«Πιστεύω πως έχουμε μια συμφωνία» στη Γάζα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο σε μουσουλμάνους ηγέτες, όπως και στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Θα είναι μια συμφωνία που θα φέρει πίσω τους ομήρους. Θα είναι μια συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο», υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για να παραστεί στο τουρνουά γκολφ Ryder Cup στη Νέα Υόρκη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.Την ώρα που ηγέτες της διεθνούς κοινότητας συναντώνται στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη, αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ παρουσίασαν ένα ειρηνευτικό σχέδιο 21 σημείων για τη Μέση Ανατολή, που στοχεύει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Η πρόταση κυκλοφόρησε την Τρίτη μεταξύ αξιωματούχων από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, την Ινδονησία και το Πακιστάν, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ.
Ο Τραμπ, που παραμένει ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή, είπε πως μίλησε με εκπροσώπους από διάφορα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
O Τραμπ δήλωσε επίσης πως δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη, απορρίπτοντας σχετικές εκκλήσεις ακροδεξιών ισραηλινών υπουργών.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα στον απόηχο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είπε ότι είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσουν τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας.
«Δεν θα επιτρέψω στο Ισραήλ να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη. Όχι, δεν θα το επιτρέψω. Δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μπορεί να ηγηθεί μιας μελλοντικής μεταβατικής αρχής στη Γάζα
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε μια μελλοντική μεταβατική αρχή στη Γάζα, η οποία θα συσταθεί στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέδωσαν σήμερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας μεταξύ 1997 και 2007, συμμετείχε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και άλλους αξιωματούχους για το μέλλον του παλαιστινιακού εδάφους μετά τον πόλεμο.
Ερωτηθείς ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, είπε ότι στηρίζει την σχετική πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με το BBC και το περιοδικό The Economist, ο Τόνι Μπλερ θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της μελλοντικής αρχής με την υποστήριξη του ΟΗΕ και των χωρών του Κόλπου.
Η εφημερίδα Financial Times, από την πλευρά της, γράφει ότι ο Μπλερ που έπαιξε μεσολαβητικό ρόλο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή από το 2007 έως το 2015, φέρεται να ζήτησε να συμμετάσχει στο εποπτικό της συμβούλιο.
Το ίδρυμα του Τόνι Μπλερ, το Tony Blair Institute for Global Change, δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πηγή προσκείμενη στον πρώην πρωθυπουργό επιβεβαίωσε ότι ο Μπλερ εργάζεται σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Η πηγή δήλωσε ωστόσο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα υποστηρίξει καμιά πρόταση για τον οριστικό εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας και ότι οποιαδήποτε μεταβατική αρχή θα μεταβιβάσει μακροπρόθεσμα την εξουσία στην Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει την έδρα της στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με το The Economist, το όργανο αυτό που θα ονομαστεί “Διεθνής Μεταβατική Αρχή στη Γάζα “θα ζητήσει την εντολή του ΟΗΕ για να αναγνωριστεί ως “η ανώτατη πολιτική και δικαστική αρχή” για πέντε χρόνια, πριν μεταβιβάσει τον έλεγχο στους Παλαιστίνιους.
Αρχικά το όργανο αυτό θα έχει τη βάση του στην Αίγυπτο, προτού μετακινηθεί στον θύλακα όταν θα πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας, σύμφωνα με το BBC.
Ο Γιόσι Κοέν, πρώην αρχηγός της Μοσάντ, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι του “αρέσει πολύ” η ιδέα αυτή και χαρακτήρισε τον Μπλερ “θαυμάσιο άνθρωπο”.
Το 2003, ο Μπλερ είχε βάλει τη Βρετανία στον πόλεμο στο Ιράκ, στο πλευρό των ΗΠΑ, μια απόφαση που επικρίθηκε έντονα στη χώρα του. Ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή είχε αποφανθεί το 2016 ότι και ο ίδιος είχε υπερβάλει σκόπιμα την απειλή που ετίθετο από το ιρακινό καθεστώς.
Στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με το BBC και τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο Τόνι Μπλερ είχε συμμετάσχει σε μια “πολιτική συνάντηση” για “την επόμενη μέρα” στη Γάζα, που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προκαλέσει αγανάκτηση όταν διατύπωσε την ιδέα να μεταμορφώσει τη Γάζα σε “Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής” εκτοπίζοντας τους Παλαιστίνιους κατοίκους της και θέτοντας το παλαιστινιακό έδαφος υπό αμερικανικό έλεγχο.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον πόλεμο του 1967. Οι Παλαιστίνιοι τη θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός μελλοντικού κράτους τους, μαζί με την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.
Περίπου 700.000 ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε 2,7 εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ αλλά η κίνηση αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από τις περισσότερες χώρες.
Το Ισραήλ αρνείται να παραχωρήσει τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, ιδίως μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχθηκε από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023.
The post Τραμπ: Πιστεύω πως έχουμε μια συμφωνία για τη Γάζα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.