Εχουν προσωπικά

mitsotakis

Μετά τις αντεγκλήσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα περί «γραμματίων» του 2019, η ένταση ανάμεσα σε Μέγαρο Μαξίμου και Αμαλίας ανέβηκε επικίνδυνα. «Μιλήστε με ονόματα όχι με γαβγίσματα. Αλλιώς βουλώστε το…», ανέφεραν από την ΕΛΑΣ για τα υπονοούμενα από την κυβερνητική πλευρά, με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για «πρωτοφανές ύφος» και «χυδαία φρασεολογία»: «Το rebranding του Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται σε πολιτικό βαρέλι χωρίς πάτο». Σημείο καμπής για την πλευρά της κυβέρνησης ήταν η φράση «αρχιερέας της διαφθοράς» του πρώην πρωθυπουργού για τον νυν, που παραπέμπει και σε παρόμοια φράση του Κώστα Καραμανλή για τον τότε αντίπαλό του.

Αιχμές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Επειδή οι εμφύλιοι είναι, όντως, οι πιο αιματηροί και οδυνηροί από τους πολέμους, οι απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα «καρφιά» του Αλέξη Τσίπρα για τις «σκουριασμένες ταμπέλες με κρατική επιχορήγηση» και «μερικές θέσεις στα αντιπολιτευτικά έδρανα» συνεχίστηκαν και από τη Ρένα Δούρου, στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος: «Η Αριστερά έδινε τη μάχη μέσα στη Βουλή ακόμα και στα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας της», σχολίασε. «Από τις 31 Αυγούστου, όταν άλλοι ήταν στην αυγουστιάτικη ραστώνη, όταν ήδη συνεργαζόντουσαν με ξένους και ημεδαπούς για στρατηγικές επικοινωνίας, εμείς καταθέσαμε πρόταση νόμου με έξι βασικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους».

Λαφαζάνικα

Προσωπικά, όμως, έχουν και ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη –καθώς ο δεύτερος, κάθε φορά που κοντράρονται στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, όπως χθες, δεν σταματάει να του θυμίζει πως δεν είναι γέννημα-θρέμμα της ΝΔ. Και ο υπουργός Οικονομικών, με τη σειρά του, απευθυνόμενος εμφανώς στο ενδιάμεσο ακροατήριο στη συζήτηση για το ιδιωτικό χρέος (και έχοντας αποσύρει το άρθρο 23 μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης), τον κατηγόρησε πως προσπαθεί να βγει στον Τσίπρα από τα αριστερά: «Μη γίνεστε Λαφαζάνης», σχολίασε. «Μάλλον ξεχνάτε ποιοι πήγαν να σπρώξουν την Ελλάδα στη δραχμή. Και, σίγουρα, δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτοί που εκπροσωπείτε σήμερα», απάντησε ο Ανδρουλάκης.

Ο επόμενος

Ο Γιώργος Βαρεμένος, που παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μια μέρα αφότου ορκίστηκε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, εξήγησε τον λόγο που κράτησε την έδρα: «Ο επόμενος – έτσι και δεν έπαιρνα εγώ την έδρα – θα την έπαιρνε και θα πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ», είπε (Status107,7). Μα ποιος είναι ο επόμενος; Ο πρώην υφυπουργός (και με το ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ) Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος όντως βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με το παλιό του κόμμα. Η συζήτηση με τη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, δεν έχει γίνει σε ανώτατο επίπεδο (και ίσως γι’ αυτό δεν έχει προχωρήσει ακόμα), ο Μωραΐτης όμως έχει διαύλους στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Απορία 

Τελικά τα βρήκανε οι δύο Αλέξηδες;