρά, αλλά σε διαφορετικό επικοινωνιακό μήκος κύματος που δείχνει τη διαφορά προσέγγισης, ο Φάμελλος επισκέφθηκε την Κυριακή το Ρέθυμνο και το κτίριο της Κιτρένωσης, όπου φιλοξενούνται σε συνθήκες που περιγράφονται από όσους τις είδαν ως ιδιαίτερα άσχημες πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν πρόσφατα στις ακτές του νησιού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι παρών στις ανάγκες και στις διεκδικήσεις των φορέων και στις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας. Αλλά είναι ξεκάθαρα κατά της πολιτικής του κ. Πλεύρη και του κ. Μητσοτάκη, που άφησε αθωράκιστη και απροετοίμαστη την Κρήτη και τη χώρα» επισήμανε ο Φάμελλος, μιλώντας για έλλειψη στήριξης της τοπικής κοινωνίας, που έχει μεν αλληλεγγύη, αλλά δεν έχει «την υποχρέωση να καλύψει όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας». Και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στραμμένο και στο τοπικό εκλογικό ακροατήριο, είναι αντίθετοι στη δημιουργία μιας μεγάλης κλειστής δομής στην Κρήτη, ενώ μιλώντας για τον Θάνο Πλεύρη ο Φάμελλος σχολίασε πως κάνει «με ακροδεξιές ιαχές τον τζάμπα μάγκα».
Τα πρώην στρατόπεδα που εξετάζονται
Να σημειωθεί τέλος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η τουλάχιστον μία κλειστή δομή κράτησης που θα δημιουργηθεί, θα λειτουργήσει σε κάποιο από τα ανενεργά στρατόπεδα της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στο… ραντάρ του υπουργείου βρίσκονται τρία ανενεργά στρατόπεδα: Το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, το πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη στο Ηράκλειο καθώς και το στρατόπεδο Τυμπακίου.
Μάλιστα, το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη, έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων, φέρεται ως ο πιθανότερος χώρος που εξετάζει η κυβέρνηση να στεγάσει την κλειστή δομή.