Εξέχουσες προσωπικότητες της Κυπριακής Διασποράς βράβευσε ο Χριστοδουλίδης

«Ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης του ανεκτίμητου έργου που επιτελεί η Κυπριακή Διασπορά … αποδίδουμε τιμή σε εξέχουσες προσωπικότητες των Αποδήμων μας για τη διαχρονική τους προσφορά στον τόπο και την κοινωνία ευρύτερα», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη δεξίωση που παρέθεσε, μαζί με την Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, προς τιμήν των συνέδρων του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία.

«Σε αυτό το πλαίσιο αυτό, απονέμουμε την ύψιστη τιμή σε οκτώ εκλεκτούς συμπατριώτες μας που ξεχώρισαν, μεταξύ άλλων, για το ενάρετο ήθος, την αφοσίωση και τη διαχρονική συμβολή τους στην πρόοδο και το κοινό καλό».

«Αναφέρομαι συγκεκριμένα: στον κ. Ανδρέα Κυπριανίδη, στον κ. Νίκο Τζιάζα, στον κ. Γιώργο Γιακουμή, στον κ. Κυριάκο Ακαθιώτη, στην κα Αθηνά Χαραλαμπίδη, στον κ. Νέστορα Νέστορος, στον κ. Ανδρέα Σάββα Δημητρίου, και στη μακαριστή Χριστίνα Χαραλάμπους».

Ο κ. Ανδρέας Κυπριανίδης

Όπως επισήμανε το ΚΥΠΕ, ο Ανδρέας Κυπριανίδης, επίτιμος πρόξενος στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, αποδεχόμενος το τιμητικό μετάλλιο, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη τιμή για τον απόδημο, είναι η τιμή από τη μητρόπολη. Ευχήθηκε στον Πρόεδρο επιτυχία στις προσπαθείς για επίτευξη ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, ενώ αφιέρωσε το μετάλλιο στους γονείς του από την Χούλου της Πάφου.

Ο κ. Νίκος Τζιάζας

Ο Νίκος Τζιάζας, αναφέρθηκε στο έργο που γίνεται από τις αθλητικές ομάδες Ελευθέρια και Παγκύπριος στη νεολαία της παροικίας στις ΗΠΑ. Είπε ότι σήμερα συμμετέχουν 450 παιδιά έως 17 ετών, που λαμβάνουν μέρος και σε πρωταθλήματα εκτός της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Γιώργος Γιακουμής

Ο Γιώργος Γιακουμής, από την παροικία στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την τιμή.

Ο κ. Κυριάκος Ακαθιώτης

Ακολούθως ο Κυριάκος Ακαθιώτης αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στην συνεισφορά του κ. Γιακουμή, ο οποίος συνέβαλε στην ίδρυση των ελληνικών σχολείων και δημιούργησε την Ελληνική Εστία στο Μπέρμιγχαμ, όπως είπε. Επεσήμανε ότι δε θα μπορούσαν να γίνουν όσα έγιναν, αν δεν υπήρχαν συνεργάτες σαν τον κ. Γιακουμή.

Η κα Αθηνά Χαραλαμπίδη

Η Αθηνά Χαραλαμπίδη από την Κυπριακή Ομοσπονδία Καναδά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και έδωσε συγχαρητήρια για τις προσπάθειες που γίνονται στο Κυπριακό, ενώ σημείωσε ότι έχει ακουστεί η Κύπρος στον Καναδά για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες μέσω του «Αμάλθεια».

Ο κ. Νέστορας Νέστορος

Ο Νέστορας Νέστορος από τη Ζιμπάμπουε στην Αφρική, αναφέρθηκε στη σημασία της επίγνωσης του χρέους και της ευθύνης που έχουν ως μέλη της κατοικίας, καθώς και για το έργο που επιτελείται και για τις αρχές και αξίες που υπηρετεί η διασπορά. Ανέδειξε ως κυριότερο στόχο την προώθηση του εθνικού προβλήματος και σημείωσε ότι η αναγνώριση του έργου των αποδήμων ενισχύει το φρόνημα και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν.

Ο κ. Ανδρέας Σάββα Δημητρίου

Ο Ανδρέας Σάββας Δημητρίου, από την παροικία της Νοτίου Αφρικής, επεσήμανε ότι η συλλογική συνεισφορά έχει θετικά αποτελέσματα και συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων των αποδήμων. Αφιέρωσε το μετάλλιο στους αγνοούμενους του 1974 και ιδιαίτερα της γενέτειρας του Άσσιας και ευχήθηκε να διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων σύντομα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης παραδίδει το βραβείο για την εκλιπούσα Χριστίνα Χαραλάμπους

Τέλος, τιμήθηκε η εκλιπούσα Χριστίνα Χαραλάμπους, από την παροικία της Νοτίου Αυστραλίας.

