Ο Ιούλιος «κλείνει» στην Βουλή – Τρεις μάχες για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα σε 10 μέρες

Τρεις κοινοβουλευτικές μάχες στην Ολομέλεια αναμένεται να δοθούν τις επόμενες μέρες -και οι τρεις βρίσκουν την κυβέρνηση αντιμέτωποι με υποθέσεις που έχουν πλήξει την εικόνα της: την τραγωδία των Τεμπών και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αύριο Τρίτη (22/07/2025) έρχεται στην Ολομέλεια το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, που επί της ουσίας τον παραπέμπει αμέσως στο Δικαστικό Συμβούλιο. Η τελευταία συνεδρίαση της Προανακριτικής εξελίχθηκε σε κλίμα μεγάλης έντασης, με αποχωρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δίνουν μια γεύση του τι ενδεχομένως συμβεί και στην Ολομέλεια -τουλάχιστον ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτεται την αποχώρησή του στην ψηφοφορία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει την διαφωνία του για το «μοντέλο Τριαντόπουλου» με το οποίο χειρίστηκε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την υπόθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών. Αυτή είναι η τελευταία κοινοβουλευτική πράξη για τα Τέμπη, με τους συγγενείς των θυμάτων να κάνουν ευθέως λόγο για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών.

Προς το τέλος της εβδομάδας και μετά, έως το κλείσιμο της Βουλής την 1η Αυγούστου (και κατά πάσα πιθανότητα εντός του τελευταίου τριημέρου λειτουργίας της), θα λάβουν χώρα άλλες δύο συνεδριάσεις -αυτή τη φορά για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: μια για την συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον οργανισμό από το 1998 και μετά, η οποία θα περάσει μεν λόγω πλειοψηφίας, δέχεται ωστόσο τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για προσπάθεια συμψηφισμού. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την δική του πλευρά εμφανίστηκε πρόθυμος να στηρίξει Εξεταστική «από την εποχή του Καποδίστρια» αν οι βουλευτές της ΝΔ ψηφίσουν την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη -μια εκ των δύο που θα συζητηθούν και τεθούν σε ψηφοφορία στη Ολομέλεια, στην τρίτη μάχη που θα δοθεί, μαζί με αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς. Οι δύο προτάσεις για Προανακριτική, που περιγράφουν αδικήματα συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε απιστία για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης παρότι πανομοιότυπες, δεν είναι ίδιες. «Ανταλλαγή» ψήφων στην μυστική κάλπη δύσκολα θα υπάρξει, καθώς από την πλευρά της Κουμουνδούρου και της Πατησίων, οι οποίες κατέθεσαν πρώτες την πρότασή τους, θεωρούν πως η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε τον απομονωτισμό καταθέτοντας μια ξεχωριστή πασοκική πρόταση, αφού υπήρχε ήδη μια, στην ίδια κατεύθυνση, στο τραπέζι.

Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, η ένταση της σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει αυξηθεί επικίνδυνα. Οι δημόσιες φράσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλα Φαραντούρη, για «εγκληματική οργάνωση του χειρίστου είδους», για «ξεφτίλα, παρακμή και εκπόρνευση», αλλά και τα λεγόμενα του για έναν «νονό που ανέχεται» όσα γίνονται, «μεσοτοιχία στο Μαξίμου» (σσ: εννοώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη) διαμόρφωσε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης για τρεις: από τη ΝΔ κατηγορούν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ (με αφορμή μια δήλωση της Ευαγγελίας Λιακούλη που ερμηνεύτηκε από την Πειραιώς ως ταύτιση της σημερινής κυβέρνησης με «χούντα») για αυξημένα επίπεδα τοξικότητας στον δημοσιο διάλογο -με την Αλεξάνδρα Σδούκου να μιλάει ακόμα και για «χρυσαυγίτικης λογικής παραλήρημα» από μεριάς του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου προέτρεψαν το Μέγαρο Μαξίμου να ξαναδιαβάσει την δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για «γαλάζιο θράσος» όσων «επιχαίρουν για την κοινοβουλευτική στήριξη από τα απομεινάρια της νεοναζιστικής οργάνωσης των Σπαρτιατών».