Αλλάζει ο καιρός από την Τρίτη (5/8): Πού αναμένονται καταιγίδες – Πρόγνωση από την Ελίνα Καρέτσου

Αλλαγή σκηνικού στον καιρό αναμένεται αύριο Τρίτη 5 Αυγούστου, καθώς «διαταραχή» θα επηρεάσει σημαντικό τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, και ιδιαίτερα στα βόρεια, κεντρικά και δυτικά ηπειρωτικά, προκαλώντας βροχές και καταιγίδες, κυρίως έως το απόγευμα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με ηλιοφάνεια και σχετικά κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Κακοκαιρία στα ηπειρωτικά – Έντονα φαινόμενα στην Κεντρική Μακεδονία

Από το πρωί της Τρίτης, νεφώσεις με τοπικές βροχές ή μπόρες και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και σταδιακά στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, καθώς και στην Ανατολική και Βόρεια Πελοπόννησο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην Κεντρική Μακεδονία, όπου μέχρι τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και κατά διαστήματα έντονα, με αυξημένη πιθανότητα να προκαλέσουν τοπικές δυσκολίες στην κυκλοφορία ή προβλήματα απορροής.

Από το απόγευμα και μετά, ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση, με τα φαινόμενα να εξασθενούν και να σταματούν έως το βράδυ στις περισσότερες περιοχές.

Αίθριος καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά αίθριος, με αρκετή ηλιοφάνεια και μόνο παροδικές νεφώσεις κατά τόπους.

Άνεμοι και Θερμοκρασία

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (πλην της Θράκης), φτάνοντας τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν από 30 έως 33 και τοπικά έως 34-35 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές προγνώσεις: Αττική και Θεσσαλονίκη

Αττική

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή μπόρες.

Θερμοκρασία: 23-34°C

Άνεμοι: Βόρειοι 3-5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ

Θεσσαλονίκη

Αρχικά λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά έως το απόγευμα.

Θερμοκρασία: 20-29°C

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4-5, τοπικά έως 6 μποφόρ

Συμπέρασμα

Η Τρίτη 5 Αυγούστου φέρνει μια προσωρινή αλλά κατά τόπους έντονη αλλαγή του καιρού, με καταιγίδες κυρίως στα βόρεια, τα κεντρικά και τα δυτικά, ενώ η θερμοκρασία υποχωρεί ελαφρώς. Η κατάσταση θα βελτιωθεί σταδιακά από το απόγευμα, προμηνύοντας πιο σταθερές καιρικές συνθήκες προς τα τέλη της εβδομάδας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα μέσα της εβδομάδας το μελτέμι στο Αιγαίο θα ενισχυθεί σημαντικά, φτάνοντας ακόμη και τα 7 και τοπικά 8 μποφόρ, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τις θαλάσσιες μετακινήσεις.