
Νέος γύρος εκλογολογίας άνοιξε στο γαλάζιο παρασκήνιο η προοπτική να κλείσει το μέτωπο των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή της κρίσιμης συνάντησης των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ιράν, την Παρασκευή στην Ελβετία. Ο «πόλεμος» επιχειρημάτων για τον εκλογικό ορίζοντα επιστρέφει στις εκτιμήσεις που ανταλλάσσουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους βουλευτές και κομματικά στελέχη, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν σκέφτεται αιφνιδιασμό αλλά προτίθεται να πάει σε εκλογές «στην ώρα τους» το 2027.
Γαλάζιοι επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τη ρητορική και τις κινήσεις του Πρωθυπουργού και όσα διακινούνται πίσω από τα φώτα, διακρίνοντας «μεικτά» μηνύματα. Ο ίδιος προσπάθησε από την εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής να αποσυνδέσει τη δημόσια κινητικότητά του από εκλογικούς σχεδιασμούς και, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις που αφορούν σενάρια για αιφνιδιασμό πριν από το τέλος του 2026, υποστήριξε ότι οι περιοδείες του δεν σηματοδοτούν άτυπη προεκλογική εκστρατεία. Κι όμως εντός ΝΔ ακόμα και στους διαδρόμους εντός Μαξίμου παραμένει ως κυρίαρχη η εκτίμηση ότι το αργότερο οι πρώτες μέρες του φθινοπώρου θα είναι περίοδος σημαντικών πρωθυπουργικών σταθμίσεων του κοινωνικού κλίματος, των πολιτικών συσχετισμών και της διεθνούς συγκυρίας.
Κόντρα στους θιασώτες της άποψης ότι οι κάλπες μπορούν να έρθουν πιο κοντά (ο Μητσοτάκης έχει παραδεχτεί ότι δέχεται εισηγήσεις) παραμένουν όσοι διακρίνουν ευκαιρίες στη «θεσμική» αντιμετώπιση του χρόνου προσφυγής στις εκλογές και πλέον στον απόηχο του αναμενόμενου μνημονίου ΗΠΑ – Ιράν και των εξελίξεων στα Στενά του Ορμούζ, διαφαίνονται δύο γαλάζιες γραμμές: κάποιοι προτάσσουν το επιχείρημα ότι το πολιτικό κλίμα γίνεται όλο και πιο τοξικό και εφόσον σβήσει αυτή η σοβαρή εστία γεωπολιτικής αστάθειας πρέπει να ανάψει ο εκλογικός προβολέας, δίχως η ΝΔ να κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, ενώ άλλοι απαντούν ότι εφόσον τελειώσει ο πόλεμος θα ξεκινήσει έστω σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που θα σηματοδοτήσει έναν λιγότερο βαρύ από πληθωριστικές πιέσεις χειμώνα, σε σύγκριση με εκείνες που θα υπάρξουν αν οι συγκρούσεις δεν τερματιστούν σύντομα. Επισήμως η κυβέρνηση ξορκίζει την εκλογολογία και περιορίζεται πρώτον στη σημασία της άμεσης αποκατάστασης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και δεύτερον στο μήνυμα (προς την αγορά) ότι περιμένει «στη γωνία» παρακολουθώντας την αποκλιμάκωση τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου ρίχνει βάρος στην επικείμενη ΔΕΘ και οι εξ απορρήτων συνεργάτες του Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για «σημαντικό πακέτο» με μειώσεις φόρων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σημειωτέον, βασικό επιχείρημα όσων στοιχηματίζουν ότι ο Μητσοτάκης θα φτάσει στην άνοιξη του 2027 είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει πρώτα να δουν τα μέτρα στην τσέπη τους. Το κόστος ζωής αποτελεί ήδη τον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πλευρά να χρεώνει στους αντιπάλους της διαγκωνισμούς στη λογική του «τζάμπα» και του «δώσ’ τα όλα»», ενώ εκείνοι κατηγορούν τον Μητσοτάκη για αποτυχία στη διαχείριση όλων των μεγάλων προβλημάτων στην καθημερινότητα (σουπερμάρκετ, στεγαστικό κ.λπ.).
Στις Βρυξέλλες
Με ατζέντα οικονομίας βρίσκεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, καθώς η σύνοδος κορυφής των 27 συζητά το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034, το μακροοικονομικό κλίμα παγκοσμίως, καθώς και την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα γίνει επί του νέου διαπραγματευτικού πλαισίου (Nego-Box) της κυπριακής προεδρίας με την Αθήνα να διαμηνύει ότι προτεραιότητά της είναι η προστασία των πόρων για τη Συνοχή και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Για την άμυνα, ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη σημασία να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου κοινού δανεισμού, για επενδύσεις σε μεγάλα πρότζεκτ (και στην άμυνα και στην ενέργεια), τονίζοντας ξανά την ανάγκη για να συλλογική άμυνα «360 μοιρών», ώστε να καλύπτει απειλές έναντι ολόκληρης της Ευρώπης.