Πρωτοχρονιά με φως στη σκιά της τραγωδίας

Μια ακόμη χρονιά μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Σε δύο 24ωρα αποχαιρετούμε το 2025 και υποδεχόμαστε το 2026.

Όλοι έχουμε να θυμόμαστε καλές και άσχημες στιγμές.

Καταστάσεις που θα αφήσουμε πίσω… στον παλιό τον χρόνο και βιώματα που θα κουβαλήσουμε στον νέο.

Όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, ωστόσο, αλλά και ως κοινωνία. Ως χώρα.

Η Αυστραλία ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 2026 με πολύ φως.

Λαμπερές εκδηλώσεις και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

Όμως οι εορτασμοί φέτος θα γίνουν υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και θα περιλαμβάνουν και… πάνοπλους αστυνομικούς.

Η πολύνεκρη επίθεση στην παραλία Bondi, στις 14 Δεκεμβρίου, έχει αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα.

Όχι μόνο στο Σίδνεϊ, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, επηρεάζοντας και τον τρόπο με τον οποίο όχι μόνο οι Αρχές, αλλά και οι περισσότεροι από εμάς, προσεγγίζουμε πλέον την ασφάλεια στις δημόσιες συναθροίσεις.

ΣΙΔΝΕΪ

Σε κάθε περίπτωση, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συρρεύσουν στο Σίδνεϊ για να δουν την Harbour Bridge να φωτίζεται από εννέα τόνους πυροτεχνημάτων.

Για το μεγαλύτερο σόου που έχει γίνει ποτέ κάνουν λόγο οι Αρχές.

Η δήμαρχος της πόλης, Clover Moore, δήλωσε ότι οι εορτασμοί θα προσφέρουν την ευκαιρία σε όλη την Πολιτεία, η οποία εξακολουθεί να είναι συγκλονισμένη από τα τραγικά γεγονότα στο Bondi, να ελπίζει σε ένα ασφαλέστερο και πιο ειρηνικό έτος.

«Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σίδνεϊ είναι κάτι περισσότερο από πυροτεχνήματα. Είναι μια αντανάκλαση του ποιοι είμαστε – μια ζωντανή, πολυπολιτισμική και χωρίς αποκλεισμούς πόλη. Αυτές οι αξίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ», τόνισε.

Τα πρώτα πυροτεχνήματα θα ξεκινήσουν στις 9 μ.μ. Η οκτάλεπτη παράσταση έχει δημιουργηθεί από καλλιτέχνες των Αβοριγίνων και των νησιωτών του Στενού Τόρες και θα παρουσιάσει τον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα.

Η κύρια εκδήλωση θα ξεκινήσει με την έλευση του νέου έτους στις 12 π.μ. και θα διαρκέσει 12 λεπτά.

Θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις για να τιμηθεί η μνήμη των 15 θυμάτων της επίθεσης στην παραλία Bondi.

«Αυτές οι στιγμές θα προσφέρουν την ευκαιρία στους ανθρώπους να δείξουν σεβασμό, να αναλογιστούν τη φρικαλεότητα και να δηλώσουν ότι δε θα αφήσουμε αυτή την πράξη μίσους και τρόμου να μας χωρίσει», επισήμανε η κα Moore.

Λίγο πριν τα πυροτεχνήματα στις 9 μ.μ., οι πυλώνες της Harbour Bridge θα φωτιστούν με λευκό χρώμα και θα προβάλλουν την εικόνα ενός περιστεριού και τη λέξη «Ειρήνη» (Peace).

Μια παρόμοια προβολή θα φωτίσει τη γέφυρα στις 11 μ.μ. Την ώρα αυτή, οι κάτοικοι της πόλης καλούνται σε ένα λεπτό σιγής και περισυλλογής.

Καλούνται να ανάψουν τον φακό του κινητού τους τηλεφώνου και να τον στρέψουν προς το λιμάνι, ως σημάδια αλληλεγγύης προς την εβραϊκή κοινότητα και όλους όσους επηρεάστηκαν από την τραγωδία.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Παράλληλα θα υπάρχει ένα πρωτόγνωρο για τα αυστραλιανά δεδομένα πλέγμα μέτρων ασφαλείας.

«Η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας θα είναι παρούσα σε μεγάλους αριθμούς, σε ορισμένες περιπτώσεις φέρνοντας όπλα και πυροβόλα όπλα που δεν έχετε ξαναδεί», δήλωσε σχετικά ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Chris Minns.

«Ωστόσο, κρίνουμε ότι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα διατηρήσουμε την ασφάλεια του κοινού», πρόσθεσε.

Προέτρεψε επίσης τους κατοίκους του Σίδνεϊ να «κάνουν ό,τι θα έκαναν κανονικά» όσον αφορά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.

«Είναι πολύ σημαντικό, αν πρόκειται να περάσετε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας, να κάνετε ακριβώς αυτό», είπε.

«Καλώ λοιπόν τους κατοίκους του Σίδνεϊ να βγουν έξω και να κάνουν ό,τι θα έκαναν κανονικά… να αγνοήσουν τους τρομοκράτες… (και) να δηλώσουν δυνατά και ξεκάθαρα ότι δε θα μας εκφοβίσουν αυτοί οι τρομοκράτες».