Το μετάλλιο παρέλαβε εκ μέρους της οικογένειας ο Δρ Ανδρεας Ευδοκίου, ο οποίος απηύθυνε ένα μήνυμα που το έδωσε η αδερφή της εκλιπούσας, Ελένη Χαραλάμπους.

Όπως είπε, από πολύ μικρή ηλικία η Χριστίνα είχε εμπλακεί στα δρώμενα της παροικίας της Αδελαΐδας και υπηρέτησε την κοινότητα για πολλές δεκαετίες.

Στη δική της παρουσία απέδωσε το γεγονός ότι η κυπριακή κοινότητα της Νοτίου Αυστραλίας παρέμεινε μια προοδευτική κοινότητα με σταθερότητα.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Χριστίνα Χαραλάμπους ήταν άνθρωπος της πράξης και όχι τον λόγων και ότι, «ενώ δούλευε αθόρυβα, έχτιζε βουνά».

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

«Είναι με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και ιδιαίτερης χαράς που σας καλωσορίζω και φέτος στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια εκδήλωση που είναι αφιερωμένη σε όλους εσάς, τους ακούραστους πρεσβευτές της Κύπρου μας στο εξωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη δεξίωση.

«Εσάς, των οποίων η φωνή είναι η φωνή της πατρίδας μας, που αντηχεί ηχηρά και ξεκάθαρα στο εξωτερικό, μεταφέροντας, ανάμεσα σε πολλά άλλα, την ύψιστη προτεραιότητά μας για τερματισμό της κατοχής και απελευθέρωση της πατρίδας μας…».

«Αδιαμφισβήτητα, η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή σημάδεψαν τις ζωές όλων μας. Όρισαν τη νιότη πολλών από εσάς, πολλοί αναγκαστήκατε να φύγετε … ακρωτηρίασαν τα όνειρά σας, όπως και τόσων άλλων χιλιάδων συμπατριωτών μας…».

«Για αυτό θέλω σήμερα, βλέποντάς σας στα μάτια, να σας διαβεβαιώσω πως θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο της απελευθέρωσης και της επανένωσης. Παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα –δεν τα υποτιμώ σε καμία απολύτως περίπτωση, εξάλλου τα βιώνω σχεδόν κάθε φορά που έχουμε μια συνάντηση για το Κυπριακό– αυτά τα δυόμιση χρόνια πετύχαμε να ενεργοποιήσουμε τον διεθνή παράγοντα, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών…».

«Η πολύτιμη προσφορά σας στην πατρίδα μας, στην Κυπριακή Δημοκρατία, στον Κυπριακό Ελληνισμό θα χαίρει για πάντα της βαθιάς και ανυπόκριτης ευγνωμοσύνης της Πολιτείας, του συνόλου του κυπριακού λαού και εμού προσωπικά. Σας ευχαριστούμε πολύ από καρδιάς».

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οι εργασίες του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ)-Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ),ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου συνεχίζονται έως και αύριο, 29 του μήνα.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Εργασιών, ενώ ακολούθησε η εκλογή της Επιτροπής Εγγράφων και Ψηφισμάτων και Εφορευτικής Επιτροπής, καθώς και ο καθορισμός της Ελεγκτικής Επιτροπής και Επιτροπής Καταστατικών Αλλαγών.

Οι εργασίες συνεχίζονται σε κλειστές συνεδρίες με τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους οποίους συζητούνται προτάσεις και ανταλλάσσονται απόψεις πάνω σε καίρια ζητήματα, όπως η στρατηγική για τον επαναπατρισμό ταλέντων, η εξωτερική πολιτική της Κύπρου, αλλά και θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης που αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσον αφορά στο θέμα της εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι «η Κυπριακή Πολιτεία θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται ενεργά στις προσπάθειες της Ομογένειας με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της παροικιακής εκπαίδευσης και την καλύτερη αντιμετώπιση των πολλών και ποικίλων προκλήσεων που αναφύονται καθημερινά».

