15 χρόνια ταλαιπωρίας για τον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας – Αγωνίζεται για λύση στο στεγαστικό του πρόβλημα χωρίς αποτέλεσμα – Το 2016 αφαιρέθηκε το 62% της και παραχωρήθηκε σε ιδιώτη, στερώντας τον Όμιλο από ζωτικής σημασίας έσοδα – Πήγαν στο τεμάχιο που τους παραχωρήθηκε και δεν τους επιτράπηκε η είσοδος
Εδώ και 15 χρόνια ο Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας, ταλανίζεται και αγωνίζεται να λύσει το πρόβλημα στέγασης του και όπως φαίνεται βρίσκει συνέχεια εμπόδια, χωρίς να του έχει δοθεί καμία ουσιαστική λύση.
Όπως κατήγγειλε ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου, Γλαύκος Καριόλου, ενώ το Κράτος τους παραχώρησε το κρατικό τεμάχιο 480, μέσα σε αυτό «υπάρχουν παρεμβάσεις». Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων , όταν μέλη του ΔΣ του Ομίλου, μαζί με κτηματολογικούς λειτουργούς και χωρομέτρες έσπευσαν στο τεμάχιο, εμποδίστηκε η είσοδός τους.
Σε επιστολή του στους αρμόδιους ο Όμιλός τονίζει πως, ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι πως ενώ σε όλους τους Ναυτικούς Ομίλους στην Κύπρο το Κράτος παραχώρησε κρατική γη για χρήση, στην περίπτωση του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας αυτό δεν έγινε.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στον Όμιλο, το Κράτος έδωσε ιδιωτική Τουρκοκυπριακή παραλιακή γή στην Μουταγιάκα και επειτα από 34 χρόνια (1982 – 2016), το ίδιο το Κράτος «ενοχοποίησε» τον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας με την κατηγορία ότι έδιδε άδεια χρήσης για το Κυλικείο/Εστιατόριο του, δικαίωμα που δεν είχε «γιατί ήταν Τουρκοκυπριακό».
«Το υποστατικό αρχικά χτίσαμε με τα χέρια μας και με δικά μας έξοδα το τοτε Διοικητικό Συμβούλιο».
Κάνοντας αναφορά στα γεγονότα, η επιστολή σημειώνει πως ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης «μονομερώς αφαίρεσε το 62% του αρχικού δικού μας τεμαχίου δωρίζοντας μαζί και το αρχικό μας χτισμα σε επιχειρηματία ψαροταβέρνας.» Αυτό, όπως σημειώνεται, έγινε σε χρονική στιγμή που ήταν και είναι τοις πάσι γνωστό ότι όλα τα σωματεία ναυτικοί όμιλοι στην Κύπρο επιβιώνουν κυρίως απο έσοδα άδειας χρήσης των κυλικείων/εστιατορίων τους.
Το δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Όμιλο είναι το γεγονός ότι τo Κράτος κατασκεύασε στην Λεμεσό «αντιδιαβρωτικούς κυμματοθραύστες» . Σύμφωνα με την καταγγελία, δυο από αυτούς απέναντι από τον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας και αντί να είναι «αντιδιαβρωτικοί» δυστυχώς απεδείχθησαν πολύ «διαβρωτικοί» με αποτέλεσμα να διαβρώσουν 6 μέτρα παραλίας , το κεκλιμένο ή τη ράμπα καθέλκυσης σκαφών μας και τα ίδια τα θεμέλια των εγκαταστάσεων μας, φαινόμενο που συνεχίζει σήμερα και φαίνεται επιτόπου.
Οι υπάρχουσες αντίξοες έντονες επιδράσεις της θάλασσας/υγρασίας στο κτίριο από μεταλλικό σκελετό είναι για τους αθλητές και μέλη μας πολύ επικίνδυνες και με μεγάλη δυσκολία το συντηρούμε με δικά μας εθελοντικά κονδύλια για να μην πέσει, σημειώνει ο ΝΟΚ.
«Όλα δε αυτά κάτω από έντονους ψίθυρους και γραπτά τεκμήρια για πώληση του Τουρκοκυπριακού τεμαχίου. Αποζημίωση μηδενική! (πυρόπληκτοι, χαλαζόπληκτοι, κλπ δικαιούνται αποζημίωσης όχι όμως ο ΝΟΚ».
Ενόψει των πιο πάνω, ο Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας ζητά μετεστέγαση σε κατάλληλη κρατική παραλιακή γη ώστε το οποιοδήποτε έξοδο τους να δικαιολογείται.