Η περίοδος των γιορτών καλύπτεται επίσης από νέους νόμους που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι οποίοι επιτρέπουν την απαγόρευση διαδηλώσεων μετά από τρομοκρατικά συμβάντα.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια έχει δοθεί και για τις εορταστικές εκδηλώσεις της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στη Μελβούρνη.

«Η Αστυνομία προετοιμάζεται για να εξασφαλίσει ότι θα είναι άλλη μια ασφαλής νύχτα για όλους» επισήμανε το σχετικό ανακοινωθέν, προσθέτοντας πως:

«Είτε πρόκειται για συμμετοχή σε μια κοινοτική εκδήλωση, σε μια από τις πολλές παραλίες της Βικτώριας, για επίσκεψη στο Μελβούρνη για να δείτε τα πυροτεχνήματα ή για να απολαύσετε μια συγκέντρωση στην αυλή σας, η κοινότητα μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Αστυνομία διαθέτει επαρκείς πόρους σε ολόκληρη την Πολιτεία»

Το κέντρο της Μελβούρνης, σημειώνεται έχει χαρακτηριστεί ως «καθορισμένη περιοχή» (designated area) μέχρι τα τέλη Μαΐου (κάτι που δίνει ενισχυμένες εξουσίες στην Αστυνομία για ελέγχους.

Η πόλη, «είναι σε καλή θέση για μια ακόμη ασφαλή επίδειξη πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς» επισημαίνεται.

Η παραλία St Kilda και το κέντρο της πόλης Geelong κηρύσσονται επίσης «καθορισμένες περιοχές» για την βραδιά της παραμονής.

Χιλιάδες αστυνομικοί γενικών καθηκόντων, σε συνεργασία με ειδικές ομάδες «θα εργάζονται όλη τη νύχτα για … την ασφάλεια των εορτασμών».

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, με … έμφαση και στην οδική ασφάλεια.

Μονάδες της Τροχαίας θα κατακλύσουν τους δρόμους, πραγματοποιώντας ελέγχους για ναρκωτικά και αλκοόλ στους οδηγούς.

Παράλληλα, οι PSOs θα έχουν εμφανή παρουσία και στους 224 σταθμούς τρένων, καθώς και σε βασικούς περιφερειακούς κόμβους στο Geelong, Ballarat, Bendigo και Traralgon.

Τέλος, η Αστυνομία υπενθυμίζει εκ νέου σε όλους τους κινδύνους των παράνομων πυροτεχνημάτων.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς του περασμένου έτους, υπήρξαν περισσότερες από 280 αναφορές για περιστατικά που σχετίζονταν με πυροτεχνήματα, τα οποία προκάλεσαν αρκετές πυρκαγιές.

Εκτός από τον «κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών ή θανάτου, τα πυροτεχνήματα είναι απρόβλεπτα και ευφλέκτα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές, καθώς και σημαντικές υλικές ζημιές και σοβαρούς τραυματισμούς σε όσους βρίσκονται στην περιοχή», υπογραμμίζεται.

«Έχουν γίνει σημαντικές προετοιμασίες για να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους για να διατηρήσουμε την ασφάλεια της κοινότητας κατά τη διάρκεια των πολλών εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Πολιτεία», τόνισε η αναπληρώτρια αρχηγός της Αστυνομίας της Βικτώριας και State NYE Commander, Belinda Jones.

«Γνωρίζουμε ότι η ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας θα προσφέρει ιδιαίτερη ασφάλεια, δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων».

«Η συμπεριφορά (της κοινότητας) την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι παραδοσιακά εξαιρετικά θετική – ο στόχος μας θα είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί και πάλι».

«Όλοι ενθαρρύνονται να απολαύσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά να το κάνουν με ασφάλεια – να προσέχουν τους φίλους τους και να έχουν ένα σχέδιο για τη μετακίνησή τους…».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διοικητής και Melbourne’s NYE Commander, Troy Papworth, δήλωσε:

«Εδώ και καιρό σχεδιάζουμε για να διασφαλίσουμε ότι η πόλη θα είναι ασφαλής … για αυτή τη μεγάλη γιορτή».

«Με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναμένεται να παρευρεθούν στη Μελβούρνη για τα πυροτεχνήματα, θα έχουμε σημαντικό αριθμό αστυνομικών να εργάζονται σε όλη την πόλη».

«Θα επικεντρωθούμε επίσης σε περιοχές της Μελβούρνης που προσελκύουν μεγάλα πλήθη, όπως το Maribyrnong Park, το Williamstown και το Werribee, ενώ θα συνεργαστούμε με την Αστυνομία του Southern Metro, η οποία θα φροντίζει τις παραλίες από το Port Melbourne έως το Portsea».

«Συνιστούμε τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και θα διαθέτουμε PSO  καθώς και μια σειρά αστυνομικών πόρων σε όλο το δίκτυο μεταφορών της Μελβούρνης».

The post Πρωτοχρονιά με φως στη σκιά της τραγωδίας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.