«Προκλήσεις που αποτελούν ευκαιρίες για συστράτευση δυνάμεων και συλλογικότητα ενεργειών για την πρόοδο και την προκοπή της νέας γενιάς, η οποία αποτελεί την καλύτερη και σπουδαιότερη μας επένδυση, όσον αφορά το μέλλον του Ελληνισμού…».

«Σε συνέχεια τη Στρατηγικής της Κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό ταλέντου και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Mind in Cyprus», η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί, ενημερώνω την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παροχή δωρεάν μαθημάτων για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, όχι μόνο για μαθητές, αλλά και για τους συμβίους τους (ΚΙΕ και Επιμορφωτικά), και επίσης την αναθεώρηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας, αντί για 10 χρόνια παραμονής στο εξωτερικό να απαιτούνται επτά χρόνια, για να δικαιούνται κάλυψη χορηγίας για φοίτηση παιδιών σε ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η χορηγία αυξάνεται από 768 ευρώ σε 1.000 ευρώ».

Επισήμανε ακόμα ότι «τη σχολική χρονιά 2004-2005, μετά από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρά τα ισχυρά εμπόδια που προέβαλλαν συστηματικά οι κατοχικές αρχές, επαναλειτούργησε, για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το Εξατάξιο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Προς το τέλος της ίδιας χρονιάς επαναλειτούργησε το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο. Το Δημοτικό Σχολείο Κορμακίτη επαναλειτούργησε τη σχολική χρονιά 2023-2024, στον χώρο του Κέντρου Συνεργασίας Κορμακίτη, και το νηπιαγωγείο λειτουργεί από φέτος. Σημειώνεται ότι τη σχολική χρονιά 2024-2025 φοιτούσαν στο Νηπιαγωγείο Ριζοκαρπάσου 12 παιδιά, στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου 18 παιδιά και στο εξατάξιο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου 15 παιδιά. Ταυτόχρονα, στο Δημοτικό Σχολείο Κορμακίτη φοιτούσε ένα παιδί, ενώ στο νηπιαγωγείο άλλα δύο».

«Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, επιδεικνύοντας τον μέγιστο βαθμό ευαισθησίας και ετοιμότητας, έχει αναλάβει έκτοτε την ηθική υποχρέωση και υψηλή ευθύνη να στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο τους εγκλωβισμένους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, και να διασφαλίσει, κατά το δυνατό, τη λειτουργία των κατεχόμενων σχολείων μας».

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ-ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Η Ελλάδα θα είναι πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου, υπογραμμίστηκε κατά τη συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ιωάννη-Μιχαήλ Λοβέρδο, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο, για να χαιρετίσει τις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς.

Κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντας τον κ. Λοβέρδο είπε: «Είναι πάντα χαρά να σας έχουμε στην Κύπρο, ειδικότερα στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου, που έχει μια ιδιαίτερη σημασία … είχα την ευλογία υπό διαφορετικές ιδιότητες … να γνωρίσω από πρώτο χέρι την παροικία μας, την ομογένειά μας, οι οποίοι κάνουν μια τρομερή δουλειά. Και το λέω με όλη τη σημασία των λέξεων, είναι οι καλύτεροι Πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Μάλιστα, τώρα είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, ειδικότερα για την κυπριακή παροικία, όπου τα παιδιά των αποδήμων μας διατηρούν ακόμη ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα, αλλά την ίδια στιγμή έχουν ενσωματωθεί στις χώρες που φιλοξενούνται, είναι σε σημαντικές πολιτικές, οικονομικές θέσεις στις χώρες όπου φιλοξενούνται».

«Άρα, έχουμε υποχρέωση να τους αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο, να εργαστούμε από κοινού. Πιστεύω πάρα πολύ στην Ομογένεια … Άρα, πρέπει να δούμε πώς ενώνουμε δυνάμεις, να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την παροικία μας».

«Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Ελληνική Κυβέρνηση, αυτές είναι αδελφικές. Μάλιστα προχωρήσαμε ένα βήμα περισσότερο με τον Πρωθυπουργό, στη βάση αυτού που επιχειρήσαμε και από την πρώτη στιγμή να εμπεδώσουμε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η λύση σε πολλά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει είτε η περιοχή είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)».

Από πλευράς του, ο κ. Λοβέρδος είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός της Κύπρου σε ό,τι τη χρειαστεί και σε ό,τι μπορεί να προσφέρει».

The post Εξέχουσες προσωπικότητες της Κυπριακής Διασποράς βράβευσε ο Χριστοδουλίδης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.