Η κινήσεις του Αμερικανού προέδρου σηματοδοτούν μια σοβαρή κλιμάκωση των πιέσεων που ασκεί η Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο
Οπρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπεπιβεβαίωσε σήμερα πως έχει ανάψει το «πράσινο φως» στη CIA για διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα, σηματοδοτώντας μια σοβαρή κλιμάκωση των πιέσεων που ασκεί η Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.
Την αποκάλυψη για την εντολή Τραμπ στη CIA σχετικά με τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα έκανε η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους.
Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες Τετάρτη ότι «εξετάζει» το ενδεχόμενο να διατάξει τον στρατό του να εξαπολύσει πλήγματα στο «έδαφος» εναντίον καρτέλ των ναρκωτικών στη Βενεζουέλα.
Πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times κατά τις οποίες έδωσε έγκριση στη CIA να διεξαγάγει μυστικά επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ ερωτηθείς αν έδωσε στην αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας εντολή να «εξουδετερώσει» τον ηγέτη της Βενεζουέλας, απάντησε: «Αυτή που μου κάνετε είναι γελοία ερώτηση. Όχι στ’ αλήθεια γελοία ερώτηση, αλλά δεν θα ήταν γελοίο από πλευράς μου να απαντήσω;»
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας New York Times, διαβαθμισμένο έγγραφο της κυβέρνησης Τραμπ εγκρίνει μυστικές επιχειρήσεις της CIA στη Βενεζουέλα και ευρύτερα στην Καραϊβική, με σκοπό την πτώση του Νικολάς Μαδούρο.
Ερωτηθείς γιατί ενέκρινε επιχειρήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας στη Βενεζουέλα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην παράνομη μετανάστευση και στη διακίνηση ναρκωτικών.
«Για δυο λόγους», είπε ο ρεπουμπλικάνος. «Πρώτον, άδειασαν τις φυλακές τους στις ΗΠΑ», υποστήριξε, προσθέτοντας πως εστάλησαν κρατούμενοι «μέσω των συνόρων», καθώς «είχαμε ανοικτά σύνορα». Και «το άλλο είναι τα ναρκωτικά», πρόσθεσε.
Δεν παρουσίασε καμιά απόδειξη για τον ισχυρισμό ότι το Καράκας στέλνει πρώην κρατούμενους στη χώρα του.
Αμερικανικά πλήγματα εναντίον «ναρκοτρομοκρατών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε προχθές Τρίτη με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι έξι φερόμενοι ως διακινητές ναρκωτικών σκοτώθηκαν σε νέο αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον πλεούμενου στα ανοικτά της Βενεζουέλας. Επρόκειτο για το πέμπτο γνωστό τέτοιο πλήγμα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Καράκας.
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο διακινούσε ναρκωτικά και ότι συνδεόταν με παράνομα δίκτυα ναρκοτρομοκρατίας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα πλήγματα αυτά, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, η νομιμότητα των πληγμάτων αυτών, σε ξένα ή διεθνή ύδατα, χωρίς οι ύποπτοι να συλληφθούν ή να ανακριθούν, έχει προκαλέσει αντεγκλήσεις.
Πλήγματα στο «έδαφος»
Καθώς η Ουάσιγκτον κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Μαδούρο και την κυβέρνησή του ότι διευθύνουν κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών προς την αμερικανική αγορά, έχουν αναπτύξει από τις αρχές Σεπτεμβρίου αρμάδα οκτώ πολεμικών πλοίων και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας, επισήμως στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της διακίνησης ουσιών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «εξετάζει» το ενδεχόμενο να διατάξει τον στρατό του να εξαπολύσει πλήγματα στο «έδαφος» εναντίον καρτέλ των ναρκωτικών στη Βενεζουέλα, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
«Δεν θέλω να πω περισσότερα, αλλά εξετάζουμε το έδαφος επί του παρόντος, επειδή ελέγχουμε πολύ καλά τη θάλασσα», απάντησε, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενα χερσαία πλήγματα.
Η ανάπτυξη στοιχείων του στρατού των ΗΠΑ στην Καραϊβική, ενίσχυσε τη σεναριολογία περί επιχείρησης εναντίον της κυβέρνησης του κράτους της Λατινικής Αμερικής, καθώς οι δυο χώρες έχουν συγκρουσιακή σχέση εδώ και χρόνια.
Ο Τραμπ έχει συχνά χαρακτηρίσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «ναρκωτρομοκρατικό καρτέλ», και τον πρόεδρο Μαδούρο «φυγόδικο αρχηγό αυτού του καρτέλ».
«Πρόσχημα η διακίνηση ναρκωτικών»
Στην άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του διατρανώνουν πως η Βενεζουέλα θα αμυνθεί έναντι οποιουδήποτε «επιτιθέμενου».
Το Καράκας διαψεύδει τις αμερικανικές κατηγορίες και, αντιδρώντας στην ανάπτυξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στην οποία βλέπει «στρατιωτική απειλή», διεξάγει γυμνάσια των δικών του ενόπλων δυνάμεων και κινητοποίησε εφεδρείες.
Για τον πρόεδρο Μαδούρο, η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τη διακίνηση ναρκωτικών ως πρόσχημα για την επιβολή «αλλαγής καθεστώτος» στη χώρα του, για να βάλει στο χέρι τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της χώρας του, που συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα στον πλανήτη.
Πηγή: skai.gr
Το άρθρο Ο Τραμπ «εξετάζει» χερσαία πλήγματα στη Βενεζουέλα και στέλνει τη CIA για μυστικές επιχειρήσεις εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.