
Η ακτοπλοϊκή εταιρεία Fast Ferries ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων δρομολογίων της από και προς το λιμάνι της Ραφήνας την Παρασκευή 3 Ιουλίου. Η απόφαση ελήφθη λόγω της 24ωρης απεργίας των ναυτεργατικών σωματείων, τα οποία κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καταγγέλλοντας ότι η κατάσταση στο λιμάνι έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας εξαιτίας των ανεπαρκών λιμενικών υποδομών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ακυρώνονται τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ «FAST FERRIES ANDROS» από τη Ραφήνα προς ‘Ανδρο, Τήνο και Μύκονο, καθώς και η επιστροφή του από τη Μύκονο. Δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης το απογευματινό δρομολόγιο του ίδιου πλοίου.
Ακυρώνεται ακόμη το προγραμματισμένο δρομολόγιο του Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» από τη Ραφήνα προς Πάρο, Νάξο, Μύκονο και Τήνο. Η Fast Ferries ενημερώνει ότι οι επιβάτες με εκδοθέντα εισιτήρια θα ειδοποιούνται εγκαίρως με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Η απεργία των ναυτεργατών και οι αντιδράσεις
Η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατικών σωματείων θα ξεκινήσει στις 06:01 το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 4 Ιουλίου. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 έξω από το Ε/Γ-Ο/Γ «SUPER FERRY».
Ανησυχίες για την ασφάλεια στο λιμάνι
Τα ναυτεργατικά σωματεία υποστηρίζουν ότι το λιμάνι της Ραφήνας λειτουργεί πέρα από τα όρια ασφαλείας, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τον αυξημένο αριθμό πλοίων. Όπως επισημαίνουν, το λιμάνι διαθέτει μόλις πέντε θέσεις πρόσδεσης, ενώ καθημερινά εξυπηρετούνται έως και έντεκα πλοία.
Κατά την εκτίμησή τους, η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ναυτεργάτες, τους επιβάτες και τους κατοίκους της περιοχής, ζητώντας άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη βελτίωση των υποδομών.