«Ο Μ. Αλέξανδρος εξακολουθεί να ζει στις παραδόσεις, τους τόπους και τους ανθρώπους της Ανατολής»

Μέρη μακρινά, σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, από τις οποίες πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ο επισκέπτης στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών και, παράλληλα, να ακούσει τις ιστορίες που συνοδεύουν τους τόπους αυτούς έως σήμερα.

Στην έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;», την απάντηση δίνει ο περιηγητής και φωτογράφος Πάρις Γαβριηλίδης, λέγοντας πως «ναι, ο Αλέξανδρος εξακολουθεί να ζει στις παραδόσεις, τους τόπους και τους ανθρώπους της Ανατολής».

Τη διαπίστωση αυτή έκανε στο οδοιπορικό του: ένα ταξίδι διάρκειας 32 ημερών και 22.000 χιλιομέτρων σε Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν και Καζακστάν, το οποίο σχεδίαζε επί δυόμισι χρόνια με τον συνταξιδιώτη και συνάδελφό του.

Επιλεγμένες εικόνες από τις τουλάχιστον 1.100 φωτογραφίες που τράβηξε εκεί, παρουσιάζονται στο Μουσείο των Αιγών, στο πλαίσιο της έκθεσης που συνοδεύεται από θεματικές ξεναγήσεις, τις οποίες οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

«Ο ένας άξονας του ταξιδιού μας ήταν ο Δρόμος του Μεταξιού. Πήγαμε επίσης στις εσχατιές της Ασίας, σε τοπόσημα και πόλεις απ’ όπου πέρασε και δημιούργησε ο Αλέξανδρος. Διασχίσαμε για ένα επταήμερο το Παμίρ, την τεράστια οροσειρά που χωρίζει την Κίνα από την Κεντρική Ασία, όπου συναντήσαμε έναν απόγονο των στρατιωτών του. Πήγαμε επίσης για πέντε μέρες στο Κιργιστάν, φτάνοντας ως τα σύνορα με την Κίνα και στο τέλος κάναμε ένα πενθήμερο ταξίδι στο Καζακστάν, στα δύο μεγαλύτερα γκουλάγκ της περιόδου Στάλιν, τα μόνα επισκέψιμα στον κόσμο», περιγράφει συνοπτικά ο κ. Γαβριηλίδης το «ταξίδι ζωής», όπως το χαρακτηρίζει.

«Ταξίδι στο σημείο όπου η αρχαιότητα συναντά το παρόν»

Ο οικονομολόγος από τη Θεσσαλονίκη, με την υπέρμετρη αγάπη για τα ταξίδια, την ιστορία και τη λογοτεχνία, μιλά στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τους σταθμούς του ταξιδιού, οι οποίοι αποτυπώνονται στην έκθεση.

Κορωνίδα αυτών, όπως λέει, ήταν η σπάνια τύχη να συναντήσει τον Νταβλατσό (Davlatso), έναν άνθρωπο που θεωρείται απόγονος των στρατιωτών του Αλέξανδρου. Με χαρακτηριστικά που διαφέρουν εντελώς από εκείνα των ανθρώπων της περιοχής, όπως λέει ο κ. Γαβριηλίδης, δεν θα ξεχώριζε καθόλου, αν κυκλοφορούσε στους κάμπους της Μακεδονίας.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η φυλή των Καλάς στο βορειοδυτικό Πακιστάν, που ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι στρατιωτών του Αλέξανδρου. Είχα διαβάσει παλιά σε ένα άρθρο στην Καθημερινή ότι και σε κάποια χωριά του Παμίρ υπάρχουν αντίστοιχοι ισχυρισμοί».

Με πολλή προσπάθεια και συνεννοήσεις, κατάφεραν να συναντήσουν τον Νταβλατσό, τον οποίο οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να τον δουν μέσα από τη φωτογραφία του. Αν μάλιστα παρευρεθούν σε θεματική ξενάγηση, ίσως ακούσουν και για τη βαθιά συγκίνηση που ένιωσαν και οι δύο πλευρές κατά τη συνάντησή τους.

Ο επισκέπτης θα δει ακόμη εικόνες από τις δύο πόλεις με το όνομα Αλεξάνδρεια που ίδρυσε ο Αλέξανδρος. Μία επί του Ώξου ποταμού, στην πόλη Τερμές του Ουζμπεκιστάν, και η δεύτερη -η βορειότερη Αλεξάνδρεια- στο σημερινό Χουτζάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Τατζικιστάν.

Εκεί λειτουργεί το Ιστορικό Μουσείο, στο οποίο οι κάτοικοι έχουν αφιερώσει έναν ολόκληρο όροφο στον Αλέξανδρο, με επτά τεράστια ψηφιδωτά που αναπαριστούν σκηνές από τη ζωή και το έργο του.

«Το δάπεδο του ορόφου αυτού είναι επίσης διακοσμημένο με μαρμάρινες ψηφίδες και απεικονίζει την πορεία του από τη Μακεδονία και την Πέλλα μέχρι τα βάθη της Ασίας. Και φυσικά, στην είσοδο του μουσείου υπάρχει το αστέρι των Μακεδόνων», εξηγεί ο κ. Γαβριηλίδης.

Εντυπωσιάζει επίσης η λίμνη εξαιρετικής ομορφιάς που φέρει το όνομά του, η Ισκαντέρ Κουλ (λίμνη Αλεξάνδρου) – η οποία παγώνει τους χειμερινούς μήνες. Ο κ. Γαβριηλίδης, εκτός από τη λίμνη, φωτογράφισε και την πινακίδα με το όνομά της, προκειμένου να έχει απτές αποδείξεις ότι το όνομα του Αλέξανδρου διατηρείται ζωντανό 2.500 χρόνια μετά.

Ο ίδιος επιχειρεί να ερμηνεύσει τον λόγο για τον οποίο οι μνήμες του Αλέξανδρου παραμένουν ζωντανές επί αιώνες.

«Ακόμα και ο τελευταίος άνθρωπος εκεί, ειδικά στις χώρες που διέσχισε -όπως το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν- τον γνωρίζει. Πολλοί του δίνουν το όνομά του (Ισκαντέρ ή Αλεξάντερ). Τέλος, η αίσθηση του κόσμου για το πέρασμά του είναι ασφαλώς θετική», αναφέρει ο περιηγητής, σύμφωνα με όσα συμπέρανε από συζητήσεις με ξεναγούς, διευθυντές μουσείων και απλό κόσμο. Ε

κτιμά, όπως λέει, ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «ο Αλέξανδρος ένωσε την οικουμένη, δημιούργησε πολιτισμό, πόλεις, δουλειές, εμπορική κίνηση, έκοψε νομίσματα… Όλον αυτόν τον πλούτο που μάζεψε όμως, δεν τον έστειλε πίσω στην πατρίδα όπως κάνουν οι αποικιοκράτες», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος είναι πρόθυμος να μοιραστεί αυτές τις εμπειρίες με τους επισκέπτες της έκθεσης φωτογραφίας «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;», στις θεματικές ξεναγήσεις που θα πραγματοποιούνται έως τον Σεπτέμβριο, κάθε Πέμπτη και Κυριακή, από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

*ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post «Ο Μ. Αλέξανδρος εξακολουθεί να ζει στις παραδόσεις, τους τόπους και τους ανθρώπους της Ανατολής» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.