Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έπληξε εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων στο Ιράν – Το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν θα παραδοθεί ή θα καταστραφεί, διαμηνύει ο Τραμπ – «Tο Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο» – Υποχώρηση τιμών πετρελαίου
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Κύπρου) ότι διεξήγαγαν αεροπορικά πλήγματα στο νότιο Ιράν, στοχοποιώντας εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και πλοία που αποπειρώνταν να ποντίσουν νάρκες, παρά την κατάπαυση του πυρός σε ισχύ από την 8η Απριλίου.
«Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν σήμερα (σ.σ. χθες) πλήγματα σε νόμιμη άμυνα στο νότιο Ιράν για να προστατευτούν οι δυνάμεις μας από απειλές που ήγειραν οι ιρανικές δυνάμεις. Στους στόχους συμπεριλαμβάνονταν εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και σκάφη που προσπαθούσαν να ποντίσουν νάρκες», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
Ο στρατός των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι επέδειξε «αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια «της κατάπαυσης του πυρός», καθώς οι κυβερνήσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ιράν έκαναν λόγο τις τελευταίες ημέρες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν με σκοπό να συναφθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Η ανακοίνωση της CENTCOM
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι νέες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο «αυτοάμυνας», προκειμένου να προστατευθούν αμερικανικές δυνάμεις από απειλές που αποδίδονται στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο εκπρόσωπος της CENTCOM, Τιμ Χόκινς, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός «συνεχίζει να υπερασπίζεται τις δυνάμεις μας, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εκεχειρίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, πόλη-λιμάνι στο νότιο Ιράν και έδρα σημαντικής ιρανικής ναυτικής βάσης στα Στενά του Ορμούζ, όπως μετέδωσαν οι New York Times.
Νωρίτερα, ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι τοπικοί αξιωματούχοι διερευνούσαν πληροφορίες για εκρήξεις στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει επισήμως στα τελευταία αμερικανικά πλήγματα.
Πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά όχι συμφωνία
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπακαΐ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης «δεν είναι επικείμενη».
Η δήλωσή του ήρθε μετά τις τοποθετήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας ακόμη και εντός της Δευτέρας.
«Είναι σωστό να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμπέρασμα για μεγάλο μέρος των θεμάτων που συζητούνται. Αλλά το να πούμε ότι αυτό σημαίνει πως η υπογραφή μιας συμφωνίας είναι επικείμενη, κανείς δεν μπορεί να διατυπώσει έναν τέτοιο ισχυρισμό», δήλωσε ο Μπακαΐ.
Το μνημόνιο κατανόησης που βρίσκεται στο τραπέζι φέρεται να περιλαμβάνει παράταση της εκεχειρίας για 60 ημέρες, επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Τραμπ: Το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν θα παραδοθεί ή θα καταστραφεί
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν είτε θα παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για καταστροφή είτε θα εξαλειφθεί υπό διεθνή επίβλεψη, στο πλαίσιο πιθανής πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.
«Το εμπλουτισμένο ουράνιο —“πυρηνική σκόνη!”— είτε θα παραδοθεί αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μεταφερθεί στη χώρα μας και να καταστραφεί είτε, κατά προτίμηση, σε συνεργασία και συντονισμό με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, θα καταστραφεί επιτόπου ή σε άλλη αποδεκτή τοποθεσία, με την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ή το αντίστοιχό της να είναι μάρτυρας αυτής της διαδικασίας και του γεγονότος», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.
«Tο Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο»
Ο Πρόεδρος Τραμπ με αφορμή την Ημέρα Μνήμης τίμησε τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που σκοτώθηκαν λόγω του πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράν, εκφωνώντας ομιλία για την Ημέρα Μνήμης στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, ανέφερε ότι «στην Επιχείρηση Epic Fury χάσαμε 13 υπέροχες ψυχές, υπέροχους, ξεχωριστούς ανθρώπους».
«Αυτοί οι απίστευτοι άνδρες και γυναίκες έδωσαν τη ζωή τους για να διασφαλίσουν ότι ο υπ’ αριθμόν ένα κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας στον κόσμο δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο. Α, και δεν θα αποκτήσει. Δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ ανέφερε ότι «σε αυτή την ιερή περίσταση για το έθνος μας, αφιερώνουμε την ημέρα στη μνήμη των καλύτερων από εμάς».
«Τώρα αναπαύονται σε σιωπηλές σειρές εδώ στο Άρλινγκτον, σε περισσότερα από 170 εθνικά κοιμητήρια σε ολόκληρη τη χώρα μας και σε 17 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα όταν είχε τη μεγαλύτερη σημασία και έδωσαν το ύστατο μέτρο αφοσίωσης, ώστε αυτή η μεγάλη δημοκρατία μας να μπορέσει να αντέξει», δήλωσε.
Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών αξιοποίησε τη περίσταση για να στοχοποιήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα τίμησε τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους υποστηρίζοντας τον πόλεμο κατά του Ιράν.
«Σήμερα, τιμούμε τους Αμερικανούς ήρωες που έκαναν την ύστατη θυσία στον πόλεμο του Τραμπ με το Ιράν», αναφέρουν.
Η ανάρτηση περιλάμβανε γράφημα με φωτογραφίες των πεσόντων Αμερικανών στρατιωτικών κάτω από τις λέξεις: «Τιμώντας τη μνήμη των Αμερικανών που πέθαναν στον πόλεμο του Τραμπ με το Ιράν».
Υποχώρηση τιμών πετρελαίου
Πάντως, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σημαντικά τη Δευτέρα, εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν ενδέχεται να πλησιάζουν στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία θα οδηγούσε στην επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν σχεδόν 7%, στα 96,30 δολάρια το βαρέλι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες αφότου οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτιναχθεί σε υψηλό τετραετίας.
Σχέδιο πρότασης συμφωνίας προβλέπει ότι το Ιράν θα επανανοίξει αμέσως τη ζωτικής σημασίας Στενά του Ορμούζ και θα λάβει μέτρα ώστε η κυκλοφορία να επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα εντός 30 ημερών, δήλωσαν στο CBS News δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι με γνώση των εν εξελίξει διπλωματικών διαβουλεύσεων.
Ωστόσο, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars News Agency ανέφερε ότι ακόμη και «σε περίπτωση πιθανής συμφωνίας, τα Στενά του Ορμούζ θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται υπό ιρανική διαχείριση».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το άρθρο Φλέγεται ξανά η Μέση Ανατολή: Πλήγματα στο Ιράν – Αυστηρό μήνυμα Τραμπ εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.