Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στο Malvern, η εξόδιος ακολουθία του διακεκριμένου πανεπιστημιακού και επιστήμονα, καθηγητή Elias Doukakaros (Louis Doukas), ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Αυστραλίας όσο και στην ελληνική παροικία.
Ανάμεσα στις ομιλίες που ξεχώρισαν ήταν εκείνη της Ευγενίας Μητράκα (Eugenia Mitrakas) OAM, στενής οικογενειακής φίλης και συνοδοιπόρου του εκλιπόντος για περισσότερες από επτά δεκαετίες. Με έναν βαθιά προσωπικό και συγκινητικό επικήδειο λόγο, η κ. Μητράκα ανέδειξε όχι μόνο τη σπουδαία επιστημονική διαδρομή του Louis Doukas, αλλά, πάνω απ’ όλα, τον άνθρωπο πίσω από τους τίτλους, τις διακρίσεις και τα επιτεύγματά του.
«Για μένα ο Louis ήταν πολύ περισσότερα από ένας φίλος. Ήταν ο μέντοράς μου, ο άνθρωπος που καθοδήγησε τη ζωή και την επαγγελματική μου πορεία. Τον έβλεπα σαν τον μεγάλο αδελφό που δεν είχα ποτέ, ενώ εκείνος με θεωρούσε τη μικρή αδελφή που δεν απέκτησε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.
Στην ομιλία της υπογράμμισε ότι ο Louis Doukas υπήρξε ένας άνθρωπος εξαιρετικής ταπεινότητας, ο οποίος ποτέ δεν επιδίωξε τη δημοσιότητα, παρά το γεγονός ότι η επαγγελματική του σταδιοδρομία υπήρξε εντυπωσιακή.
Αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή του πορεία στο RMIT University, στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο με εξειδίκευση στην τεχνολογία πυρηνικών αντιδραστήρων, στην πολυετή ακαδημαϊκή του καριέρα ως καθηγητής και διευθυντής μεταπτυχιακών προγραμμάτων, αλλά και στη διεθνή του παρουσία ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης.
Η Μητράκα υπενθύμισε επίσης τη σημαντική προσφορά του στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, όπου υπηρέτησε επί σειρά ετών ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και τη συμμετοχή του στα συνέδρια που η ίδια διοργάνωνε στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι όλοι τον θεωρούσαν έναν πραγματικό «Elder Statesman» για τη σοφία και τη σύνεσή του.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ρίζες τους από την Ανεμώτια της Λέσβου. Οι δύο οικογένειες συνδέονταν με στενή φιλία ήδη από την Ελλάδα, ενώ οι πατέρες τους ήταν από τους πρώτους κατοίκους του χωριού που μετανάστευσαν μαζί στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του 1950.
Η κα Μητράκα μοιράστηκε προσωπικές αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια, περιγράφοντας το αποχαιρετιστήριο γλέντι πριν από την αναχώρηση των οικογενειών, το ταξίδι στην Αθήνα, την επίσκεψη στην Ακρόπολη, αλλά και τη συγκλονιστική παιδική ανάμνηση όταν ο πατέρας της, τής υποσχέθηκε ότι θα επέστρεφε «φέρνοντάς της καραμέλες».
Για δύο χρόνια, όπως είπε, τον περίμενε καθημερινά στην πλατεία του χωριού, μέχρι που η μητέρα της αναγκάστηκε να της εξηγήσει ότι είχε πλέον εγκατασταθεί στην Αυστραλία και πως σύντομα θα ακολουθούσαν κι εκείνοι.
Αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη αγάπη του Louis Doukas για τη Λέσβο και ιδιαίτερα για την Ανεμώτια, λέγοντας πως μέχρι το τέλος της ζωής του ζητούσε να μαθαίνει νέα από το χωριό, κάθε φορά που εκείνη επέστρεφε από την Ελλάδα.
Ξεχωριστή στιγμή της ομιλίας αποτέλεσε η αναφορά της στους τέσσερις αχώριστους φίλους – τους λεγόμενους «τέσσερις amigos».
Όπως αποκάλυψε, λιγότερο από δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Louis Doukas έφυγε από τη ζωή και ο στενός του φίλος Nick Katris, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τώρα βρίσκονται όλοι μαζί, πίνοντας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και θυμίζοντας τις όμορφες στιγμές που μοιράστηκαν».
Κλείνοντας τον επικήδειό της, η κα Μητράκα χαρακτήρισε τη ζωή του Louis Doukas ως μια πορεία που ενσάρκωσε το όνειρο των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία. Από ένα δωδεκάχρονο αγόρι που έφθασε στη Μελβούρνη μαζί με την οικογένειά του, εξελίχθηκε σε έναν επιστήμονα διεθνούς κύρους, χωρίς ποτέ να χάσει την ταπεινότητα, την ανθρωπιά και την αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του.
«Πάνω απ’ όλα», κατέληξε, «θα τον θυμόμαστε για τη σοφία, την καλοσύνη και την ταπεινότητά του».
The post Συγκίνηση στην εξόδιο ακολουθία του Elias Doukakaros στη Μελβούρνη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.