Μάχη για δύο στις κάλπες των δημάρχων

Ημέρα εκλογών είναι η σημερινή για την τοπική αυτοδιοίκηση, με τις κάλπες της ΚΕΔΕ να στήνονται από το πρωί στο κεντρικό ξενοδοχείο που φιλοξενεί την ΙΖ’ Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων, για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του νέου Εποπτικού Συμβουλίου της δημοτικής περιόδου 2024-2028. Για να σας δώσω μια ιδέα για τους αριθμούς, στη σημερινή Γενική Συνέλευση συμμετέχουν όλοι οι δήμαρχοι της επικράτειας. Στο σύνολο 332. Συμμετέχουν επίσης 178 δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι κάθε Περιφερειακής Ενωσης, καθώς και όσοι διετέλεσαν μέλη του ΔΣ και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, εφόσον στο μεταξύ επανεξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι. Συνολικά μιλάμε για 535 εκλέκτορες, δηλαδή, που θα αρχίσουν να ψηφίζουν το μεσημέρι ως τις 7 το απόγευμα, εκτός απροόπτου, αφού προηγηθούν τα τυπικά της Γενικής Συνέλευσης και οι ομιλίες των δύο βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Ενωσης, του νυν προέδρου Λάζαρου Κυρίζογλου και του Χάρη Δούκα.

«Γαλάζια» προγνωστικά

Να σας πω, όμως, και τι ακούω ως προς τα προγνωστικά: και στα δύο βασικά στρατόπεδα είναι αρκετά συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους, αν και πέρασαν πολλές ημέρες πάνω από τα τηλέφωνα και τα μπλοκάκια στα επιτελεία της Πειραιώς και της Χαριλάου Τρικούπη για να κάνουν κινητοποίηση και να μετράνε «κουκιά». Ενώ για τον Δούκα κινήθηκαν και αριστερές δυνάμεις, ειδικά μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων που είχαν στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Διοικητικό Συμβούλιο, λοιπόν, αποτελείται από 31 μέλη, εκ των οποίων τα 20 είναι δήμαρχοι και τα 11 δημοτικοί σύμβουλοι. Στην παράταξη του Κυρίζογλου και στη ΝΔ εκτιμούν ότι θα στηριχθούν από τουλάχιστον 310 εκλέκτορες και ότι θα εκλέξουν οπωσδήποτε 17 μέλη στο ΔΣ, με την προοπτική, όπως λένε, να φτάσουν ακόμη και τα 20 μέλη. Ενδεικτικά, στις προηγούμενες εκλογές της ΚΕΔΕ, το 2019 είχε εκλέξει 19.

Τι περιμένει ο Δούκας

Τα δεδομένα φέτος έχουν αλλάξει, όμως, με την είσοδο του νέου και πασόκου δημάρχου Αθηναίων, που συμμετέχει ex officio στο ΔΣ. Από το επιτελείο του Δούκα επιλέγουν διαφορετική τακτική από αυτή των «γαλάζιων». Δηλαδή, αντί να βάζουν δημόσια υψηλούς στόχους, κρατούν την μπάλα χαμηλά (τους έχει ξαναβγεί, άλλωστε, η μέθοδος). Αναφέρουν, λοιπόν, ως πήχη τα 6 μέλη που είχε το ΠΑΣΟΚ στο απερχόμενο ΔΣ. Σημειώνω ότι οι παρατάξεις που στηρίζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν 5 μέλη, άρα αν αποφασίσουμε να προσθέσουμε τις δυνάμεις τους, τότε μιλάμε για 11 μέλη. Ιδωμεν.

