Η καταρρακτώδης βροχή της Κυριακής, 26 Οκτωβρίου, δεν στάθηκε ικανή να μειώσει τη χαρά και τον ενθουσιασμό στο ετήσιο πανηγύρι της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου στο Moonee Ponds, το οποίο πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και συγκίνηση προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης και προστάτη της ενορίας.
Η ημέρα ξεκίνησε με πανηγυρική δοξολογία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τελεσμένη από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χώρας κ. Ευμένιο. Παρούσα ήταν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Δήμητρα Γιωργαντζόγλου, στην οποία ο Επίσκοπος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου για την ονομαστική της εορτή και της προσέφερε μια ανθοδέσμη ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού.

Παρά τις καιρικές αντιξοότητες, το πανηγύρι εξελίχθηκε σε μια ζεστή γιορτή χαράς, συγκίνησης και αυθεντικού ελληνικού παλμού. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η ομοσπονδιακή βουλευτής για την περιφέρεια Maribyrnong κ. Τζο Μπρίσκεϊ, συνοδευόμενη από την οικογένειά της, ο πολιτειακός βουλευτής Essendon κ. Ντάνι Πίρσον, η δήμαρχος του Δήμου Moonee Valley κ. Άβα Άνταμς, η Επίτροπος Πολυπολιτισμού της Βικτώριας κ. Βιβιέν Νγκουγέν, ο πρόεδρος του Διακοινοτικού Συμβουλίου Βικτώριας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ηλικιωμένων Ελλήνων Πολιτών Βικτώριας κ. Μπέττυ Εξιντάρη.
Όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι συνεχάρησαν την ενορία για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων αδιάλειπτης προσφοράς, επισημαίνοντας τη συνοχή, τη θέρμη και την αλληλεγγύη που τη χαρακτηρίζουν. Εξήραν το έργο του εφημερίου, π. Ιωάννη Φράγκου, και τον σπουδαίο ρόλο του ναού ως πνευματικού, πολιτιστικού και κοινωνικού κέντρου της ελληνικής παροικίας του Moonee Valley.
Η ενορία του Αγίου Δημητρίου, γνωστή για τη βαθιά της προσήλωση στην παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό, πρόσφερε και φέτος ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το κοινό απόλαυσε μουσικές εκτελέσεις από την ορχήστρα του Κολλεγίου «Νέστορας» και τη Δημοτική Ορχήστρα, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από τα συγκροτήματα της Κρητικής Αδελφότητας Brunswick, του «Αριστοτέλη» Φλωρίνης, της Ποντιακής Εστίας, της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και του «Περικλή».

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Κωνσταντίνος Καλύμνιος αναφέρθηκε στην ετυμολογία της λέξης πανηγύρι, που από τα αρχαία χρόνια σήμαινε τη συνάθροιση των ανθρώπων για τη λατρεία του θείου, τονίζοντας ότι η έννοιά της ως γιορτής συμμετοχής, ενότητας και συλλογικότητας παραμένει ζωντανή και επίκαιρη.
Το κλίμα ευθυμίας και ψυχαγωγίας απογείωσε ο αγαπημένος κωμικός Γιώργος Καπινιάρης, ο οποίος, με το γνώριμο χιούμορ και τη σκηνική του ζωντάνια, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι αργά το απόγευμα, αποδεικνύοντας πως ακόμη και η δυνατή βροχή δεν μπορεί να σβήσει το φως της χαράς και της παρέας.
Η φετινή εκδήλωση είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς σηματοδότησε την πεντηκονταετή πορεία του ναού, πενήντα χρόνια προσευχής, πίστης, αλληλεγγύης και προσφοράς στην ομογένεια. Μισός αιώνας κατά τον οποίο ο Άγιος Δημήτριος υπήρξε σημείο αναφοράς και ενότητας για τη γενιά των πρώτων μεταναστών, αλλά και για τα παιδιά και εγγόνια τους που συνεχίζουν το έργο τους με αφοσίωση και αγάπη.
Το φετινό πανηγύρι απέδειξε, για μία ακόμη φορά, ότι ο Άγιος Δημήτριος στο Moonee Ponds δεν είναι απλώς τόπος προσευχής, αλλά μια ζωντανή κοιτίδα πίστης και πολιτισμού, μια πνοή ελληνισμού που εξακολουθεί να εμπνέει και να ενώνει μέσα στην πολυπολιτισμική Μελβούρνη.



The post Παρά την καταρρακτώδη βροχή, επιτυχές το Πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου στο Moonee Ponds appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.