Ο υπουργός Εσωτερικών, Tony Burke, εξέφρασε την… απορία του σε σχέση με το σχέδιο για τη μετανάστευση που παρουσίασε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Angus Taylor, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
«Εξετάζοντας τα διαφορετικά ζητήματα που έχουν θέσει (οι του Συνασπισμού), εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το κενό που προσπαθούν να περιγράψουν μεταξύ των εξουσιών που ήδη διαθέτει ένας υπουργός Μετανάστευσης… και αυτών που θέλουν να προσθέσουν όσον αφορά τα τεστ χαρακτήρα», δήλωσε ο κ. Burke.
Κατηγόρησε τον κ. Taylor ότι επιδιώκει απλώς «ένα επικοινωνιακό αφήγημα» χωρίς να παρουσιάζει μια ουσιαστική πολιτική πρόταση.
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «απορεί» από την επιμονή του Συνασπισμού ότι όσοι προέρχονται από φιλελεύθερες δημοκρατίες είναι «περισσότερο άξιοι μετανάστες».
Τόνισε ότι πολλοί Αυστραλοί είναι υπερήφανοι για την κινεζική ή βιετναμέζικη καταγωγή τους, παρά το γεγονός ότι οι χώρες αυτές δεν θεωρούνται φιλελεύθερες δημοκρατίες.
Σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που παραμένουν στη χώρα μετά τη λήξη της βίζας τους -δημοσίευμα της Daily Telegraph, βασισμένο σε στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν μέσω αιτήματος ελευθερίας πληροφόρησης, έκανε λόγο για 77.000 ανθρώπους- ο κ. Burke δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε έναν «παράλογο όγκο εκκρεμοτήτων» από την κυβέρνηση Συνασπισμού, τον οποίο εξακολουθεί να διαχειρίζεται.
«Πρέπει να είναι σαφές: όταν λήγει η βίζα σου, πρέπει να φύγεις από την Αυστραλία», τόνισε.
Ο κ. Taylor έχει επίσης ζητήσει την επανεξέταση των θεωρήσεων όσων έχουν φτάσει από τη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε πως «δεν έχει υπάρξει ποτέ ομάδα (ανθρώπων) με περισσότερους ελέγχους ασφαλείας από αυτή τη συγκεκριμένη».
Ερωτηθείς δε αν η «καθαρή μετανάστευση» θα πρέπει να συνδεθεί με τη στεγαστική κρίση, σημείωσε ότι σε ορισμένες κατηγορίες βίζας, όπως οι φοιτητικές, «έχει απόλυτη λογική», ωστόσο συνολικά δεν θεωρεί ότι μια τέτοια σύνδεση θα προσέφερε σταθερότητα.
Ο κ. Burke, επέκρινε ανοιχτά το σχέδιο του Συνασπισμού, αναφέροντας ότι «ούτε μία γραμμή στην ομιλία (του κ. Taylor) δεν θα δημιουργούσε ούτε μία επιπλέον θέση εργασίας, ούτε ένα επιπλέον σπίτι, ούτε θα έκανε κάποιον πιο ασφαλή».
«Η κυβέρνηση (Albanese) μειώνει τους αριθμούς (μεταναστών) και ενισχύει τα πρότυπα (για τη μετανάστευση).
«Το παραλήρημα του κ. Taylor δεν έχει καμία σχέση με το εθνικό συμφέρον και αφορά αποκλειστικά τη δημιουργία εντυπώσεων προς το One Nation».
Για την απαίτηση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας από τους μετανάστες, κάτι το οποίο έθεσε ως προϋπόθεση ο αρχηγός του Συνασπισμού, πρόσθεσε:
«Εκατομμύρια Αυστραλοί θα αναρωτιούνται γιατί οι Φιλελεύθεροι έχουν πρόβλημα με τους γονείς τους, που μπορεί να μην μιλούν άπταιστα Αγγλικά αλλά είναι εξαιρετικοί Αυστραλοί».
Μιλώντας στον «Νέο Κόσμο», ο επικεφαλής του Australian Multicultural Foundation, Δρ Hass Dellal AO, δήλωσε ότι τα μεταναστευτικά και ανθρωπιστικά προγράμματα της Αυστραλίας παραμένουν από τα πλέον επιτυχημένα σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Οι μετανάστες και οι οικογένειές τους έχουν συμβάλει στη δημιουργία μιας σύγχρονης, δυναμικής οικονομίας και μιας κοινωνίας συνεκτικής, ανθεκτικής και παγκοσμίως διασυνδεδεμένης».
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ένα σύστημα που να εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, ο κ. Dellal προειδοποίησε κατά της προσέγγισης που παρουσιάζει τους μετανάστες ως βάρος ή τους αξιολογεί με βάση υποκειμενικές ερμηνείες των «αξιών».
