Η Κοινότητα – Ενορία «Άγιος Παντελεήμων» Dandenong της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ανακοινώνει ότι φέτος γιορτάζει τα 66 χρόνια από την ίδρυσή της.
Στο πλαίσιο αυτό, η κοινότητα διοργανώνει μεγάλο πανηγύρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, ταυτόχρονα με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και του «Όχι» του 1940.
Το πρόγραμμα της ημέρας έχει ως εξής:
07:30 π.μ.: Θεία Λειτουργία
Ακολουθεί δοξολογία με τη συμμετοχή των μαθητών του απογευματινού σχολείου της κοινότητας
Στη συνέχεια, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, δίπλα στην εκκλησία
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το μεγάλο ετήσιο πανηγύρι, με μουσική, χορό, σουβλάκια, λουκουμάδες, γλυκά, ποτά, αναψυκτικά και παιχνίδια
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθεί και η κλήρωση του λαχείου, που κυκλοφορεί εδώ και καιρό.Στο τότε μακρινό από το κέντρο της Μελβούρνης Dandenong, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ζούσαν και εργάζονταν ελάχιστοι Έλληνες μετανάστες – οι περισσότεροι καταγόμενοι από το μικρό χωριό Σιάνα της Ρόδου.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στις αρχές του 1956, οι Σιαννίτες του Dandenong αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν μικρό σύλλογο, με σκοπό να βοηθούν το χωριό και τους συγχωριανούς τους. Ίδρυσαν έτσι τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Σιαννιτών Ρόδου «Άγιος Παντελεήμων», παίρνοντας το όνομα του πολιούχου Αγίου του χωριού τους.
Μέσα σε λίγα χρόνια, το Dandenong μετατράπηκε σε βιομηχανικό κέντρο με δεκάδες εργοστάσια, όπως η General Motors International, προσελκύοντας εκατοντάδες νέους μετανάστες κάθε μήνα. Ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες, ανάμεσά τους Ροδίτες που έρχονταν να συναντήσουν συγγενείς και φίλους. Ο ελληνισμός της περιοχής αυξανόταν ραγδαία.
Στις αρχές του 1959, μια μικρή αντιπροσωπεία Ελλήνων πλησίασε τον αείμνηστο Ροδίτη επιχειρηματία Σταμάτη (Διάκο) Γεωργίου, καταγόμενο επίσης από τα Σιάνα, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε διακριθεί ως επιτυχημένος επιχειρηματίας στο Dandenong. Σε εκείνη τη συνάντηση του εξέθεσαν την ανάγκη να ιδρυθεί Ελληνική Κοινότητα για να καλύψει τις θρησκευτικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των ολοένα και περισσότερων μεταναστών.
Ο Σταμάτης Γεωργίου συμφώνησε απόλυτα: ήταν καιρός να λειτουργήσει ελληνικό απογευματινό σχολείο για τα παιδιά και να ανεγερθεί μια Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία για τη λατρεία και τα ιερά μυστήρια των Ελλήνων της περιοχής.
Έτσι, στην πρώτη εκείνη ιστορική συνέλευση συγκροτήθηκε ένα εννεαμελές προσωρινό συμβούλιο, αποτελούμενο από άτομα που αντιπροσώπευαν διάφορα μέρη της Ελλάδας, με πρόεδρο τον ίδιο τον Σταμάτη Διάκο Γεωργίου. Ομόφωνα αποφάσισαν να δοθεί στην Κοινότητα το όνομα «Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότητα Dandenong και Περιχώρων – Άγιος Παντελεήμων», προς τιμήν των πολλών ιδρυτικών μελών από τα Σιάνα Ρόδου.
Ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία προσωρινών λειτουργιών σε αίθουσες και σπίτια, με τη βοήθεια του Θεού, του Αγίου Παντελεήμονος, την ευλογία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τη στήριξη ολόκληρης της ελληνικής παροικίας, οικοδομήθηκε η πρώτη ελληνική εκκλησία του Dandenong, αφιερωμένη στον προστάτη Άγιο του χωριού των ιδρυτών – τον Άγιο Παντελεήμονα.
The post Οι πρώτοι Ροδίτες στο Dandenong και η ίδρυση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας «Άγιος Παντελεήμων» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.