Ρούμπιο: «Ιστορική ευκαιρία» οι συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου

«Ιστορική ευκαιρία» οι συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου λέει ο Ρούμπιο

Να εκμεταλλευτούν μια «ιστορική ευκαιρία» για ειρήνη, κάλεσε την Τρίτη το Ισραήλ και τον Λίβανο, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, καθώς οι πρώτες άμεσες συνομιλίες εδώ και δεκαετίες μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν στην Ουάσινγκτον.

«Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Ρούμπιο στο Υπουργείο Εξωτερικών, καλωσορίζοντας τους πρεσβευτές των δύο χωρών.

«Η ελπίδα σήμερα είναι ότι μπορούμε να σκιαγραφήσουμε ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μια τρέχουσα και διαρκής ειρήνη», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ – η οποία μάχεται τις ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο – ζήτησε την ακύρωση των συνομιλιών πριν καν ξεκινήσουν, χαρακτηρίζοντάς τις «μάταιες».

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε την Τρίτη ότι αναμένει αύξηση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ που στοχεύουν το βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς διεξάγονται οι συνομιλίες.

Πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος άμυνας δήλωσε στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας τη Δευτέρα ότι θα χρειαζόταν «πολλή φαντασία και αισιοδοξία για να σκεφτεί κανείς» ότι τα ζητήματα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου μπορούν να λυθούν στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, προσθέτοντας ότι «οι προσδοκίες είναι χαμηλές».

Ο Λίβανος ενεπλάκη στον πόλεμο του Ιράν στις 2 Μαρτίου, αφού η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ.

Έκτοτε, οι ισραηλινές επιθέσεις — συμπεριλαμβανομένης μιας εξαιρετικά σφοδρής επίθεσης στη Βηρυτό στις 8 Απριλίου — έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του θέλει την αποσυναρμολόγηση των όπλων της Χεζμπολάχ και μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία «που θα διαρκέσει για γενιές».

Από την πλευρά του Λιβάνου, ο Πρόεδρος Τζόζεφ Αούν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον θα οδηγήσουν σε «μια συμφωνία… για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, με στόχο την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το άρθρο Ρούμπιο: «Ιστορική ευκαιρία» οι συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.