Σε μία από τις πιο σοκαριστικές υποθέσεις οικογενειακής βίας των τελευταίων ετών, ένας χρήστης ναρκωτικών πατέρας καταδικάστηκε σε δεκαετίες φυλάκισης για τη δολοφονία του τρίχρονου γιου του, σε ένα έγκλημα που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.
Ο 48χρονος Nathan Vikatos κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του μικρού Alexi, τον οποίο μαχαίρωσε θανάσιμα μέσα σε διαμέρισμα στο Σίδνεϊ τον Μάιο του 2023, λίγη ώρα αφότου πληροφορήθηκε ότι είχε υποβληθεί καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, ο πατέρας οδήγησε το παιδί στο μπάνιο του διαμερίσματος. Όταν για αρκετή ώρα δεν έδιναν σημεία ζωής, κάποιοι άνοιξαν την πόρτα και βρήκαν τους δύο μέσα σε λίμνη αίματος. Το παιδί, ηλικίας μόλις τριών ετών και εννέα μηνών, δεν κατέστη δυνατό να επανέλθει στη ζωή.
Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως μέσα από τηλεφωνική επικοινωνία του δράστη από τη φυλακή. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι πρώτα τραυμάτισε τον εαυτό του και στη συνέχεια ρώτησε το παιδί τι χρώμα έβλεπε. Όταν εκείνο απάντησε «κόκκινο», ο πατέρας τον ρώτησε αν θέλει να γίνει κι εκείνος «κόκκινος», με το παιδί να απαντά καταφατικά.
Ο Vikatos υποστήριξε ότι προχώρησε στην πράξη σε μία απόπειρα “διπλής αυτοκτονίας” λέγοντας ότι ήθελε να γίνουν και οι «δύο φαντάσματα».
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Paul McGuire, χαρακτήρισε την πράξη ως «κατάφωρη και διεστραμμένη παραβίαση της εμπιστοσύνης», τονίζοντας ότι ένα παιδί τόσο μικρής ηλικίας δικαιούται να αισθάνεται απόλυτα ασφαλές δίπλα στον πατέρα του.
«Με τη δολοφονία του ίδιου του παιδιού του, ο κατηγορούμενος πρόδωσε με τον πλέον ειδεχθή τρόπο την εμπιστοσύνη, την προστασία και την αγάπη που άξιζε ο Alexi», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά τη σύλληψή του, ο δράστης δήλωσε ότι γνώριζε πως θα συλληφθεί και ότι δεν είχε κάποιον να φροντίσει το παιδί του, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα κατέληγε σε ανάδοχη οικογένεια. Ωστόσο, όπως κατέθεσε η αδελφή του στο δικαστήριο, υπήρχε ευρύ οικογενειακό δίκτυο στήριξης και «η βοήθεια και η αγάπη ήταν πάντα διαθέσιμες».
Η μητέρα του παιδιού, Jessica Marett, είχε αποβιώσει από φυσικά αίτια δύο χρόνια πριν από το έγκλημα. Στη συνέχεια, ο Vikatos φέρεται να επανήλθε στη χρήση μεθαμφεταμίνης, ενώ λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία παρουσίαζε παραληρηματικές ιδέες, πιστεύοντας ότι παρακολουθείται από την αστυνομία.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο δράστης ενεργούσε υπό την επήρεια παρανοϊκών πεποιθήσεων, θεωρώντας πως το παιδί του θα ήταν «καλύτερα νεκρό» παρά να μεγαλώσει με άλλους. Παρά την ομολογία ενοχής του, οι εκφράσεις μεταμέλειας κρίθηκαν περιορισμένες.
Ο Vikatos καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 28 ετών και έξι μηνών, με ελάχιστη περίοδο έκτισης 18 ετών και έξι μηνών, λαμβάνοντας μείωση λόγω της ψυχικής του κατάστασης. Δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους θα έχει τον Δεκέμβριο του 2041.
Άν χρειάζεστε βοήθεια καλέστε έναν από τους ακοόλουθους αιρθμούς.
1800 RESPECT (1800 737 732)
Lifeline 13 11 14
Men’s Referral Service 1300 766 491
Πηγή: AAP
The post Πατέρας καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη για τη δολοφονία του τρίχρονου γιου του appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.