
Τις πρώτες του δηλώσεις ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού έκανε ο Ινιάκι Πένια, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του από την Μπαρτσελόνα.
Ο Ισπανός τερματοφύλακας μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του «τριφυλλιού», τις φιλοδοξίες που του μετέφεραν οι άνθρωποι της ομάδας, τη συνεργασία του με τον Τζέικομπ Νίστρουπ, αλλά και τον ρόλο που θέλει να έχει στη νέα του ομάδα.
Ο Πένια στάθηκε αρχικά στο πώς προέκυψε η προοπτική του Παναθηναϊκού, αποκαλύπτοντας πως οι εκπρόσωποί του τον ενημέρωσαν για το ενδιαφέρον των «πράσινων» και στη συνέχεια υπήρξαν επαφές με τη διοίκηση και τον προπονητή.
«Οι ατζέντηδές μου με ενημέρωσαν ότι υπήρχε η δυνατότητα να έρθω. Ήρθαμε σε επαφή με τον τεχνικό διευθυντή και με τον προπονητή, και μου μετέφεραν ότι η φιλοδοξία του συλλόγου είναι να επιστρέψει στις νίκες, να ξαναγίνει πρωταθλητής στη Super League και να διεκδικήσει όλους τους τίτλους στους οποίους συμμετέχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ισπανός τερματοφύλακας τόνισε πως είχε και άλλες προτάσεις στα χέρια του, όμως η απόφασή του βασίστηκε κυρίως στο αγωνιστικό κομμάτι και στην προοπτική εξέλιξης που του προσφέρει ο Παναθηναϊκός.
«Είχαμε κι άλλες προτάσεις, αλλά η προτεραιότητά μου ήταν πάντα το ποδόσφαιρο. Ο στόχος ήταν καθαρά αγωνιστικός.
Βλέποντας όλα τα στοιχεία και όλα όσα συγκέντρωνε ο σύλλογος, οι ατζέντηδές μου κι εγώ αποφασίσαμε ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για να βελτιωθώ και να εξελιχθώ ως αθλητής».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στα 27 του χρόνια νιώθει πως βρίσκεται ακόμη στην αρχή της πορείας του ως τερματοφύλακας.
«Για έναν τερματοφύλακα, τα 27 χρόνια θεωρούνται νεαρή ηλικία. Πιστεύω ότι τώρα ξεκινώ και ότι θα συνεχίσω να έχω πολλές ευκαιρίες».
Ο Πένια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις απαιτήσεις που υπάρχουν στον Παναθηναϊκό, συνδέοντας τις υψηλές φιλοδοξίες του συλλόγου με τη δική του ευθύνη.
«Το πιο όμορφο είναι ότι όταν σε καλεί μια ομάδα με υψηλές φιλοδοξίες, τότε και η δική σου ευθύνη πρέπει να είναι εξίσου μεγάλη.
Εγώ, ως τερματοφύλακας και ως ποδοσφαιριστής, έχω αυτόν τον στόχο και αυτή τη φιλοδοξία που έχει κάθε αθλητής: να μπορεί να κερδίζει όλους τους τίτλους για τους οποίους αγωνίζεται».
Σημαντικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε και η εικόνα που σχημάτισε για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού.
«Ένα από τα πράγματα που μου είπαν είναι ότι θέλουν αυτή η φιλοδοξία μας, να μεταδίδεται και προς τα έξω, στους φιλάθλους. Είναι κάτι που το έχουν ανάγκη.
Στο τέλος, είναι πολύ φανατικοί με το ποδόσφαιρο και με τον σύλλογο, και εμείς πρέπει όχι μόνο για εμάς, αλλά και για εκείνους, να τους δίνουμε νίκες».
Ο νέος τερματοφύλακας των «πράσινων» αναφέρθηκε και στην επικοινωνία του με τον Τζέικομπ Νίστρουπ, τονίζοντας ότι το ποδοσφαιρικό στυλ του Δανού τεχνικού ταιριάζει σε όσα έχει μάθει και εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια.
«Ήμασταν σε επαφή πριν από μερικές εβδομάδες και ο προπονητής μού εξήγησε πλήρως την ποδοσφαιρική του ιδέα, το πώς βλέπει το ποδόσφαιρο και με ποιον τρόπο προσεγγίζει τα παιχνίδια του, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά.
Είναι κάτι πολύ κοντινό σε αυτό που κάνω και σε αυτό που έχω κάνει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για το ιδανικό στυλ ώστε να αναπτύξω το ποδόσφαιρό μου».
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τις απαιτήσεις που έχει ο Νίστρουπ από τον τερματοφύλακά του, ο Πένια στάθηκε στην ανάγκη για τόλμη και ηρεμία με την μπάλα στα πόδια.
«Μία από τις απαιτήσεις που έχει ο προπονητής είναι να είσαι τολμηρός και γενναίος με την μπάλα. Είναι ένας προπονητής που του αρέσει να παίζει από πίσω, και αυτό είναι κάτι που με χαρακτηρίζει πολύ.
Από εκεί και πέρα, στο αμυντικό κομμάτι και στην εστία, θέλω να μεταδίδω στην ομάδα την ασφάλεια που χρειάζεται κάθε ομάδα».
Ο Ισπανός μίλησε και για τα μεγάλα παιχνίδια που περιμένουν τον Παναθηναϊκό, τονίζοντας ότι σε τέτοιες συνθήκες φαίνεται η προσωπικότητα κάθε ποδοσφαιριστή.
«Όταν κάθε παίκτης αρχίζει να παίζει ποδόσφαιρο, αυτό που ονειρεύεται είναι να αγωνιστεί στα μεγάλα παιχνίδια, απέναντι στους πιο δύσκολους αντιπάλους και στις πιο δυνατές ομάδες.
Εκεί φαίνεται η ποιότητα και η προσωπικότητα του ποδοσφαιριστή. Πιστεύω ότι μπορώ να ανταποκριθώ καλά και θα δουλέψω, δίνοντας το 100%, για να συμβεί αυτό».
Τέλος, ο Πένια έστειλε το δικό του μήνυμα για το τι θέλει να δείξει με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
«Πάνω απ’ όλα, θέλω να δείξω ότι είμαι ένας άνθρωπος και ένας τερματοφύλακας που δίνει τα πάντα για τον σύλλογο, που δουλεύει όσο περισσότερο μπορεί και που θέλει να πετύχει τους στόχους του, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο».