Ανοίγουν τα διόδια και ετοιμάζονται για Χριστούγεννα στα μπλόκα οι αγρότες

Οι αγρότες άνοιξαν τα διόδια στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, μοιράζοντας προϊόντα στους οδηγούς και στέλνοντας το μήνυμα ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα, χωρίς όμως να εμποδίσουν τους εκδρομείς των Χριστουγέννων να φτάσουν στους προορισμούς τους.

Στην Καρδίτσα, οι αγρότες αποχώρησαν από το μπλόκο και κατευθύνθηκαν προς τον Ε65 για να ανοίξουν τα διόδια στους Σοφάδες.

Στους δρόμους, οι αγρότες μοίρασαν φυλλάδια με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς και εισέπραξαν κόρνες συμπαράστασης από πολίτες, επαγγελματίες οδηγούς και ακόμη και από οχήματα της Αστυνομίας. Στα διόδια της ΠΑΘΕ στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, κάλυψαν με σακούλες τις κάμερες και άνοιξαν τις μπάρες.

Την Κυριακή αναμενόταν να αποφασιστεί εάν οι αγρότες θα κλείσουν τη σήραγγα των Τεμπών. Στο πλευρό τους βρίσκονται και κτηνοτρόφοι, που βλέπουν τα ζώα τους να χάνονται και δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει καμία απάντηση για την επίλυση των δικών τους προβλημάτων.

Στην Περιμετρική της Πάτρας οι αγρότες αποφάσισαν να αφήσουν μία λωρίδα ανοιχτή σε κάθε κατεύθυνση, ώστε οι πολίτες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους. «Εμείς θα κάνουμε Χριστούγεννα στα μπλόκα», δήλωσαν.

Παράλληλα, άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων στο Ρίο και στο Αντίρριο, ενώ ανοιχτά παρέμειναν και τα διόδια στην Καλαμάτα.

Στην Ήπειρο, ωστόσο, υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για όσους άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια Δροσοχωρίου στα Ιωάννινα.

«Οι αγρότες δεν κλείνουν, αλλά ανοίγουν τους δρόμους», ήταν το μήνυμα των αγροτών από το Ωραιόκαστρο. Στα Μάλγαρα υπήρχε περιπολικό στην αερογέφυρα, στον κόμβο που εκτρέπει την κυκλοφορία προς Αθήνα, ενώ όσοι ήθελαν να συνεχίσουν για Θεσσαλονίκη έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τον δρόμο μέσω Χαλάστρας.

Στη Θήβα, εκτός από την Εθνική Οδό Αθηνών–Λαμίας, οι αγρότες έκλεισαν και τους παραδρόμους. Σήμερα Δευτέρα, αναμένετται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για να αποφασιστεί αν θα προχωρούσαν σε κλείσιμο των παραδρόμων κατά τις ημέρες των γιορτών.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ

Σε νέες δηλώσεις του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, κάλεσε και πάλι τους αγρότες σε διάλογο, αφήνοντας αιχμές για τη στάση τους και χαρακτηρίζοντάς τους «πεισματάρηδες». Όπως σημείωσε, από τα 27 αιτήματά τους έχουν ήδη ικανοποιηθεί τα 16, ενώ άλλα τέσσερα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

«Το πλαίσιο του διαλόγου που αρχικά έγινε δεκτό, απορρίφθηκε στη συνέχεια, γεγονός που εύλογα γεννά ερωτήματα, όταν έχει ήδη ικανοποιηθεί το 74% των αιτημάτων. Τα μπλόκα και τα πείσματα δεν ωφελούν ούτε τους αγρότες ούτε την κοινωνία. Ο διάλογος δεν αποτελεί υποχώρηση», τόνισε.

Η αντίδραση των αγροτών στον υπουργό ήταν άμεση. «Είναι εκτός πραγματικότητας. Αν είχαν ικανοποιηθεί το 74% που λέει ο κύριος Τσιάρας, οι αγρότες θα είχαν φύγει. Θα είχαν πάει στις δουλειές τους. Κανένας δεν θέλει τις ημέρες των γιορτών να είναι έξω», δήλωσε στο MEGA, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. «Οι αγρότες που δεν παίρνουν επιδοτήσεις, δεν βρίσκονται στα μπλόκα».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε αποκλειστική συνέντευξη στη νέα εκπομπή των «Νέων» με την Κατερίνα Παναγοπούλου, υπογράμμισε ότι οι αγρότες που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις δεν συμμετέχουν στα μπλόκα.

«Ο αδελφός μου είναι αγρότης και δεν είναι στα μπλόκα. Οι αγρότες που δεν παίρνουν επιδοτήσεις, δεν είναι στα μπλόκα. Έγινε μία προσπάθεια από ένα μέρος των αγροτών, να απαλλαγούν από την υπόθεση των επιδοτήσεων και να οδηγηθούν στην εξωστρέφεια. Αυτοί δεν είναι στα μπλόκα, στα μπλόκα είναι αυτοί που παίρνουν επιδοτήσεις. Εννοώ, ότι κάτι στραβό υπάρχει σε όλη αυτή την πολιτική της Ε.Ε.» τόνισε.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στο μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Αν ανοίξουν τον δρόμο με συγκεκριμένες απαντήσεις, θα γίνει και η συνάντηση, για να συζητήσουμε όλα τα άλλα αιτήματα. Αλλά πρέπει η κυβέρνηση να δείξει, ότι έχει τη διάθεση να λύσει κάποια από τα ζητήματά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Αμετακίνητοι στη στάση τους παραμένουν και οι αγρότες της Καρδίτσας. Όπως επισημαίνουν, κανένα από τα αιτήματά τους δεν έχει ικανοποιηθεί, ενώ το μπλόκο συνεχώς ενισχύεται με νέα τρακτέρ.

The post Ανοίγουν τα διόδια και ετοιμάζονται για Χριστούγεννα στα μπλόκα οι αγρότες appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.