Το Semaphore Greek Festival 2026 ζωντάνεψε την «Αθήνα του Νότου»

Η παραλιακή ζώνη της Αδελαΐδας «πλημμύρισε» από οικογένειες, μουσική και αρώματα ελληνικής κουζίνας κατά τη διάρκεια του Semaphore Greek Festival, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 18 Ιανουαρίου.

Το φεστιβάλ, αποτέλεσε μια πανηγυρική γιορτή της ελληνικής κουλτούρας, της μουσικής, της γαστρονομίας και της συλλογικής ζωής της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας της Νότιας Αυστραλίας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η παραλία του Semaphore μεταμορφώθηκε σε μια αθηναϊκή ριβιέρα, με τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα και τις ήπιες βραδιές να θυμίζουν στιγμές από τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη, ενώ η θαλάσσια αύρα δρόσιζε το πλήθος.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, ανακοινώθηκε και η επιπλέον χρηματοδότηση του φεστιβάλ από τον πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας, Peter Malinauskas, επιβραβεύοντας έτσι τον θεσμό και τη μακρόχρονη συμβολή του στην πολιτιστική ζωή της περιοχής.

Η Αδελαΐδα, συχνά αποκαλείται «Αθήνα του Νότου». Ο προσεγμένος πολεοδομικός σχεδιασμός, η ιστορική έμφαση στην παιδεία και τις τέχνες και ο πολιτιστικός του χαρακτήρας έχουν επανειλημμένα προκαλέσει συγκρίσεις με την κλασική Αθήνα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε ο κ. Peter Malinauskas, αποσπώντας παρατεταμένο χειροκρότημα, καθώς ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς το Semaphore Greek Festival.

Καθώς ο ήλιος έδυε πίσω από την προβλήτα του Semaphore και ένα ελαφρύ αεράκι απλωνόταν στην ακτογραμμή, ο κ. Malinauskas ανέβηκε στη σκηνή με φόντο τις ελληνικές σημαίες. Απευθυνόμενος στο πολυπληθές κοινό, φαινόταν εμφανώς συγκινημένος από την θερμή ανταπόκριση.

Χαρακτήρισε το φεστιβάλ «ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά γεγονότα της Νότιας Αυστραλίας» και αναγνώρισε «τις δεκαετίες προσφοράς που μετέτρεψαν μια μικρή κοινοτική συνάντηση σε ένα μεγάλο, πολιτειακό γεγονός».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσε ετήσια αύξηση χρηματοδότησης ύψους 50.000 δολαρίων, με τετραετή δέσμευση συνολικού ποσού 200.000 δολαρίων, τονίζοντας ότι «το φεστιβάλ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της Νότιας Αυστραλίας, ενώ η ελληνική κοινότητα έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της Πολιτείας».

Όπως σημείωσε, το Semaphore Greek Festival «δεν αφορά μόνο το φαγητό και τη μουσική, αλλά την αίσθηση του ανήκειν, τη μεταλαμπάδευση του πολιτισμού από γενιά σε γενιά και τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου όλοι νιώθουν ευπρόσδεκτοι και ισότιμοι».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους εθελοντές, χαρακτηρίζοντας τη συμβολή τους «εξαιρετικό παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς και κοινοτικής υπερηφάνειας», λόγια που προκάλεσαν κύμα θερμών χειροκροτημάτων.

«ΕΞΑΡΤΗΣΗ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Το κοινό γέλασε όταν ο κ. Malinauskas παραδέχθηκε ότι μετρά την επιτυχία του φεστιβάλ κάθε χρόνο «με βάση το πόσους λουκουμάδες καταφέρνει να φάει πριν του πάρουν το πιάτο», επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη στήριξη πολυπολιτισμικών εκδηλώσεων, «ιδιαίτερα σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας και διχασμού».

Το Semaphore Greek Festival ανέδειξε τον έντονο διαγενεακό του χαρακτήρα. Οικογένειες με καρότσια, παιδιά, έφηβοι, νέοι και ηλικιωμένοι γέμισαν τον παραλιακό χώρο με ζωντάνια.

Παλιοί φίλοι αντάλλασσαν χαιρετισμούς και φιλιά, καθώς για πολλούς το φεστιβάλ αποτελεί σταθερό καλοκαιρινό ραντεβού.

Οι μυρωδιές από τα ψητά και τους λουκουμάδες απλώνονταν σε όλο τον χώρο, με μεγάλες ουρές να σχηματίζονται στα περίπτερα που λειτουργούσαν χάρη στην ακούραστη προσφορά των εθελοντών της Port Adelaide Greek Orthodox Community.

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Η συναυλία Bouzoukia by the Sea μετέτρεψε το Semaphore σε έναν υπαίθριο ελληνικό χώρο διασκέδασης. Η Κέλυ Κελείδου και ο Κώστας Ζωϊδάκης ερμήνευσαν λαϊκές επιτυχίες, με το κοινό να χορεύει μέχρι αργά το βράδυ.

Οι ορχήστρες Enosis Band, υπό τον Paras Siasios, παρουσίασαν δυναμικά προγράμματα παραδοσιακού και σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου, ενώ ο DJ Apostal ξεσήκωσε το κοινό με ελληνικές και σύγχρονες επιτυχίες. Το Bill Moutzouris Bouzouki School of Music ανέδειξε επίσης νέα ταλέντα.

Χορευτικά συγκροτήματα, όπως το Messinian Dance School, η Pontian Brotherhood, η Cretan Association, το Greek Lyceum και η Port Adelaide Greek Dance Academy, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης διασκεδαστικούς διαγωνισμούς, όπως Who Loves Pita, Honey I Ate the Loukoumades, What-A-Melon Eating και το καθιερωμένο Spasta! με σπάσιμο πιάτων, προσφέροντας άφθονο γέλιο και ενεργή συμμετοχή στο κοινό.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Στο Φεστιβάλ παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο ομοσπονδιακός υπουργός Mark Butler, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία, Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου (Alexandra Theodoropoulou), ο Επίσκοπος Σιλουάν, η δήμαρχος Port Adelaide Enfield, Claire Boan, ο ομογενής πολιτειακός υπουργός Tom Koutsantonis, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινοτικής ζωής.

Καθώς ο ήλιος έδυε πίσω από την προβλήτα του Semaphore, οικογένειες παρέμεναν στον χώρο, τα παιδιά χόρευαν ξυπόλυτα στο γρασίδι, και φίλοι αποχαιρετιούνταν με την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν την επόμενη χρονιά.

Συμπληρώνοντας 45 χρόνια ζωής, το Semaphore Greek Festival συνεχίζει να εξελίσσεται, παραμένοντας πιστό στις αξίες της πίστης, της οικογένειας και του πολιτισμού. Με αυξημένη κρατική στήριξη, ισχυρή εθελοντική βάση και θερμή ανταπόκριση του κοινού, το μέλλον του διαγράφεται ιδιαίτερα αισιόδοξο.

The post Το Semaphore Greek Festival 2026 ζωντάνεψε την «Αθήνα του Νότου» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.