«Οποιαδήποτε υπόνοια ότι οι μετανάστες αποτελούν ‘βάρος για το έθνος’ ή η επιλογή ανθρώπων με βάση υποκειμενικές αξιολογήσεις των αξιών τους ενέχει τον κίνδυνο να μας οδηγήσει σε μια επικίνδυνη και αντιπαραγωγική πορεία», ανέφερε.
Τόνισε ότι οι λεγόμενες «αυστραλιανές αξίες» — δημοκρατία, κράτος δικαίου και ισότητα — είναι ενσωματωμένες στους θεσμούς και δεν καθορίζονται από την καταγωγή ή τις πεποιθήσεις.
«Αυτές οι αξίες διασφαλίζονται από τους θεσμούς μας, όχι από εικασίες σχετικά με τις πεποιθήσεις ή την προέλευση των ανθρώπων».
«Η επιτυχία της μετανάστευσης στην Αυστραλία βασίστηκε σε ένα μη διακριτικό σύστημα που εστιάζει στη συμβολή, τη συμμετοχή και τις ευκαιρίες. Αυτό είναι που έχει αποφέρει τόσο οικονομική ισχύ όσο και κοινωνική συνοχή».
Ο κ. Dellal προειδοποίησε επίσης ότι η άποψη πως μετανάστες από ορισμένες περιοχές είναι πιο πιθανό να συμμερίζονται τις αυστραλιανές αξίες από άλλους, ενδέχεται να υπονομεύσει τις αρχές που έχουν στηρίξει την επιτυχία της Αυστραλίας.
ANGUS TAYLOR
Ο κ. Taylor παρουσιάζοντας το πρώτο μέρος του μεταναστευτικού σχεδίου του Συνασπισμού, αναφέρθηκε και σε μείωση του αριθμού μεταναστών μέσω αυστηρότερου ελέγχου των αιτήσεων βίζας και απέλαση αυτών που δεν συμμορφώνονται με τις «αυστραλιανές αξίες».
Όπως ανέφερε, η Δήλωση Αξιών που αποδέχονται οι αιτούντες θα ενσωματωθεί στον Migration Act.
«Θα είναι δεσμευτική και θα αποτελεί βάση για την ακύρωση βίζας για όποιον έρχεται σε αυτή τη χώρα και δεν είναι πολίτης», είπε.
Ερωτηθείς αν η πολιτική στοχεύει σε αποκλεισμό ατόμων από συγκεκριμένες χώρες, απάντησε ότι θα κάνει «διακρίσεις», αλλά όχι βάσει «φυλής, θρησκείας ή χώρας».
Πρόσθεσε ότι η πολιτική θα ισχύει και για τουριστικές βίζες, με αξιολόγηση κινδύνου.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου σε οικιστική ανάπτυξη στο Μπρίσμπαν, πλαισιωμένος από εκπροσώπους της Housing Industry Association.
Οι τελευταίοι προειδοποίησαν ότι ο στόχος της κυβέρνησης Albanese για 1,2 εκατομμύρια νέες κατοικίες υπολείπεται, ενώ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επιβαρύνει περαιτέρω την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο κ. Taylor υποστήριξε ότι η αγορά κατοικίας δεν έχει καταφέρει να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ.
Διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο της αντιπολίτευσης για τη μετανάστευση, μετά την πληθώρα έντονων αντιδράσεων κλήθηκε να δώσει και ο «σκιώδης υπουργός» Εσωτερικών, Jonno Duniam.
Μιλώντας στο ABC Radio National Breakfast, ανέφερε ότι η πολιτική του Συνασπισμού δεν στοχεύει στον περιορισμό των προσωπικών απόψεων.
«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαφορετικές αξίες και πεποιθήσεις… όμως όταν κάποιος υποκινεί μίσος, πολιτική ή κοινωνική βία ή βλάβη, τότε ενεργοποιούνται τα όρια που περιγράφουμε», δήλωσε.
KOS SAMARAS
Ο δημοσκόπος, Kos Samaras, πρώην στρατηγικός αναλυτής του Εργατικού Κόμματος Βικτώριας και ιδρυτής της RedBridge, σε δικό του σχολιασμό για το σχέδιο μετανάστευσης της αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι «Κυνηγώντας φαντάσματα, χάνει ψήφους» (Chasing Ghosts, Losing Votes).
Ο κ. Samaras υποστηρίζει ότι η μεταναστευτική στρατηγική του Angus Taylor βασίζεται σε λανθασμένη ανάγνωση της κοινής γνώμης.