Ευρω-συναντήσεις

Πλησιάζει το άνοιγμα της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές και πυκνώνουν οι ευρωμαζώξεις των πολιτικών οικογενειών της Ευρωβουλής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της μεγάλης προεκλογικής συνάντησης του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, συναντήθηκε χθες με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για να συντονιστούν και για τις εκλογές για το νέο προεδρείο της ευρω-οικογένειας που θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη. Θυμίζω, άλλωστε, ότι η ΝΔ έχει δύο μέλη σε αυτό, τον αντιπρόεδρο Μεϊμαράκη και τον γραμματέα Θανάση Μπακόλα. Οσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, αυτός βρίσκεται από χθες στη Ρώμη για τη μεγάλη προεκλογική σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών του PES, όπου αναμένεται να επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα του Λουξεμβουργιανού Νικολά Σμιτ για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο Κασσελάκης

και το υπουργείο

Θα θυμάστε ίσως μια μίνι κοντρίτσα της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ του περασμένου Γενάρη, για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει στον Στέφανο Κασσελάκη να μπει στην κυβέρνησή του… Ε, το θέμα το επανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε (Αnt1) πως, όταν ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» και πρώην υφυπουργός, Αντώνης Διαματάρης, τον γνώρισε με τον Μητσοτάκη, ο δεύτερος τον είχε ρωτήσει αν τον ενδιέφερε το υπουργείο Ναυτιλίας. Ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε, λίγη ώρα μετά, πως η συνέντευξη ήταν «γεμάτη αόριστες αναφορές και συκοφαντίες».

Θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά την «αποκάλυψη» αυτή την είχε κάνει το δεξί του χέρι, ο Μανώλης Καπνισάκης. Κι η απάντηση του Μητσοτάκη, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά (στην ΕΡΤ) ήταν ένα κοφτό «θα αστειεύεστε». Ενδιαφέρουσα, λοιπόν, η επιμονή του Κασσελάκη σε αυτό…

Πίκρα για τον Τσίπρα

Κατά τα λοιπά, μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του για τον Αλέξη Τσίπρα μετά και τη… σκιώδη παρέμβαση του πρώην προέδρου στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς αυτό, ο Κασσελάκης είπε εμφατικά ότι είναι «σκληρό καρύδι» και δεν τον ενόχλησε «αν και δεν το περίμενα». Μια πίκρα όμως την έβγαλε όταν σχολίασε πως ο Τσίπρας έπρεπε να είχε πάει στο συνέδριο. Επίσης ξεκάθαρα διέψευσε ότι τον είχε στηρίξει στην υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν ξέρω τι ψήφισε, πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο, ήταν ουδέτερος», είπε, τονίζοντας «τις ψήφους τις κέρδισα με το σπαθί μου. Δεν ήταν ποτέ πίσω από τον Κασσελάκη. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν με βοήθησε». Είναι «σκληρό καρύδι» λέει, αλλά όχι ότι δεν θίγεται κιόλας…

Φαντάρος

στις 13 Μαρτίου

Επί προσωπικού, ο Κασσελάκης επιβεβαίωσε τελικά ότι (αφού δεν τίθεται θέμα εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ) θα παρουσιαστεί για τη θητεία του σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμά του, στις 13 Μαρτίου. Πριν πάει θα κάνει σύντομες διακοπές με τον σύζυγό του στην ορεινή Αρκαδία.

«Δείχνει»

την Πυροσβεστική

Στους αρμόδιους του συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία απέδωσε την απόφαση για το «μπάζωμα» στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απάντησε ότι δεν είχε σχέση με την εν λόγω απόφαση, καθώς δεν συμμετείχε καν στο συντονιστικό όργανο. «Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής αποφάσισαν τη διαμόρφωση και τις παρεμβάσεις στον χώρο όπως προβλέπεται», είπε συγκεκριμένα, «οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο ώστε να εντοπιστούν τα θύματα». Δήλωση διάψευσης για το ότι η εντολή δόθηκε από τον Τριαντόπουλο έκανε και ο πρώην περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός.

°
___
______
  • Low Temp. ___°
  • High Temp. ___°
___
______
May 9th 2024, Thursday
°
   ___
  • TEMPERATURE
    ° | °
  • HUMIDITY
    %
  • WIND
    m/s
  • CLOUDINESS
    %
  • SUNRISE
  • SUNSET
  • FRI 10
    ° | °
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • SAT 11
    ° | °
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • SUN 12
    ° | °
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • MON 13
    ° | °
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • TUE 14
    ° | °
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • WED 15
    ° | °
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %

I want to find the weather for in .

Loading...