Φώτης Καπετόπουλος – Μετάφραση: Μαρία Καμπύλη
Σε πολλές περιπτώσεις, μεταναστευτικές κοινότητες –ιδίως όσες έφτασαν στην Αυστραλία κατά τη μεταπολεμική περίοδο ή προέρχονται από φτωχότερες περιοχές του Κόσμου– συνδυάζουν πολιτισμικές και θρησκευτικές αντιλήψεις με παγιωμένες δεισιδαιμονίες, που συχνά συγκρούονται με τα σύγχρονα συστήματα υγείας.
Αυτά τα εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, και κατ’ επέκταση στη συνολική υγεία, επιδεινώνονται από την περιορισμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας και συχνά μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων συγκροτήθηκε μια νέα επιτροπή, η Πολυπολιτισμική Συμβουλευτική Επιτροπή Υγείας (Multicultural Health Advisory Committee).
Η Επιτροπή συστάθηκε με πρωτοβουλία της Mary-Anne Thomas και τελεί υπό την προεδρία της Kat Theophanous, βουλευτή της περιφέρειας Northcote και Κοινοβουλευτική Γραμματέα για θέματα που αφορούν την υγεία των γυναικών.
Τα μέλη της επιλέχθηκαν με βάση την εξειδίκευσή τους σε όλους τους τομείς του συστήματος υγείας.
Μεταξύ των ειδικών που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή είναι και η καθηγήτρια Magdalena Simonis.
Μιλώντας στον «Νέο Κόσμο», η κα Simonis ανέφερε ότι η Βικτώρια είναι «μία από τις πιο πολιτισμικά ποικιλόμορφες κοινωνίες στον Κόσμο».
Όπως εξήγησε, η Συμβουλευτική Επιτροπή θα επιδιώξει την αξιοποίηση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της Πολυπολιτισμικής Έρευνας Υγείας της Βικτώριας για το 2026 (Victorian Multicultural Health Survey 2026), καθώς και τη συμβολή στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας στο πλαίσιο της Πολυπολιτισμικής Ανασκόπησης της Βικτώριας (Victoria’s Multicultural Review).
Παράλληλα, στόχος της είναι να προσφέρει στις πολυπολιτισμικές κοινότητες της Βικτώριας και στον τομέα της υγείας «ένα φόρουμ μέσα από το οποίο θα μπορούν να συμβουλεύουν την κυβέρνηση για τις προτεραιότητες, βασισμένες στη γνώση της κοινότητας, τη βιωμένη εμπειρία και την επαγγελματική εξειδίκευση».
Η κα Simonis διαθέτει εκτενή εμπειρία στους τομείς της γυναικείας υγείας, της ενδοοικογενειακής βίας, της πρόληψης ασθενειών, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της έρευνας, της διακυβέρνησης και της χάραξης πολιτικής, και δήλωσε τη δέσμευσή της να στηρίξει την εφαρμογή του Πολυπολιτισμικού Σχεδίου Δράσης για την Υγεία 2023–27 (Multicultural Health Action Plan 2023–27) του Υπουργείου Υγείας.
«Είμαι βαθιά αφοσιωμένη και παθιασμένη με την προώθηση της ισότητας στην υγεία και του υγειονομικού γραμματισμού – το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο», ανέφερε.
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της κας Simonis είναι η ικανότητά της να επικοινωνεί θέματα υγείας με σαφήνεια και ακρίβεια, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και τον πολιτισμικό υπόβαθρο του κοινού της.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, πολύ συχνά μετανάστες —μεταξύ αυτών και ουκ ολίγοι ομογενείς— διατηρούν πολιτισμικές και διαγενεακές αντιλήψεις που καλλιεργούν καχυποψία απέναντι στις ιατρικές συμβουλές.
«Ως μέλη της Πολυπολιτισμικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, θα αξιοποιήσουμε την επαγγελματική μας γνώση αλλά και τη βιωμένη εμπειρία μας, ώστε το έργο της Επιτροπής να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των κοινοτήτων και να μη μείνει κανένας κάτοικος της Βικτώριας πίσω», ανέφερε.
Η κα Simonis επανέλαβε τη δέσμευσή της για την επίτευξη ισότιμων αποτελεσμάτων υγείας, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές πολιτικές, τα προγράμματα και οι υπηρεσίες υγείας οφείλουν να είναι συμπεριληπτικές, προσβάσιμες και πολιτισμικά κατάλληλες.
Όπως σημείωσε, το έργο της Επιτροπής ευθυγραμμίζεται με βασικές στρατηγικές υγείας και ψυχικής υγείας της Πολιτείας, και ειδικότερα με το Πολυπολιτισμικό Σχέδιο Δράσης για την Υγεία, το Δεκαετές Πλαίσιο Ψυχικής Υγείας και Ευημερίας για Διαφορετικές Κοινότητες 2025–35 (Diverse Communities Mental Health and Wellbeing 10-Year Framework 2025–35), καθώς και με τις πολυπολιτισμικές στρατηγικές της Πολιτειακής Κυβέρνησης της Βικτώριας που διαμορφώνονται στο πλαίσιο της Πολυπολιτισμικής Ανασκόπησης της Βικτώριας (Victoria’s Multicultural Review).
The post Νέα Πολυπολιτισμική Συμβουλευτική Επιτροπή Υγείας στη Βικτώρια appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.