Ζέττα Μακρή

Σπάνια βουλευτής επαρχίας γίνεται θέμα στα μίντια πανελλαδικής εμβέλειας δύο φορές μέσα σε ένα μήνα. Αυτόν τον Ιούλιο, όμως, η Ζέττα Μακρή διαπίστωσε πως οι κανόνες της πολιτικής επικοινωνίας είναι για να σπάνε. Στις αρχές του, ήταν η πολιτικός που ύψωσε ανάστημα σε έναν δημοσιογράφο ο οποίος την εκβίαζε, παγιδεύοντάς τον με προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Στο τέλος του, ένα ακόμη θύμα του νταηλικιού που ευδοκιμεί στο δημαρχιακό γραφείο του Βόλου. Υστερα από το πρώτο περιστατικό μπορούσε να βγαίνει στο γυαλί και να εξηγεί για ποιους λόγους επέλεξε τη νόμιμη οδό προκειμένου να λύσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Η διαχείριση του δεύτερου, πάλι, δεν είναι σίγουρο ότι θα της προσθέσει πόντους. Γιατί είθισται όποιος παλεύει στις λάσπες και να λερώνεται και να προσφέρει στα γουρούνια την απόλαυση του καβγά.

Τα σχεδόν 15 χρόνια (αν και σπαστά) που έχει περάσει στα κοινοβουλευτικά έδρανα της επιτρέπουν να κατανοεί πόσο επικίνδυνο είναι το χτύπημα κάποιου ο οποίος αυτοσυστήνεται σαν πρόθυμος σωτήρας τόσο των αντισυστημικών, όσο και των «πατριωτών» με αντιμεταναστευτικά αισθήματα, ανά την επικράτεια. Εξού και μετά το αρχικό «σα δεν ντρέπεσαι λίγο. Σε παρακαλώ τώρα, άντε μπράβο», που του απηύθυνε μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα, αντιλήφθηκε γρήγορα ότι έπρεπε να δηλώσει ρητά πως τα υπονοούμενά του δεν έχουν βάση αλήθειας. Ετσι, πόσταρε «βοσκοπούλα είμαι! Επιδότηση για βοσκοτόπια ούτε ζήτησα ούτε πήρα!».

Πάντως, η συγκεκριμένη «βοσκοπούλα» (λόγω καταγωγής από τα Γρεβενά και το Βελεστίνο κι επειδή έχει στην κατοχή της αγροτική γη) βρέθηκε πολύ μικρή στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας για να τελειώσει την εκεί Ελληνογαλλική Σχολή, ενώ μετά την αποφοίτησή της από τη Νομική Αθηνών έκανε μεταπτυχιακό στο Κέιμπριτζ. Ηταν η πρώτη γυναίκα που έστειλε η εκλογική της περιφέρεια στην εθνική αντιπροσωπεία. Το βιογραφικό της περιλαμβάνει και θητεία στην αυτοδιοίκηση ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου. Κομματικές περγαμηνές απέκτησε τη σαμαρική περίοδο. Ωστόσο, τα περισσότερα χρόνια σε υφυπουργική καρέκλα τα έχει περάσει με Μητσοτάκη πρωθυπουργό.