Δυσαρέσκεια ΕΚΥΣΥ για θέσεις Κυβέρνησης για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Δυσαρέσκεια εξέφρασε η ΕΚΥΣΥ για τις θέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Γραμματείας της την Τρίτη, σημειώνοντας ότι “οι κυβερνητικές θέσεις δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις δίκαιες απαιτήσεις των συνταξιούχων”.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ, “ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η άρνηση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των ανδρών χήρων, οι οποίοι έχασαν τη σύζυγό τους πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018”. Η ΕΚΥΣΥ υποστηρίζει ότι “το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα στη βάση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης”.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι “η πρόταση που αφορά το πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους κρίνεται από την ΕΚΥΣΥ ως μη ικανοποιητική, αφού δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα και δεν αποκαθιστά την αδικία που έχει δημιουργηθεί”.
“Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των συντάξεων, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό”, αναφέρει η ΕΚΥΣΥ, εκφράζοντας προβληματισμό, αφού – όπως λέει – “δεν φαίνεται πρόθεση για βελτίωση του Σχεδίου Ενίσχυσης Χαμηλοσυνταξιούχων ούτε για αναπροσαρμογή του ορίου της φτώχειας, το οποίο παραμένει καθηλωμένο στο ίδιο ποσό από το 2013”.
Η ΕΚΥΣΥ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το όριο της φτώχειας ανέρχεται στα 1.103 ευρώ για μονήρες νοικοκυριό, ενώ για νοικοκυριό δύο ατόμων αυξάνεται κατά 50%, δηλαδή στα 1655 ευρώ τον μήνα. “Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη αναθεώρησης των πολιτικών στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και γενικά των συνταξιούχων”, τονίζει.
Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει, επίσης, ότι “άσκησε κριτική προς την Κυβέρνηση για το μειωμένο κονδύλι που διαθέτει για τη δωρεάν παραμονή συνταξιούχων σε ορεινά θέρετρα”, προσθέτοντας ότι “κάθε χρόνο, μόλις ανακοινωθεί το Σχέδιο, το διαθέσιμο κονδύλι εξαντλείται μέσα σε πολύ λίγες μέρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι να μην μπορούν να επωφεληθούν”.
Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι “απαιτεί την αύξηση του κονδυλίου, ώστε να καλύπτονται περισσότεροι συνταξιούχοι, καθώς και τη διασφάλιση μιας σωστής, αντικειμενικής και δίκαιης διαδικασίας καθορισμού των δικαιούχων”.