Πανελλήνιες 2025: Αυξήθηκαν και τα… κενά

Μια μέρα νωρίτερα από ό,τι πέρσι ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τα αποτελέσματα και οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στις ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης). Οι υποψήφιοι φέτος έφτασαν τους 70.276 από τους οποίους οι 59.822 με τις διαδικασίες των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και 10.454 με τις διαδικασίες των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

62.848 είναι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που εισάγονται φέτος σε Πανεπιστήμια, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), Ανώτατες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ), Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

10.636 θέσεις χωρίς … φοιτητές

Φέτος, βάσει των στατιστικών στοιχείων που έδωσε το υπουργείο Παιδείας καταγράφονται 10.636 κενά, δηλαδή θέσεις που δεν καλύφθηκαν από επιτυχόντες. Τα κενά, δε, είναι 516 περισσότερα συγκριτικά με πέρυσι, που ήταν 10.120. Οι αιτίες για τα κενά μπορεί να αναζητηθούν σε αρκετούς λόγους. Για παράδειγμα μπορεί να οφείλονται σε μειωμένο ενδιαφέρον των υποψηφίων για τις συγκεκριμένες σχολές αλλά μπορεί να αποδοθούν στην άνοδο των βάσεων σε κάποιες από αυτές. Οι σχολές, που καταγράφουν τα μεγαλύτερα κενά είναι η Σχολή Μηχανικών στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού με 361 κενά καθώς και το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που έχει μόλις 25 επιτυχόντες και 283 κενά. Στη σχολή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, 193 θέσεις στα φοιτητικά… έδρανα θα μείνουν κενές. Αντίθετα, σε 339 σχολές καλύπτονται όλες οι θέσεις. Αυξημένη προτίμηση (με μια κενή θέση) παρατηρείται σε 2 σχολές δοκίμων σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος αλλά και στις σχολές Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Χίου, όπου μένουν μόνο δύο θέσεις κενές.

Τι (δεν) προτίμησαν

Σε ό,τι αφορά στις προτιμήσεις των επιτυχόντων, υπάρχουν πέντε σχολές τις οποίες κανένας δεν είχε βάλει πρώτη στη λίστα των προτιμήσεών του, όταν συμπλήρωνε το μηχανογραφικό. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι δεν το είχε επιλέξει κανένας από όσους πέρασαν ως πρώτη προτίμηση. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο τμήμα είναι ανάμεσα σε αυτά που καταγράφουν τα μεγαλύτερα κενά (104). Στην ίδια κατηγορία των «μη ελκυστικών» σχολών πρώτης προτίμησης συγκαταλέγεται και το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Γρεβενά, το οποίο ταυτόχρονα έχει μία… τρύπα 236 κενών θέσεων.

Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχουν σχολές που δηλώθηκαν από δεκάδες επιτυχόντες ως πρώτη επιλογή. Τα… ηνία κρατά η Σχολή Πλοιάρχων με 395 επιτυχόντες να την έχουν πρώτη στο μηχανογραφικό τους και ακολουθεί η Νομική Αθήνας, η οποία για τους 360 από τους 361 επιτυχόντες της ήταν η πρώτη επιλογή. Στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ μπορεί 66 θέσεις να μένουν κενές, ωστόσο οι μόλις τρεις επιτυχόντες ήταν… στοχοπροσηλωμένοι, δηλώνοντας τη συγκεκριμένη σχολή πρώτη.

Η αρχή μιας διαδρομής

«Αυτό δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας μεγάλης διαδρομής», τονίζει στο μήνυμά της στο Instagram η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. «Και βέβαια, θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθεια και τον μόχθο που καταβάλατε όλα αυτά τα χρόνια. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς σας και στους εκπαιδευτικούς σας. Στο υπουργείο Παιδείας θα είμαστε δίπλα σας για να στηρίζουμε την κάθε σας επιλογή. Καλή επιτυχία στο νέο ξεχωριστό κεφάλαιο της ζωής σας», κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.