Στην επιστολή του ο ΝΟΚ, αναφέρει πως έχει ζητηθεί εκ μέρους του θέση εφαπτόμενη Ανατολικά και δίπλα του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου και του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού στο Δασούδι Λεμεσού, με την απάντηση από το Τμήμα Δασών να είναι αρνητική.
«Δυστυχώς τελικά παρά τις προσπάθειες μας το Τμήμα Δασών απέρριψε το αίτημα μας. Βλέπετε όλοι οι άλλοι όμιλοι είναι οκ εμείς όχι».
Στη συνέχεια το Υπουργείο Εσωτερικών/ Κτηματολόγιο Λεμεσού μας πρότεινε είτε το Κρατικό τεμάχιο αρ.480 , εφαπτόμενο Ανατολικά και Βόρεια του Κολυμβητηρίου Λεμεσού, είτε δύο τεμάχια στην περιοχή ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Μονής είτε εκτός κόλπου Λεμεσού στο Μοναγρούλλι . Αποδεχθήκαμε το πρώτο.
Όσον αφορά το τεμάχιο 480, υποβλήθηκε αίτηση και ο ΝΟΚ πλήρωσε το νενομισμένο τέλος-αίτησης στο κτηματολόγιο Λεμεσού, για το Κρατικό τεμάχιο που τους πρότεινε το κτηματολόγιο και που εφάπτεται Ανατολικά του Κολυμβητηρίου Λεμεσού .
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που αναγράφονται στην επιστολή, όταν μαζί με κτηματολογικούς λειτουργούς και χωρομέτρες, ο ΝΟΚ επισκέφθηκε το τεμάχιο για οριοθέτηση ανακαλύψαν ότι, υπήρχε τεράστια παράνομη επέμβαση και πλήρης καταπάτηση του Κρατικού τεμαχίου με πολύ σοβαρές παλιές δομικές επεμβάσεις από ιδιοκτήτη εφαπτόμενου Ανατολικότερα ιδιωτικού τεμαχίου, τις οποίες γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει το κτηματολόγιο.
«Να σημειωθεί ότι ο καταπατητής φαίνεται να έχει πωλήσει το δικό του τεμάχιο μαζί όμως και την τεραστια πλήρη καταπάτηση του Κρατικού τεμαχίου 480».
Μετά από 15 ετών αγώνες μεταστέγασης, το Δ.Σ του Ομίλου, ζητά από το κράτος δηλαδή από το Κτηματολόγιο Λεμεσού και άλλες αρμόδιες αρχές να απαντήσουν εάν:
–Είναι έτοιμο το Κράτος να επαναφέρει το τεμάχιο που μας έχει παραχωρηθεί στην σωστή του διάσταση;. Δηλαδή = (A) να οριοθετήσει με ακρίβεια το ΚΡΑΤΙΚΟ τεμάχιο 480 δίπλα στο κολυμβητήριο.
– Να αφαιρέσει άμεσα το παράνομο κιγκλίδωμα/περίφραξη/συρματόπλεγμα που έχει παράνομα τοποθετήσει ο καταπατητής ΕΝΤΟΣ του τεμαχίου που μας έχει προτείνει το ίδιο το κράτος εντός του 2025 !!
Όπως τονίζει ο Όμιλος, σε περίπτωση που η απάντηση είναι «όχι δεν μπορούμε να βγάλουμε έξω τον καταπατητή από το κρατικό τεμάχιο » τότε ζητούν την άμεση κατ’ εξαίρεση έγκριση του προηγούμενου αιτήματος μας που απέρριψε το Τμήμα Δασών δηλαδή στο Δασούδι όπου ήδη βρίσκονται οι άλλοι όμιλοι, δηλαδή, δίπλα-Ανατολικά του Ν.Ο.Αμμοχώστου.
«Περιττό να τονίσουμε τις τεράστιες ζημιές και ταλαιπωρία που υφιστάμεθα για μια δεκαπενταετία».
Παράλληλα, σημειώνεται πως και στις δύο περιπτώσεις μεταστέγασης του ΝΟΚ, δεν υπάρχουν καθόλου υπηρεσίες ηλεκτρισμός, νερό, αποχετευτικό, τηλ. Κλπ.
«Θα πρέπει οπωσδήποτε το Κράτος να μας βοηθήσει με αυτά, εντός του 2025».
Το άρθρο 15 χρόνια ο Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας προσπαθεί να βρει στέγη και βρίσκει εμπόδια από… το Κράτος εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.