
Είχαν ανέβει στην οροφή του τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο S1, όταν ξαφνικά έσβησαν τα πάντα. Το τρένο πέρασε ξυστά κάτω από μια γέφυρα πριν εκείνοι προλάβουν να πηδήξουν στο έδαφος ή να ξαπλώσουν, σε ένα κενό περίπου 30 εκατοστών. Ο ένας σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο δεύτερος υπέκυψε λίγο αργότερα στα βαριά τραύματα που είχε υποστεί. Ηταν μόλις 17 και 18 ετών.
Το ασύλληπτο δυστύχημα που σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Βερολίνο συγκλόνισε την κοινή γνώμη και άνοιξε σε ολόκληρο τον κόσμο τη συζήτηση για μια θανατηφόρα μόδα που ανθεί μέσω των social media: το train surfing.
Το επικίνδυνο challenge μεταξύ νεαρών ατόμων που προσπαθούν να ισορροπήσουν πάνω στο τρένο ενώ αυτό κινείται έχει έρθει, όμως, και στην Ελλάδα. Το 2023 τον γύρο του Διαδικτύου είχε κάνει βίντεο που έδειχνε έναν νεαρό στον σταθμό του ηλεκτρικού στη Βικτώρια να περνάει ανάμεσα στα βαγόνια, να σκαρφαλώνει στην οροφή του τρένου και να προσπαθεί να κρατηθεί εκεί βιντεοσκοπώντας ταυτόχρονα την πράξη του. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, νεαρά παιδιά προσπάθησαν να «σερφάρουν» και πάλι στη γραμμή του ΗΣΑΠ κοντά στη Νέα Ιωνία.
Εχει προκαλέσει ανησυχία
Παρότι το φαινόμενο δεν έχει λάβει μαζικές διαστάσεις και τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένες παραβάσεις, το φαινόμενο έχει προκαλέσει ανησυχία. Στο θέμα είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης: «Ο έλληνας αστυνομικός εκτός από το να καταπολεμήσει το έγκλημα έχει να αντιμετωπίσει και τον ελαφρύ νου (…) κάποιων γιατί αυτό που κάνουν είναι επικίνδυνο. Κινδυνεύουν να διαμελιστούν, να πάθουν ηλεκτροπληξία. Ομως το βλέπουν ως πρόκληση και το ανεβάζουν στο TikTok για να πάρουν like», είχε πει.
«Παρά τους σαφείς κανόνες και τις προειδοποιητικές πινακίδες, άνθρωποι όλων των ηλικιών εξακολουθούν δυστυχώς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή άλλων ανθρώπων, με την απερίσκεπτη συμπεριφορά τους στις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις. Απαγορεύεται η είσοδος σε σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις. Οπου κινούνται τρένα, δεν υπάρχει χώρος για περιπέτεια», είχε τονίσει ο εκπρόσωπος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων μετά το τραγικό περιστατικό του Απριλίου. Τα λόγια του δεν έχουν κανένα νόημα για τα παιδιά που περνούν ώρες εξασκούμενα σε αυτό το επικίνδυνο «σπορ», διότι το train surfing δεν είναι απλώς μια αναμέτρηση με τον κίνδυνο ή μια στιγμιαία έκρηξη αδρεναλίνης. Το έχει εξηγήσει πολύ παραστατικά ένας από τους πιο φημισμένους train surfers της Ευρώπης, ο Βέλγος Gifgas, για τη δράση του οποίου έχει γυριστεί και ντοκιμαντέρ.
Τα βίντεο που τον δείχνουν να ταξιδεύει από το Βέλγιο μέχρι την Ουγγαρία σερφάροντας στις οροφές των τρένων γίνονται viral στο Διαδίκτυο. «Για μένα, το train surfing είναι μια μορφή απόδρασης από τη σύγχρονη κοινωνία. Ολη αυτή η ρουτίνα του ωραρίου “9 με 5” δεν με ενδιαφέρει, και γι’ αυτό δεν μπορώ να λειτουργήσω καλά σε μια “κανονική” κοινωνία για πολύ καιρό, επειδή όλα είναι τόσο οδυνηρά συνηθισμένα. Πιστεύω επίσης ότι δεν έχουν πολλοί άνθρωποι τη δική τους φωνή και απλώς ακολουθούν ο ένας τον άλλον. Είναι συχνά δύσκολο να το εξηγήσω χωρίς να καταφύγω σε στερεότυπα όπως “όλοι είναι πρόβατα”, αλλά είναι αλήθεια. Δεν μπορώ να ξυπνάω κάθε μέρα για δουλειά και να κάνω το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Πρέπει να υπάρχει μια υγιής δόση αλλαγής στη ζωή μου. Γι’ αυτό ζω με τους δικούς μου κανόνες και κάνω ό,τι θέλω, αρκεί να μην επηρεάζει αρνητικά τους άλλους. Το surf με τρένο μπορεί να είναι παράνομο, αλλά δεν βλάπτω κανέναν κάνοντάς το. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται μόνοι τους και τολμούν να βγουν έξω από τους επιβαλλόμενους κανόνες».
Ακούγεται επαναστατικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια πράξη αυτοκαταστροφής.
Τραγικοί μάρτυρες, τα δεκάδες θύματα που έχουν υπάρξει ανά τον κόσμο εξαιτίας του train surfing. Στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 θύματα σε σύνολο 200 περιστατικών ενώ πολύ ψηλά στην ανατριχιαστική λίστα των θυμάτων βρίσκεται και η Ρωσία, όπου το train surfing είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Στις ΗΠΑ, όπου κάθε χρόνο αναφέρονται περισσότερα από 500 περιστατικά, τουλάχιστον 21 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, ενώ στους σταθμούς της Νέας Υόρκης ο ηλεκτρονικός πίνακας ανακοινώσεων προειδοποιεί με ειδικό μήνυμα πως «το σερφινγκ στον υπόγειο σιδηρόδρομο είναι επικίνδυνο για τη ζωή σας». Νεκροί έχουν καταγραφεί, επίσης, στην Αγγλία, στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική αλλά και στη Γαλλία, όπου το train surfing με θέα τον Πύργο του Αϊφελ προσελκύει ακόμη και… σέρφερ από το εξωτερικό…
Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, η ισορροπία σε κινούμενη αμαξοστοιχία είναι μια συνήθεια που μετρά ήδη 100 χρόνια ζωής. Ηταν την εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης του 1929 όταν επιβάτες χωρίς εισιτήριο πηδούσαν στο τρένο για να μετακινηθούν, ενώ η τάση μετασχηματίστηκε ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες, μέχρι που έλαβε τη σημερινή της μορφή, ενός ριψοκίνδυνου challenge, όπου το παραμικρό λάθος οδηγεί κατευθείαν στον θάνατο.