Θέτει το βασικό ερώτημα: ποιο πρόβλημα προσπαθεί πραγματικά να λύσει το σχέδιο μετανάστευσης που βασίζεται στις «αυστραλιανές αξίες»;
Η ανακοίνωση του κ. Taylor, που έγινε στο Menzies Research Centre, περιλάμβανε προτάσεις όπως εντατικοποίηση απελάσεων, έλεγχο κοινωνικών δικτύων, κατάρτιση λίστας «ασφαλών χωρών» και νομικά δεσμευτική εφαρμογή «αξιών».
Η ρητορική υπονοούσε ότι μετανάστες από φιλελεύθερες δημοκρατίες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υιοθετούν «αυστραλιανές αξίες» σε σχέση με όσους προέρχονται από χώρες «υπό καθεστώτα φονταμενταλιστών, εξτρεμιστών ή δικτατόρων» — διατύπωση που, σύμφωνα με την ανάλυση, προκαλεί ανησυχία σε κοινότητες όπως οι Κινεζοαυστραλοί.
Η βασική υπόθεση του σχεδίου είναι ότι η μετανάστευση αποτελεί κύρια αιτία δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων. Ωστόσο, έρευνα σε 2016 ψηφοφόρους δείχνει διαφορετική εικόνα.
Μόλις το 6% αποδίδει την ακρίβεια και τα επιτόκια στους μετανάστες. Το 40% κατηγορεί τους πολιτικούς και το 20% τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ακόμη και μεταξύ ψηφοφόρων του One Nation, μόνο το 14% θεωρεί τη μετανάστευση βασική αιτία, ενώ η πλειοψηφία εκφράζει βαθιά δυσπιστία προς το πολιτικό σύστημα συνολικά.
Η ανάλυση καταλήγει ότι ο Συνασπισμός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το One Nation σε αυτό το πεδίο, καθώς η οργή προς το πολιτικό σύστημα αποτελεί τον πυρήνα της στήριξής του.
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο κ. Samaras επισημαίνει πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αυστραλία έχει αλλάξει ριζικά:
-Το 51,5% των κατοίκων είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς.
-Στις μεγάλες πόλεις το ποσοστό ξεπερνά το 60%.
-Σε εσωτερικές αστικές περιφέρειες φτάνει έως και το 66%.
-Σε πολιτικό επίπεδο, οι έδρες που πρέπει να κερδίσει ο Συνασπισμός βρίσκονται ακριβώς σε αυτές τις πολυπολιτισμικές περιοχές.
Παράλληλα, η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Αγγλία ως η μεγαλύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών στην Αυστραλία, με πληθυσμιακή αύξηση περίπου 50.000 ατόμων ετησίως.
Στη Βικτώρια, η Ινδία αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κοινότητα από το 2019, ενώ η Κίνα ξεπέρασε την Αγγλία το 2021.
Η ανάλυση επισημαίνει ότι η ρητορική περί «αξιών» γίνεται αντιληπτή από κοινότητες όπως οι Ινδοί και οι Κινέζοι Αυστραλοί ως στοχευμένη εναντίον τους.
«ΧΑΣΜΑ ΓΕΝΕΩΝ»
Οι νεότερες γενιές (Gen Z και Millennials), ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές, στρέφονται μακριά από τον Συνασπισμό.
Οι Gen Z τείνουν προς τους Πράσινους, ενώ οι Millennials παραμένουν κυρίως με το Εργατικό Κόμμα.
Οι ομάδες αυτές δεν ανταποκρίνονται σε πολιτικές που βασίζονται σε πολιτισμικά ή «αξιακά» κριτήρια, ενώ αποτελούν κρίσιμες εκλογικές δεξαμενές.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Η ανάλυση του κ. Samaras καταλήγει ότι οι πραγματικές ανησυχίες των πολιτών — όπως η στεγαστική κρίση, η πίεση στις υποδομές και οι μισθολογικές πιέσεις — είναι υπαρκτές και διαχειρίσιμες πολιτικά.
Ωστόσο, δεν σχετίζονται πρωτίστως με τη μετανάστευση, αλλά με το κόστος ζωής και τη λειτουργία της οικονομίας.
Ένα σοβαρό πολιτικό αφήγημα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε να επικεντρώνεται σε αυτά τα ζητήματα και όχι σε μια «αξιακή» προσέγγιση που αποξενώνει κρίσιμες κοινωνικές ομάδες.
Καταλήγει ότι η στρατηγική του Συνασπισμού κινδυνεύει να οδηγήσει σε εκλογική ήττα:
«Κυνηγώντας ψήφους που δεν μπορεί να κερδίσει, ενώ χάνει εκείνες που δεν αντέχει να χάσει».
The post Ο υπουργός Εσωτερικών «απορεί» με το σχέδιο του Συνασπισμού για τη μετανάστευση appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.