Το Oakleigh Grammar τίμησε την επέτειο του «ΟΧΙ»

Το Oakleigh Grammar τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αναδεικνύοντας τη σημασία του ιστορικού «Όχι» του 1940 και της αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στη φασιστική Ιταλία, καθώς και τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της ενότητας.

Στην ετήσια εκδήλωση του σχολείου συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και επίσημοι προσκεκλημένοι, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ιστορική σημασία της επετείου και τα διαχρονικά της μηνύματα.

Μέσα από μουσική, ποίηση, θεατρικά δρώμενα και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, οι μαθητές γνώρισαν καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου και τη σημασία τους για τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Η τελετή ξεκίνησε με καλωσόρισμα και αναγνώριση των Παραδοσιακών Ιδιοκτητών της γης, ενώ ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

Την εναρκτήρια προσευχή τέλεσε ο π. Stavros Kakavas, ενώ η χορωδία της Τάξης Year 6 παρουσίασε εκκλησιαστικούς ύμνους στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του Oakleigh Grammar, Mark Robertson, ενώ η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Δήμητρα Γεωργαντζόγλου, αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης της ελληνικής ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων για τις επόμενες γενιές.

 

Μαθητές από το Prep έως και την Τάξη Year 6 συμμετείχαν σε παρουσιάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα αφιερωμένα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η Athena, μαθήτρια της Τάξης Year 9, παρουσίασε το ιστορικό της επετείου, ανατρέχοντας στα γεγονότα του 1940 και στην άρνηση της Ελλάδας να αντισταθεί στη φασιστική Ιταλία.

Το μουσικό πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.

Η Τάξη Year 2 παρουσίασε το «Βάζει ο Ντούτσε την στολή του», η Τάξη Year 1 το «Η Σημαία» και οι μικρότεροι μαθητές του Prep το «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».

Η Τάξη Year 3 τραγούδησε το «Αν όλα τα παιδιά της γης», μεταφέροντας ένα μήνυμα ειρήνης και ενότητας, ενώ οι μαθητές της Τάξης Year 4 παρουσίασαν το «Δεν χορταίνω να βλέπω τον ήλιο», πλαισιώνοντάς το με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

Το πρόγραμμα συμπλήρωσαν απαγγελίες ποιημάτων και θεατρική παράσταση από τους μαθητές.

Η Danai, μαθήτρια της Τάξης Year 6, απήγγειλε το ποίημα «ΟΧΙ», ενώ οι μαθητές της Τάξης Year 5 παρουσίασαν ελληνικό θεατρικό έργο.

Παράλληλα, η Emily από την Τάξη Year 9 παρουσίασε την εργασία «ANZAC during WWII in Greece», αναδεικνύοντας τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Αυστραλίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τις κοινές εμπειρίες των Ελλήνων και Αυστραλών στρατιωτών.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση του χορευτικού συγκροτήματος ελληνικών παραδοσιακών χορών του Middle School, πριν από την τελική προσευχή.

Πέρα από την εκδήλωση στο σχολείο, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Oakleigh Grammar συμμετείχαν και στις επετειακές εκδηλώσεις της ελληνικής παροικίας για το Έπος του 1940.

Μέλη του Μαθητικού Συμβουλίου (SRC) και εκπρόσωποι της μαθητικής ηγεσίας του Middle School παρέστησαν στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, ενώ επιλεγμένοι μαθητές παρακολούθησαν τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου και συμμετείχαν στις τελετές κατάθεσης στεφάνων στο Αυστραλοελληνικό Μνημείο και στο Shrine of Remembrance, που διοργάνωσε το Ελληνικό Παράρτημα του RSL.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί σταθερά σημαντική στιγμή για το Oakleigh Grammar, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική ιστορία, να διατηρήσουν ζωντανή την πολιτιστική τους κληρονομιά και να αναλογιστούν τη διαχρονική αξία της γενναιότητας, της αντοχής και της ελευθερίας.

The post Το Oakleigh Grammar τίμησε την επέτειο του «ΟΧΙ» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.