Μήνυμα ενίσχυσης αξιοπρεπούς εργασίας στέλνει η ΣΕΚ – Κοινός αγώνας ενάντια σε πολέμους και εκμετάλλευση, το μήνυμα της ΠΕΟ
Μήνυμα για ενίσχυση της αξιοπρεπούς εργασίας, των εισοδημάτων και της κοινωνικής συνοχής απευθύνει η ΣΕΚ, με αφορμή την Πρωτομαγιά του 2026, σε μια περίοδο αυξανόμενων κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων και γεωπολιτικών εξελίξεων.
Σύμφωνα με την ΣΕΚ, παρά τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την ακρίβεια, με βασικά αγαθά όπως η στέγαση και η ενέργεια να επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά.
Στο πλαίσιο αυτό, η συντεχνία τονίζει ότι η πραγματική απειλή για την οικονομία δεν είναι οι μισθοί, αλλά η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η αισχροκέρδεια και οι καθυστερήσεις στη δίκαιη μετάβαση προς την πράσινη και ψηφιακή εποχή.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον ρόλο της Κύπρου ως προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρώτο εξάμηνο του 2026, με τη ΣΕΚ να δηλώνει ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών που διασφαλίζουν την κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης και προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα.
Παράλληλα, εκφράζει ξεκάθαρη αντίθεση σε πολιτικές που θυμίζουν την οδηγία Bolkenstein, προειδοποιώντας για κινδύνους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
Η Διακήρυξη της ΣΕΚ αναδεικνύει συγκεκριμένες προτεραιότητες, όπως επέκταση συλλογικών συμβάσεων, ώστε να καλύπτουν το 80% των εργαζομένων, με στόχο την ουσιαστική προστασία μισθών και όρων εργασίας, καθώς επίσης, ενίσχυση της ΑΤΑ, με προοπτική καθολικής εφαρμογής στον ιδιωτικό τομέα για αντιστάθμιση της ακρίβειας.
Επίσης, αναφέρεται σε συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, με έμφαση σε βιώσιμες συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχειας και ενίσχυση των Ταμείων Προνοίας, αναθεώρηση κατώτατου μισθού, με σύνδεση στο 60% του διάμεσου μισθού και ενσωμάτωση της ΑΤΑ, ρύθμιση ξένου εργατικού δυναμικού, ώστε να αποφεύγεται η εκμετάλλευση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς και μηδενική ανοχή σε βία και παρενόχληση, με ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας στους χώρους εργασίας.
Την ίδια ώρα, η ΣΕΚ υπογραμμίζει την ανάγκη η τεχνολογική πρόοδος -συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και της τηλεργασίας- να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων και όχι εις βάρος τους.
Καταληκτικά, η ΣΕΚ στέλνει μήνυμα ενότητας και συλλογικής δράσης, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή» για την προστασία των χαμηλομεσαίων στρωμάτων, τη στήριξη της νεολαίας και την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας.
«Με τεκμηριωμένες θέσεις και διεκδικητικό πνεύμα, παραμένουμε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των χαμηλομεσαίων εισοδημάτων, τη στήριξη της νεολαίας με προσιτή στέγη και την αναβάθμιση της κοινωνικής πρόνοιας, ενισχύοντας την ποιότητα στην απασχόληση και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των συνταξιούχων, όπως και του συνόλου της κοινωνίας μας», σημειώνει.
ΠΕΟ: Κοινός αγώνας ενάντια σε πολέμους και εκμετάλλευση
“Κοινός αγώνας για κοινή πατρίδα, ενάντια στους πολέμους και την εκμετάλλευση” είναι το μήνυμα της ΠΕΟ για την Πρωτομαγιά.
Σε ανακοίνωσή της, η συντεχνία απευθύνει αγωνιστικό μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης όλων των εργαζομένων στην Κύπρο ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, εθνικής καταγωγής.
“Τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς παραμένουν φωτεινά και επίκαιρα. Ενώνουν όλους τους εργαζομένους που γίνονται μια γροθιά που αγωνίζεται ενάντια στην εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στον φασισμό και την ξενοφοβία, για εργασία με αξιοπρέπεια και δικαιώματα για όλους, για κοινωνική δικαιοσύνη”, αναφέρει η ΠΕΟ.
Όπως σημειώνει, οι εμπόλεμες συρράξεις έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με τις χώρες να οδηγούνται σε περαιτέρω στρατικοποίηση. “Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό των πολέμων, δίκαιο καταμερισμό του πλούτου, αναζήτηση λύσεων στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα με ειρηνικά μέσα που να βασίζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου“, σημειώνει, προσθέτοντας ότι για τους Κύπριους εργαζόμενους ο αγώνας για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης και του διεθνούς δικαίου είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού.
“Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη για επίλυση του κυπριακού προβλήματος αφού η υφιστάμενη κατάσταση δεν διασφαλίζει σταθερότητα και ασφάλεια”, αναφέρει η συντεχνία, προσθέτοντας ότι η συνολική λύση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει στην αποστρατιωτικοποίηση, στη σταθερότητα και στην επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή. “Η χώρα μας μπορεί να γίνει ζώνη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, όπου όλοι οι εργαζόμενοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να ζουν και να εργάζονται σε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας”, υπογραμμίζει.
“Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαίρεση. Η επανένωση της χώρας μας παραμένει προτεραιότητα για την εργατική τάξη της Κύπρου. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάγκη για λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ΠΕΟ μαζί με τα τουρκοκυπριακά, προοδευτικά συνδικάτα, αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για το κτίσιμο ενός δυνατού μετώπου κοινής δράσης και κοινού οράματος για τον τόπο.
“Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά εντατικοποιώντας τους αγώνες μας για βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, για αυξήσεις μισθών, για εργασία με ρυθμισμένα δικαιώματα για όλους, για αύξηση των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, για ωριαία απόδοση του κατώτατου μισθού, για δίκαιο καταμερισμό του παραγόμενου πλούτου, για δίκαιη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με κατάργηση του πέναλτι 12%”, αναφέρει.
Η ΠΕΟ ζητά, επίσης, ουσιαστικά, μόνιμα και ολοκληρωμένα μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας και στήριξης των εισοδημάτων, κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και στην ενέργεια, αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων και των εισοδηματικών κριτηρίων, δημιουργία επαρκούς και προσιτού δικτύου κοινωνικών υποδομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, προγράμματα κοινωνικής στέγης από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση και επιδότηση ενοικίου με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Το άρθρο Τα μηνύματα ΣΕΚ και ΠΕΟ για την Πρωτομαγιά εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.