Επανεκκινεί το Μετρό Θεσσαλονίκης το Σάββατο 20 Ιουνίου – Προς τα τέλη Ιουλίου η πλήρης λειτουργία της επέκτασης Καλαμαριάς

Μετρό Θεσσαλονίκης

Σε κανονική λειτουργία επανέρχεται από τις 4:45 τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Ιουνίου το Μετρό Θεσσαλονίκης, έπειτα από διακοπή περίπου ενός μήνα που κρίθηκε απαραίτητη για την ολοκλήρωση των δοκιμών της επέκτασης προς την Καλαμαριά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Νίκος Δένης, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο μετά την επαναλειτουργία, τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται όπως και πριν από τη διακοπή, με τους συρμούς να κινούνται μεταξύ του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και της Νέας Ελβετίας.

Ωστόσο, πριν από τα μέσα Ιουλίου, αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία σχεδόν όλοι οι συρμοί της βασικής γραμμής. Οι συρμοί που θα κατευθύνονται προς την Καλαμαριά θα εξυπηρετούν προσωρινά το επιβατικό κοινό έως τον σταθμό της 25ης Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιείται η αποβίβαση των επιβατών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δένης, μετά τις 10 Ιουλίου οι επιβάτες θα βλέπουν στους πίνακες και στις αναγγελίες δύο διαφορετικούς προορισμούς. Όσοι επιλέγουν συρμό με κατεύθυνση προς την Καλαμαριά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, σε αυτή τη μεταβατική φάση, τερματικός σταθμός θα παραμένει η 25ης Μαρτίου.

Αναφορικά με την πλήρη λειτουργία της επέκτασης προς την Καλαμαριά, ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης εκτίμησε ότι αυτή θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των τελικών πιστοποιήσεων, κάτι που τοποθετείται χρονικά προς τα τέλη Ιουλίου.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς το επιβατικό κοινό να μην απορρίπτει τα εισιτήρια μετά τη χρήση τους, αλλά να τα επαναφορτίζει. Όπως σημείωσε, κάθε εισιτήριο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί έως και 255 φορές, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους. «Μας στοιχίζουν πάρα πολύ τα εισιτήρια και το κράτος είμαστε όλοι εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος στη λεωφορειακή γραμμή Μ1 του ΟΑΣΘ

Η επαναλειτουργία του Μετρό συνεπάγεται και τη διακοπή της ειδικής λεωφορειακής γραμμής Μ1 του ΟΑΣΘ, η οποία είχε τεθεί σε λειτουργία από τις 29 Μαΐου για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων κατά το διάστημα που το μετρό παρέμενε εκτός λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, επανέρχονται σταδιακά στα κανονικά τους δρομολόγια και οι λεωφορειακές γραμμές που είχαν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της διακοπής. Πρόκειται για τη γραμμή 3 (ΙΚΕΑ – Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός), τη γραμμή 31 (Βούλγαρη – ΚΤΕΛ Μακεδονία) και τη γραμμή 39 (Κηφισιά – Δικαστήρια), οι οποίες είχαν αναλάβει αυξημένο μεταφορικό έργο τις τελευταίες εβδομάδες.

Με την επιστροφή του Μετρό σε πλήρη καθημερινή λειτουργία, η Θεσσαλονίκη αφήνει πίσω της μια μεταβατική περίοδο και εισέρχεται στην τελική ευθεία για την έναρξη λειτουργίας της πολυαναμενόμενης επέκτασης προς την Καλαμαριά.