Μια ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Οδύσσεια Αδελαΐδας 2025 της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, με τη συμμετοχή περίπου 40 ατόμων από την ευρύτερη ελληνική και φιλοτεχνική κοινότητα της Αδελαΐδας. Στην εκδήλωση ατή παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Μαυραϊδή “Αγγελιοφόρος από Μακριά 2” .
Η βραδιά συνδύασε λογοτεχνία, φιλοσοφία και μουσική, προσφέροντας στο κοινό μια βιωματική εμπειρία που άγγιξε τόσο το μυαλό όσο και την καρδιά.
Η παρουσίαση περιλάμβανε συμβολικά αντικείμενα, δίγλωσση αφήγηση και μια στοχαστική ματιά στα φιλοσοφικά και φουτουριστικά θέματα του βιβλίου.
Ο συγγραφέας μοιράστηκε με το κοινό τις πηγές της έμπνευσής του—πραγματικά γεγονότα, ιστορικά πρόσωπα και προσωπικές εμπειρίες—ενώ τόνισε πως η φαντασία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του έργου, γεφυρώνοντας το αρχαίο με το μελλοντικό.
Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά, θέτοντας ερωτήματα όπως: «Ποια είναι τα ηθικά διλήμματα που γεννώνται με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης;» και «Πώς ο μύθος μπορεί να συμβαδίσει με την τεχνολογία;»
Ο πρόεδρος της Ελλ. Ορθ. Κοιν. Ν.Α. κ. Παναγιώτης Πύρος ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την φετινή του παρουσίαση στο Φεστιβάλ.
Σημείωση: παρουσιάζω φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά στο Φεστιβάλ Οδύσσεια το έργο μου, τις προηγούμενες φορές είχα πραγματοποιήσει ομιλίες για:
Το Βιβλίο
Το μυθιστόρημα αποτελεί μια τολμηρή σύνθεση αρχαίου ελληνικού μύθου και τεχνολογικής φαντασίας, εισάγοντας ένα νέο λογοτεχνικό είδος: τη μυθολογική επιστημονική φαντασία. Στην καρδιά του βρίσκεται ένα σύγχρονο θρίλερ που αμφισβητεί τα όρια μεταξύ μύθου και λογικής, ενώ εξερευνά την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και τα βαθιά ερωτήματα γύρω από τη συνείδηση, την ηθική και την αθανασία.
Η Μουσική
Μαζί με το βιβλίο, ο συγγραφέας παρουσίασε και δύο CD μουσικής, δηλώνοντας πως είναι και ερασιτέχνης μουσικός. Το πρώτο CD περιλαμβάνει το πρωτότυπο soundtrack του βιβλίου λειτουργώντας ως συναισθηματική επέκταση του λογοτεχνικού έργου, ενώ το δεύτερο περιέχει μελωδίες και τραγούδια σε διαφορετικά μουσικά είδη. Διατέθηκαν στο κοινό CD αλλά και USB memory stick με την μουσική.
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ο συγγραφέας είπε, μεταξύ άλλων:
“Ήρθα από μακριά, όπως ο Αγγελιοφόρος του βιβλίου μου, κουβαλώντας μνήμες, ερωτήματα και όνειρα. Κατά κάποιο τρόπο, είμαι ένας από τους εκπροσώπους του νέου κύματος της ελληνικής μετανάστευσης του 2010 και μετά, κατά την τελευταία οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Εκπροσωπώ μια γενιά που δεν ήρθε στην Αυστραλία μόνο για εργασία, αλλά και για δημιουργία. Ήρθαμε εδώ ως πνοή αναζωογόνησης, που κυλά μέσα από το νέο αίμα από την πατρίδα, για να ζωντανέψει ξανά το όραμα των πρώτων μεταναστών. Είμαστε η συνέχεια, αλλά και η αναγέννηση, η φλόγα που σέβεται το παλιό και ανάβει το καινούργιο.
Δεν ήρθαμε να αντικαταστήσουμε, αλλά να συνδεθούμε με τις ρίζες που ήδη άνθισαν εδώ, να συνομιλήσουμε με τους πρώτους Έλληνες της Αυστραλίας και τις επόμενες γενιές, όχι με λόγια μόνο, αλλά με πράξεις και παρουσία.
Σεβόμαστε το παλιό κατεστημένο που μας άνοιξε δρόμους, και με την ελπίδα να προσθέσουμε νέες σελίδες στην κοινή μας ιστορία.
Και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας μου άνοιξε χώρο, μου έδωσε φωνή, μου έδωσε το βήμα όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το φεστιβάλ Οδύσσεια.
Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και θα κάνουμε πράξη όλα αυτά, όχι μόνο με παρουσιάσεις βιβλίων ή ομιλιών, αλλά και με έργα.
Τα προηγούμενα χρόνια είχα την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας την αγάπη μου για τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και την αρχαία ελληνική τεχνολογία με δύο ξεχωριστές ομιλίες. Φέτος, όμως, σας φέρνω κάτι διαφορετικό. Όχι ως πανεπιστημιακός, ούτε ως επαγγελματίας συγγραφέας, αλλά ως ένας άνθρωπος που αγαπά την ελληνική ιστορία, τη μυθολογία και την επιστημονική φαντασία. Ως ένας δημιουργός που τόλμησε να συνδυάσει το αρχαίο με το φανταστικό, το μύθο με το μέλλον.
Το βιβλίο μου, “Αγγελιοφόρος από Μακριά”, είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι μέσα από τους αιώνες, όπου η ελληνική παράδοση συναντά την επιστήμη, και η φαντασία γίνεται όχημα για να ξαναδούμε την ταυτότητά μας με άλλα μάτια.
Ξέρω πως μετά από τις μουσικές βραδιές, τις διαλέξεις για τη μετανάστευση και τις μυρωδιές από την κουζίνα της γιαγιάς, ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας σε αυτό το φεστιβάλ ίσως μοιάζει σαν να ήρθε από άλλο πλανήτη…
Και πράγματι, ο Αγγελιοφόρος μου έρχεται από μακριά, από έναν άλλο πλανήτη! Αλλά κουβαλάει μέσα του την Ελλάδα και την Αυστραλία. Δύο χώρες που ονειρεύονται, που θυμούνται, που ταξιδεύουν. Πιστεύω πως η φαντασία είναι κι αυτή μια μορφή μνήμης. Μια μορφή συνέχειας.
Όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο, δεν είχα σκοπό να φτιάξω απλώς μια ιστορία. Ήθελα να υφάνω έναν μύθο. Έναν μύθο που να μιλά για εμάς, τους Έλληνες της διασποράς, που ζούμε μακριά από την πατρίδα αλλά κουβαλάμε μέσα μας την Ιστορία της, τη Μυθολογία της, την Ψυχή της.
Οι ήρωες του βιβλίου δεν είναι μόνο φανταστικοί ήρωες. Είναι σύμβολα. Είναι η φωνή που έρχεται από μακριά για να μας θυμίσει ποιοι είμαστε. Είναι η γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, ανάμεσα στον Όμηρο και το Διάστημα, ανάμεσα στον Απόλλωνα και την Τεχνητή Νοημοσύνη…”.
The post Όταν ο Μύθος συναντά το Μέλλον: Μια ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου στο Φεστιβάλ Οδύσσεια Αδελαΐδας 2025 appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.