Ερντογάν: Η Αίγυπτος ίσως μπει στη Συμφωνία της Μέκκας – «Έχω υπόσχεση Τραμπ για τα F-35»

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η ένταξη δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Άγκυρα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να προσχωρήσει στη συμφωνία κοινής άμυνας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν, χαρακτηρίζοντας την ένταξη του Καΐρου «πιθανή» και σημειώνοντας ότι το σύμφωνο παραμένει ανοιχτό σε νέα μέλη.

Μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή «Al Muqabala» του Al Jazeera, ο Ερντογάν τόνισε ότι η «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας» δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη να αναλάβουν κοινή δράση σε περίπτωση που κάποιο από αυτά δεχθεί εξωτερική επίθεση.

«Αυτή η συμφωνία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο», ανέφερε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της Αιγύπτου περιλαμβάνεται στις επιλογές για τη μελλοντική διεύρυνσή της.

Η συμφωνία, γνωστή και ως «Σύμφωνο της Μέκκας», υπεγράφη στην ιερή πόλη την περασμένη Παρασκευή από τον Ερντογάν, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ. Προβλέπει ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον οποιουδήποτε από τα τρία κράτη θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων -μια διάταξη συλλογικής αποτροπής που αναλυτές παρομοιάζουν με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αξιωματούχοι στο Ισλαμαμπάντ προειδοποίησαν να μην ερμηνεύεται ως ισοδύναμο του ΝΑΤΟ ή ως στρεφόμενο εναντίον μιας συγκεκριμένης χώρας.

Ο Ερντογάν τοποθετήθηκε για μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εντάσεις στα Στενά του Ορμούζ και οι πόλεμοι στη Συρία, τη Γάζα και τον Λίβανο.

Ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε ότι το άνοιγμα εκ νέου των Στενών αποτελεί προτεραιότητα για την Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι το συνεχιζόμενο κλείσιμό τους δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός. Παράλληλα, εξήρε το Κατάρ για τον σημαντικό του ρόλο στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Συρία, Γάζα και Λίβανος

Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει τους γείτονές της να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την περιφερειακή αναταραχή, κάνοντας ειδική αναφορά στη Συρία, τη Γάζα και τον Λίβανο.

Δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πράξει ό,τι περνάει από το χέρι της για να υποστηρίξει τη σταθερότητα στη Συρία, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του να επισκεφθεί τη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι της Συρίας θα έχουν «μερίδιο στην ειρήνη και τη σταθερότητα». Η Τουρκία θα συνεχίσει επίσης να ενισχύει τους δεσμούς της με τις κουρδικές κοινότητες και να διασφαλίζει τα δικαιώματά τους σε ολόκληρη την περιοχή, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη Γάζα, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να αφήσει τη Γάζα μόνη της» και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να τη στηρίξει. Ανέφερε ότι η Χαμάς εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της με καλή πίστη, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο.

Σχετικά με τον Λίβανο, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις αποτελούν πηγή σοβαρής ανησυχίας για την Άγκυρα. Ανέφερε ότι έθεσε την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στον Λίβανο στον Αμερικανό Πρόεδρο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ουάσινγκτον στην επίτευξη ειρήνης.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει το Σουδάν, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις του με τον επικεφαλής του Μεταβατικού Κυριαρχικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, ως καλές. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Λιβύη είναι σταθερές και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει.

Για την Ευρώπη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η ένταξη δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Άγκυρα και ότι η Ευρώπη θα είναι «η χαμένη» από αυτή την εξέλιξη.

Η υπόσχεση Τραμπ για τα F-35

Ο Τούρκος Πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι έλαβε υπόσχεση από τον Τραμπ σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και περιμένει την τήρησή της.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποπέμφθηκε από το πολυεθνικό πρόγραμμα των F-35 το 2019, μετά την παραλαβή του ρωσικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας S-400, το οποίο η Ουάσινγκτον υποστήριζε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την τεχνολογία stealth του μαχητικού. Στεκούμενος δίπλα στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα άρει τις κυρώσεις CAATSA που επιβλήθηκαν στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2020 για την αγορά των S-400, σημειώνοντας ότι η επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35 είναι «κάτι που ασφαλώς θα εξετάζαμε».

Ωστόσο, οποιαδήποτε πώληση εξακολουθεί να συναντά αντιστάσεις στο Κογκρέσο, ενώ νόμος του 2020 απαγορεύει στο Πεντάγωνο τη μεταφορά F-35 στην Τουρκία για όσο διάστημα η χώρα διατηρεί στην κατοχή της το σύστημα S-400.

Πηγή: Έθνος