Μια νέα πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου υπέβαλε το Ιράν στις ΗΠΑ, αφήνοντας περιθώρια συμβιβασμού σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών, καθώς η αντιπαράθεση αποδεικνύεται ιδιαίτερα κοστοβόρα για την ιρανική οικονομία.
Ωστόσο, το «χάσμα» παραμένει σε βασικά ζητήματα, όπως το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, ένδειξη ότι οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να είναι δύσκολες.
«Θέλουν να κλείσουν συμφωνία, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ σε δημοσιογράφους. «Θα δούμε τι θα γίνει».
Η νέα ιρανική πρόταση περιλαμβάνει μία κίνηση υποχώρησης έναντι των ΗΠΑ, αφού προβλέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα οι όροι της Τεχεράνης για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με τις αμερικανικές εγγυήσεις για τον τερματισμό των επιθέσεων και του ναυτικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.
Μέχρι σήμερα, το Ιράν έθετε την άρση του ναυτικού αποκλεισμού ως προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών, και να απαιτούσε εκ των προτέρων συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαχείριση των Στενών ή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ομως, η νέα πρόταση προβλέπει συζητήσεις για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα με αντάλλαγμα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Το Ιράν έχει μεταφέρει στους μεσολαβητές ότι είναι έτοιμο να καθίσει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» στο Πακιστάν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εφόσον η Ουάσιγκτον εμφανιστεί θετική στη νέα πρόταση.
«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια οικονομική ανάσα, ενώ τα πιο δύσκολα και χρονοβόρα ζητήματα μετατίθενται για αργότερα», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Νεφιού, πρώην ανώτερος διαπραγματευτής των ΗΠΑ με την Τεχεράνη και νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Τα ιρανικά κρατικά μέσα επιβεβαίωσαν ότι η χώρα υπέβαλε νέα πρόταση στους μεσολαβητές, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να επιστρέψει στη διπλωματική οδό, αν οι ΗΠΑ μετριάσουν τη ρητορική τους.
«Δεν σχολιάζουμε τις κατ’ ιδίαν διπλωματικές συζητήσεις. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι το Ιράν δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τη διασφάλιση της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ανα Κέλι.
Η τελευταία διπλωματική πρωτοβουλία έρχεται μετά από ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, κατά το οποίο το Ιράν είχε αρνηθεί να στείλει διαπραγματευτική ομάδα στον δεύτερο γύρο συνομιλιών στο Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα, με τις δύο πλευρές να σκληραίνουν τη στάση τους σε μια «σύγκρουση φθοράς» στα ύδατα γύρω από το Ιράν.
Η Τεχεράνη έχει ουσιαστικά κλείσει τα Στενά του Ορμούζ εδώ και εβδομάδες, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια και άλλα πλοία, περιορίζοντας την πρόσβαση σε έναν θαλάσσιο διάδρομο μέσω του οποίου διακινείται περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.
Σε απάντηση, οι ΗΠΑ επέβαλαν τον περασμένο μήνα αποκλεισμό σε ιρανικά λιμάνια και πλοία, σε μια προσπάθεια να πλήξουν τη βασική πηγή συναλλάγματος της Τεχεράνης και να την εξαναγκάσουν σε υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να προετοιμαστούν για έναν παρατεταμένο αποκλεισμό του Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι αμοιβαίοι αποκλεισμοί έχουν περιορίσει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές του Ιράν, και διατηρούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Η Τεχεράνη είχε προηγουμένως διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε σημαντικούς συμβιβασμούς όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα. Σε πρόταση που υπέβαλε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφερε ότι θα διαπραγματευτεί για το πυρηνικό της πρόγραμμα μόνο αφού «κλειδώσουν» όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τα Στενά και τον τερματισμό του πολέμου.
Οι ΗΠΑ απαιτούν από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για έως και 20 χρόνια και να παραδώσει τα αποθέματα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου. Το Ιράν έχει αντιδράσει αρνητικά σε μια τόσο μακρά αναστολή.
Παρά το αδιέξοδο, οι δύο πλευρές συνέχισαν να ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω διαμεσολαβητών, μεταξύ των οποίων το Πακιστάν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Τουρκία. Καμία πλευρά δεν έχει αποκλείσει τις συνομιλίες.
Την Παρασκευή, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από τους πλοιοκτήτες να μην καταβάλλουν διόδια στο Ιράν για ασφαλή διέλευση από τα Στενά, είτε άμεσα είτε μέσω άτυπων πληρωμών – π.χ. μέσω δωρεών σε ιρανικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος.
The post Το Ιράν υποχωρεί από «κόκκινες γραμμές» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.