Το βάρος του πρωταθλητισμού

Ο πρωταθλητισμός είναι σκληρός. Απαιτεί δουλειά, θυσίες, αφοσίωση, απόλυτη προσήλωση στον στόχο. Απαιτεί εγωισμό, ανταγωνιστικό πνεύμα, απέχθεια στην ήττα και την αποτυχία, διαρκή αναζήτηση των προσωπικών ορίων και συνεχή προσπάθεια υπέρβασής τους.

Ο πρωταθλητισμός δεν είναι για όλους. Σίγουρα όχι γι’ αυτούς που δεν τον έχουν ως απόλυτη προτεραιότητα στη ζωή τους. Οπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς είναι… παλιά καραβάνα στο τένις. Σπουδαίος αθλητής στα νιάτα του και επιτυχημένος προπονητής τώρα. Χρειάστηκε μόλις λίγες εβδομάδες συνεργασίας με τον Στέφανο για να καταλάβει τα πάντα. «Το τένις είναι το μικρότερο από τα προβλήματά του. Εχει θέματα εκτός γηπέδου, που πρέπει να τα λύσει ο ίδιος το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορείς να παίξεις σε ένα Γκραν Σλαμ ή σε οποιοδήποτε άλλο τουρνουά αν δεν είσαι 100% συγκεντρωμένος σε αυτό», δήλωσε προ ολίγων ημερών δίχως να μασήσει τα λόγια του.

Παρακολουθώντας κανείς την πορεία του Τσιτσιπά στο τένις μπορεί να δει αυτά που βλέπει ο Ιβανίσεβιτς, ακόμα κι αν δεν έχει μιλήσει ούτε μία φορά μαζί του. Ο Στέφανος δεν έχει καταφέρει να χαράξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη δουλειά του και τα προσωπικά του. Η προσωπική του ζωή μπλέκει συχνά με την καριέρα του κι αυτό τον υποχρεώνει να σπαταλά ενέργεια και να αποσπά την προσοχή του από τον στόχο.

Ο πατέρας του ήταν μέχρι πέρυσι ο προπονητής του χωρίς ποτέ να πάψει να είναι ο πατέρας του. Τα όρια ανάμεσα σε αυτές τις δύο ιδιότητες ήταν πάντα δυσδιάκριτα, με αποτέλεσμα να συγχέονται πολλές φορές και να προκαλούν εκνευρισμό και περισπασμούς. Το ίδιο και οι παρεμβάσεις της μητέρας του, παλιάς τενίστριας, που πάντα έχει τη δική της άποψη και την εκφράζει.

Η σχέση του με την Πάολα Μπαντόσα, επίσης, ήταν δύσκολο να ευδοκιμήσει και κυρίως να λειτουργήσει υποστηρικτικά γι’ αυτόν. Αθλήτρια στο κορυφαίο επίπεδο κι εκείνη, με το δικό της πρόγραμμα, τις δικές της απαιτήσεις, τους δικούς της στόχους και τα δικά της προβλήματα. Πολλές φορές τέτοιες σχέσεις καταλήγουν να είναι ανταγωνιστικές, ειδικά όταν εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει χρόνος για το ζευγάρι να είναι μαζί και να προσπαθεί να διευθετεί τα όποια ζητήματα.

Ο Στέφανος και η Πάολα χώρισαν, έσμιξαν ξανά, προσπάθησαν να σώσουν τη σχέση τους, χώρισαν ξανά πριν από μερικές μέρες, όλα δείχνουν οριστικά αυτή τη φορά. Πού μυαλό για τένις…

Αλλά πέρα από αυτά, φαίνεται πως ο Τσιτσιπάς έχει διαφορετική αντίληψη για τη δουλειά που πρέπει να κάνει στο γήπεδο για την προετοιμασία του ένας πρωταθλητής. «Εχω κάνει απίστευτη δουλειά με τη φυσική μου κατάσταση. Εχω κάνει απίστευτη δουλειά με τη φυσικοθεραπεία μου, οπότε έχω αξιοποιήσει στο έπακρο όλα όσα μπορώ να κάνω», δήλωσε αμέσως μετά το πρόωρο τέλος της προσπάθειάς του στο φετινό Γουίμπλεντον. Χρειάστηκε να περάσουν μόνο μερικές ώρες για να τον διαψεύσει πανηγυρικά κατακεραυνώνοντας τον ο ίδιος ο προπονητής του, ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς: «Σοκαρίστηκα. Δεν έχω ξαναδεί πιο αγύμναστο παίκτη στη ζωή μου. Εγώ, με αυτό το γόνατο, είμαι τρεις φορές πιο fit από αυτόν»!

Θα μπορούσε να είναι ένα τρικ του Κροάτη για να κεντρίσει τον εγωισμό του παίκτη του, αν δεν υπήρχαν κάποιες άλλες δηλώσεις, ανάλογου περιεχόμενου και αρκετά αιχμηρές επίσης, πριν από έναν χρόνο. Στις αρχές Ιουνίου 2024 ο γυμναστής Χρήστος Φιωτάκης αποφάσισε να δώσει τέλος στη συνεργασία του με τον Τσιτσιπά και αμέσως μετά σε συνέντευξή του εξήγησε τον λόγο δίχως… μαλλιά στη γλώσσα: «Εχουμε άλλες προτεραιότητες κι εμένα δεν με ικανοποιεί η αντίληψη που έχει για τη δουλειά ο Στέφανος. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι η απόλυτη συγκέντρωσή του είναι να παίξει τένις και να ανέβει στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης ή να κερδίσει Γκραν Σλαμ».

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Αποκλείεται να κάνουν λάθος και ο Ιβανίσεβιτς και ο Φιωτάκης, μιλώντας μάλιστα με χρονική απόσταση ενός χρόνου ο ένας από τον άλλον. Το τένις έχει πάψει εδώ και καιρό να αποτελεί προτεραιότητα για τον Στέφανο. Ισως γι’ αυτό σκέφτεται τώρα τελευταία τόσο σοβαρά, αλλά και τόσο αβασάνιστα να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Κι ας μην έχει κλείσει καν τα 27 του χρόνια.

Ο ίδιος λέει ότι ο τραυματισμός στη μέση, που τον ταλαιπωρεί εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, είναι η αφορμή. «Δεν έχει νόημα να συνεχίζω αν δεν είμαι υγιής», είπε. Η πραγματική αιτία, ωστόσο, μοιάζει να είναι άλλη. Η καριέρα στο επαγγελματικό τένις φαίνεται πως έχει μετατραπεί από στόχο ζωής σε βάρος ασήκωτο στους ώμους του. Κανείς επαγγελματίας αθλητής δεν έχει αποσυρθεί τόσο νωρίς εξαιτίας ενός τραυματισμού στη μέση. Το κίνητρο είναι αυτό που λείπει από τον Στέφανο. Γι’ αυτό δεν δουλεύει όπως πρέπει, γι’ αυτό σκέφτεται να τα παρατήσει.

Ομως αν θέλει να δικαιώσει τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε μικρός με τα προσόντα και τις σπουδαίες ικανότητές του, αν δεν θέλει να αποχωρήσει άδοξα από τον χώρο με τη στάμπα ενός μεγάλου ταλέντου που πήγε χαμένο, οφείλει να βρει κίνητρο για να συνεχίσει. Ακόμα δεν έχει κερδίσει τίποτα από αυτά που θα μπορούσε να έχει κερδίσει. Προλαβαίνει, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι είναι φτιαγμένος για να γίνει πρωταθλητής.