
Η κατάθεση της πρότασης της ΝΔ να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φαντάζει σε πρώτη φάση ως η διέξοδος με το μικρότερο δυνατό κόστος για την κυβέρνηση. Διότι λύνεται με αυτόν τον τρόπο η διχογνωμία που καταγραφόταν στο παρασκήνιο ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης μέσω Προανακριτικής. Στην πραγματικότητα ο πονοκέφαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ξεκίνησε πριν από τέσσερις εβδομάδες αφότου άνοιξαν στους βουλευτές οι 3.000 σελίδες της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, δεν σταματάει με αυτό τον ελιγμό.
Οι γαλάζιες ανησυχίες έχουν να κάνουν πλέον με το κατά πόσο θα γίνουν τα επόμενα βήματα χωρίς εσωτερικές αναταράξεις – δίχως, δηλαδή, συμπεριφορές μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που θα άναβαν αιφνιδιαστικά τους εσωκομματικούς προβολείς.
Διαδικαστικά εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο θα έχει τελειώσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την απόρριψη, όπως θέλει η κυβέρνηση, των κατηγορητηρίων του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς εις βάρος των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Για τη λειτουργία της Εξεταστικής της ΝΔ τα χρονικά περιθώρια δεν είναι στενά – βουλευτές εκτιμούν ότι η πρόταση μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία και την ερχόμενη εβδομάδα -, με επικρατέστερο σενάριο να αρχίσει τις εργασίες της στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Ή το νωρίτερο στο τέλος Αυγούστου, αν και δεν υπάρχουν πολλά «στοιχήματα» ότι θα εκκινήσουν οι διαδικασίες πριν από την παραδοσιακή πολιτική αφετηρία του φθινοπώρου – τη ΔΕΘ.
Το «κρέμασμα»
Εκείνο που θα έχει να διαχειριστεί πολύ νωρίτερα το Μαξίμου πάντως είναι η στελέχωση της Εξεταστικής και ο κίνδυνος να πέσει πάνω σε… απρόθυμους γαλάζιους. Και αυτό γιατί είναι πρόσφατο το «κρέμασμα» του Μαξίμου στα μέλη της Εξεταστικής για τα Τέμπη. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε προ μηνών ότι Εξεταστικές Επιτροπές δεν έχουν καταφέρει «να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη». Μιλούσε μάλιστα για δομικό πρόβλημα: «Όταν συγκροτείται μία Εξεταστική, εκ των πραγμάτων η διαδικασία μπαίνει στη λογική της κομματικής αντιπαράθεσης και σε μία, θα έλεγα, ενδεχομένως αναμενόμενη περιχαράκωση των κομμάτων που δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή, νομίζω, ιστορικά να δουν τη μεγάλη εικόνα και να δράσουν αντικειμενικά».
Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν τώρα ότι «ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι φταίει η Επιτροπή καθαυτή», θυμίζοντας ότι στην τραγωδία των Τεμπών «τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συνέταξαν καν ένα κοινό πόρισμα» και ελπίζοντας «αυτή τη φορά, το πολιτικό σύστημα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποδειχθεί, για ακόμα μια φορά, ότι μια εξεταστική δεν λύνει προβλήματα».
Η ψηφοφορία
Άλλο πεδίο δοκιμασίας είναι η ψηφοφορία – ή ακριβέστερα οι ψηφοφορίες για τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος και εκείνων της αντιπολίτευσης. Το βέβαιο είναι ότι το προηγούμενο διάστημα η κυβερνητική έδρα δεν αγνόησε – αντίθετα δεν μπορεί παρά να ζυγίστηκε προσεκτικά – το κόστος από τυχόν διαρροές νεοδημοκρατικών ψήφων στο ενδεχόμενο η ΝΔ να έβγαινε μπροστά με δική της πρόταση (με ελαφρύτερο κατηγορητήριο) για Προανακριτική.
Τώρα το εσωκομματικό «τεστ» θα δοθεί στη γαλάζια πρόταση για Εξεταστική – διερεύνηση της υπόθεσης από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998. Αν και το ρίσκο είναι ελεγχόμενο σε σχέση με εκείνο μιας Προανακριτικής. Διότι είναι διαφορετικές οι πλειοψηφίες που απαιτούνται: για να υπερψηφιστεί η πρόταση Εξεταστικής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αρκεί να μην είναι κάτω από τα 2/5, δηλαδή κάτω από 120 βουλευτές, ενώ για την Προανακριτική απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι.
Γραμμή Βορίδη
Στο μεταξύ κυβερνητικές πηγές στέκονται εμφανώς στην περίφημη «τεχνική λύση» για τα βοσκοτόπια (που το 2014 είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά εφαρμόστηκε έκτοτε παρότι ήταν προσωρινό μέτρο) για να αντεπιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Εκείνοι την επέκτειναν», λένε για την Κουμουνδούρου, «με επικαιροποίηση της υπουργικής απόφασης το 2017».
Και παρότι θέλουν να δείχνουν ότι δεν υποτιμούν το πολιτικό σκέλος της «τεχνικής λύσης» και το πώς εκείνη εφαρμόστηκε, υποστηρίζουν ότι «άλλο να εξαντλήσουμε τη συζήτηση γι’ αυτό και άλλο να έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορητήριο για Προανακριτική κατά δύο μεταγενέστερων υπουργών, κατηγορώντας τους ότι εφάρμοσαν την “τεχνική λύση”, ενώ οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ακολουθήσει την ίδια πολιτική».
Το Μαξίμου συνεπώς κινείται πλήρως σε γραμμή Μάκη Βορίδη, αφού ο πρώην υπουργός τοποθετήθηκε σχετικά στην πρώτη αντίδρασή του μετά από την κατάθεση των αιτημάτων για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής από ΠΑΣΟΚ και από ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά. «Το “έγκλημά” μου είναι ότι συμφώνησα με την υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή μιας υπουργικής απόφασης, αυτή της “τεχνικής λύσης” και ότι ζήτησα την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού», έγραψε σε ανάρτησή του. Μάλιστα έσπευσε να πει ότι οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης «δικαιώνουν τη θέση της ΝΔ περί παντελούς ανυπαρξίας ποινικών ευθυνών».