Διεθνείς αντιδράσεις καταδίκης των πυροβολισμών στο δείπνο του Λευκού Οίκου

Καταδίκη διεθνώς του επεισοδίου με πυροβολισμούς κατά το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς κατά το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, όπου παρευρισκόταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι επίσημοι, με ηγέτες να καταδικάζουν το περιστατικό και την άσκηση βίας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε σε ανάρτησή του ότι η επίθεση αποτελεί «έντονη υπενθύμιση ότι η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία».

«Είναι ανακούφιση που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, η Πρώτη Κυρία και όλοι οι παρευρισκόμενοι είναι ασφαλείς, αλλά τέτοια περιστατικά δεν μπορούν ποτέ να γίνουν ανεκτά. Η προστασία των δημοκρατικών θεσμών είναι αδιαπραγμάτευτη», υπογράμμισε.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι «ανακουφισμένος» που ο Ντόναλντ Τραμπ βγήκε σώος από το περιστατικό, την παραμονή της επίσημης επίσκεψης του Βρετανού μονάρχη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνομιλίες θα διεξαχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τους Αμερικανούς ομολόγους και τις εκατέρωθεν ομάδες, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσον τα γεγονότα του Σαββάτου μπορούν να επηρεάσουν τον σχεδιασμό της επίσημης επίσκεψης, που αρχίζει αύριο το απόγευμα στην Ουάσιγκτον.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ, για να του εκφράσει την «αλληλεγγύη» της.

«Τονίσαμε ότι η πολιτική βία δεν έχει θέση στις δημοκρατίες», έγραψε στο Χ η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτη» επίθεση και εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, τονίζοντας ότι «η βία δεν είναι ποτέ η απάντηση».

«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, σημειώνοντας ότι κάθε επίθεση κατά δημοκρατικών θεσμών ή κατά της ελευθερίας του Τύπου πρέπει να καταδικάζεται με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ανέφερε ότι «η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία», εκφράζοντας επίσης ανακούφιση για την ασφάλεια όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση. Πρόσθεσε ότι μια εκδήλωση που είχε στόχο να τιμήσει τον ελεύθερο Τύπο «δεν θα έπρεπε ποτέ να μετατραπεί σε σκηνή τρόμου».

Ανακούφιση για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, η Πρώτη Κυρία και οι προσκεκλημένοι είναι ασφαλείς εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική βία δεν έχει θέση σε καμία δημοκρατία.

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, η Πρόεδρος του Μεξικού, Κλόντια Σέινμπαουμ και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ενώ σοκαρισμένος δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το άρθρο Διεθνείς αντιδράσεις καταδίκης των πυροβολισμών στο δείπνο του Λευκού Οίκου εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.