Προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατά της Optus

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με δικαστική προσφυγή και πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων για σοβαρή βλάβη του δικτύου της, η οποία επηρέασε τις κλήσεις προς την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Triple Zero (000).

Η Αρχή Επικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης της Αυστραλίας (ACMA) ισχυρίζεται ότι η Optus παραβίασε περισσότερες από 1.000 φορές δύο νομικές υποχρεώσεις της κατά τη διάρκεια της διακοπής στις 18 Σεπτεμβρίου 2025.

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες κλήσεων έκτακτης ανάγκης είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του κοινού, δήλωσε η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής, Nerida O’Loughlin.

«Οι Αυστραλοί δικαιολογημένα αναμένουν ότι όταν καλούν το Triple Zero, η κλήση τους θα συνδέεται», επισήμανε.

«Οι συνθήκες αυτής της διακοπής σήμαιναν ότι αυτό δεν συνέβαινε με αξιόπιστο τρόπο, αφήνοντας ανθρώπους ανίκανους να συνδεθούν με υπηρεσίες που ενδεχομένως σώζουν ζωές».

«Η παροχή πρόσβασης στην υπηρεσία κλήσεων έκτακτης ανάγκης δεν είναι προαιρετική· αποτελεί θεμελιώδη νομική υποχρέωση και τη σημαντικότερη ευθύνη των παρόχων τηλεπικοινωνιών όσον αφορά τη δημόσια ασφάλεια».

Η ACMA υποστηρίζει ότι η Optus απέτυχε να παρέχει στους πελάτες της που πραγματοποίησαν κλήσεις στο Triple Zero πρόσβαση στην υπηρεσία έκτακτης ανάγκης και να διασφαλίσει ότι οι κλήσεις αυτές θα δρομολογούνταν σωστά.

Η υπόθεση κατά της εταιρείας ανακοινώθηκε την Πέμπτη και θα εκδικαστεί στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Το ανώτατο πρόστιμο ανέρχεται σε 250.000 δολάρια για κάθε παράβαση.

Η δικαστική προσφυγή ακολουθεί τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας του δικτύου, η οποία διήρκεσε σχεδόν 14 ώρες και επηρέασε 600 κλήσεις, εκ των οποίων οι 455 δεν συνδέθηκαν.

Ανεξάρτητη έρευνα, που δημοσιοποίησε η Optus τον Δεκέμβριο, διαπίστωσε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 10 λάθη από την εταιρεία και τον ανάδοχό της, τη Nokia, κατά τη διάρκεια αναβάθμισης του δικτύου.

Η έκθεση της Δρ Kerry Schott, στέλεχος με μεγάλη διοικητική εμπειρία, κατέληξε ότι χρειάστηκαν 13 ώρες για να κατανοήσουν η Optus και η Nokia το πρόβλημα, ενώ τηλεφωνικό κέντρο της Optus δεν κλιμάκωσε εγκαίρως τις αρχικές ανησυχίες πέντε ατόμων που ανέφεραν ότι οι κλήσεις τους προς το Triple Zero δεν λειτουργούσαν.

Η Εποπτική Αρχή είχε κινηθεί και στο παρελθόν κατά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών μετά από άλλη διακοπή λειτουργίας του Triple Zero, τον Νοέμβριο του 2023.

Η υπόθεση εκείνη είχε ως αποτέλεσμα θυγατρικές της Singtel Optus, μεταξύ των οποίων και η Optus Mobile, να καταβάλουν περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα μέσω ειδοποιήσεων παράβασης για παραβιάσεις που σχετίζονταν με τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

«Η επανάληψη μιας μεγάλης διακοπής δικτύου που επηρεάζει τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης τόσο σύντομα μετά τη διακοπή του Νοεμβρίου του 2023 προκαλεί σοβαρή ανησυχία και αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η ACMA αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο», δήλωσε η κα O’Loughlin.

«Η ACMA δε θα διστάσει να λάβει αυστηρά μέτρα επιβολής του νόμου όταν οι φερόμενες αποτυχίες εταιρειών τηλεπικοινωνιών θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση του κοινού στη ζωτικής σημασίας υπηρεσία κλήσεων έκτακτης ανάγκης».

Η Optus επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

«Η προσοχή μας παραμένει στραμμένη στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και καλύτερης Optus», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς το AAP.

«Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ανθεκτικότητα του δικτύου, να ενισχύουμε τα συστήματα και τις διαδικασίες μας, να οικοδομούμε και να καλλιεργούμε μια κουλτούρα διαφάνειας και λογοδοσίας και να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται καθημερινά οι πελάτες και οι κοινότητές μας».

«Το έργο αυτό υποστηρίζεται από το ευρύτερο πρόγραμμα μετασχηματισμού μας και από την εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης της Δρ Schott».

Η ομοσπονδιακή υπουργός Επικοινωνιών, Anika Wells, δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση της ACMA.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρές φερόμενες παραβάσεις εκ μέρους της Optus. Οι Αυστραλοί δικαιολογημένα αναμένουν ότι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με το Triple Zero όταν το έχουν περισσότερο ανάγκη και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν νομική υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι η σύνδεση αυτή πραγματοποιείται».

Η δικαστική προσφυγή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά από διακοπή υπηρεσιών της Telstra, η οποία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στα σιδηροδρομικά δίκτυα και άφησε πελάτες αδυνατώντας να καλέσουν το Triple Zero.

Πηγή: AAP, Allanah Sciberras

The post Προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατά της Optus appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.