Αρώματα και γεύσεις «παντρεμένα» με τη γνήσια λεσβιακή φιλοξενία συνυπάρχουν με απολιθώματα μάρτυρες της ιστορίας του πλανήτη εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.
Εκεί όπου συνεχίζονται οι φετινές δράσεις γευσιγνωσίας που αναδεικνύουν τον πλούτο της τοπικής παραγωγής και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Ήδη, οι επισκέπτες του Μουσείου γεύθηκαν παραδοσιακές λεσβιακές δημιουργίες, με πρωταγωνιστή τον θρεπτικό, χειροποίητο τραχανά και τις περίφημες «χάχλες» του Μεσοτόπου.
Τα προϊόντα παρουσίασε ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου, από τους πιο δραστήριους και ιστορικούς του τόπου, αναδεικνύοντας τη δύναμη της τοπικής συνεργασίας, της παράδοσης και της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση γευσιγνωσίας με παρθένο ελαιόλαδο από το συνεταιρισμό Άντισσας.
Η γεύση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άντισσας στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχθηκε μέσα από συνδυασμούς με τη φέτα του τυροκομείου Θυμέλη, τα ξηρά σύκα και την παραδοσιακή πράσινη φάβα.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και η εκδήλωση γευσιγνωσίας με παραδοσιακά μαγειρέματα με ελιά από το Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων.
Εκατοντάδες επισκέπτες του Μουσείου δοκίμασαν εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακά εδέσματα όπως τα ιδιαίτερα νόστιμα ελαιοπιτάκια, παξιμαδάκια με ελιά, αλμυρά τραγανά κουλουράκια με ελιά, κέικ με μαύρες ελιές, ψωμάκια με ελιά αλλά και μπρουσκέτες με ντόπια φέτα και γραβιέρα που συνοδεύονταν με μαρμελάδες πράσινης ελιάς με καινάρι ή πρασινη μαρμελάδα πράσινης ελιάς με πορτοκάλι.
Επίσης, γλυκιές λυχουδιές όπως γλυκό κουταλιού ελιά και σπιτικές μαρμελάδες από ντόπια φρούτα εποχής.
Σε εξέλιξη είναι αυτές τις μέρες στους χώρους του Μουσείου, η εκδήλώση γευσιγνωσίας Oleve. Πρόκειται για ελαιόλαδα που συνδυάζουν την αυθεντικότητα της λεσβιακής γης με την αριστεία της σύγχρονης βιολογικής καλλιέργειας.
Στην άγονη ηφαιστειακή γη του κτήματος «Φάρος» του Σιγρίου φυτεύτηκαν περισσότερα από 50.000 ελαιόδενδρα και 50.000 άλλα δέντρα δημιουργώντας ένα οικοσύστημα που αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσιάστηκε στο Yale University ως διεθνές υπόδειγμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και καινοτομίας.
Μέσα από το πρότυπο, υπερσύγχρονο και πλήρως πιστοποιημένο ελαιοτριβείο παράγονται βιολογικά ελαιόλαδα με μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά – ελαιόλαδα που αποτυπώνουν τη γεύση, το φως και τη ζωή του λεσβιακού τοπίου. Η ποιότητά τους αναγνωρίζεται διεθνώς με δεκάδες πλατινένια, χρυσά και ασημένια βραβεία σε κορυφαίους διαγωνισμούς
Θα ακολουθήσουν δράσεις γευσιγνωσίας με βιολογικά κρασιά της Ανεμώτιας, γευσιγνωσία μαρμελάδων με ντόπια φρούτα, γευσιγνωσία ούζου και τέλος, γευσιγνωσία πααδοσιακών γλυκών ταψιού του Συνεταιρισμού του Σκαλοχωρίου και γλυκών του κουταλιού.
«Οι εκδηλώσεις Λεσβιακής Γευσιγνωσίας, λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθηγητής Νίκος Ζούρος, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Γιορτής Αγροτουρισμού 2025 που διοργανώνει και φέτος το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι, με στόχο την προβολή της γαστρονομίας της Λέσβου – Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.
Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO προωθούν την γαστρονομία ως μια συνιστώσα της τουριστικής εμπειρίας της περιοχής που χαρακτηρίζεται από την εμπειρία του επισκέπτη που συνδέεται με τρόφιμα και συναφή προϊόντα και δραστηριότητες, αυθεντικές, παραδοσιακές ή/και καινοτόμες γαστρονομικές εμπειρίες.
Σκοπός των εκδηλώσεων του Μουσείου, καταλήγει ο κ. Ζούρος, είναι να αναδειχθεί η σχέση του τόπου, των πετρωμάτων, των εδαφών και της βιοποικιλότητας με τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Λεσβιακής γης.».
*ΑΠΕ-ΜΠΕ
The post Δράσεις γευσιγνωσίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.